Χρηματιστήριο & Αγορές

ΟΠΕΚ: Η αγορά πετρελαίου θα είχε ήδη ισορροπήσει αν όλες οι χώρες τηρούσαν τη συμφωνία

ΟΠΕΚ: Η αγορά πετρελαίου θα είχε ήδη ισορροπήσει αν όλες οι χώρες τηρούσαν τη συμφωνία
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Mohammad Barkindo, τόνισε ότι μέχρι στιγμής η συμφωνία υλοποιείται σωστά
Την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ θα υλοποιηθεί πλήρως μέχρι την ολοκλήρωσή της τον Μάρτιο του 2018, εξέφρασε σήμερα (22/9) ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Mohammad Barkindo, τονίζοντας ωστόσο ότι η πλήρης συμμόρφωση των χωρών θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα.
Συγκεκριμένα, ο Barkindo δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η αγορά θα είχε ήδη ισορροπήσει εάν όλες οι χώρες εκπλήρωναν 100% τις δεσμεύσεις τους στις περικοπές παραγωγής», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής η συμφωνία έχει αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια στην υλοποίησή της, καθώς αρκετές χώρες που συμμετέχουν σε αυτή είχαν ποικίλα εσωτερικά θέματα τα οποία επηρέασαν την παραγωγή πετρελαίου τους.
Αν και οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία ΟΠΕΚ συναντώνται σήμερα στη Βιέννη, θεωρείται εξαιρετικά απίθανη μία συζήτηση για πιθανή επέκτασή της, με ορισμένους υπουργούς να δηλώνουν ότι θα συζητηθεί μονάχα η μέχρι στιγμής πορεία της.
Στο ίδιο μήκος κύμματος με τον Barkindo κινήθηκε και ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, ο οποίος δήλωσε ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να ισορροπήσει, ενώ ο ρώσος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στη «σημαντική αύξηση» της ζήτησης προς τον μαύρο χρυσό για το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, Emmanuel Ibe Kachikwu, δεν απέκλεισε πιθανή επέκταση της συμφωνίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα τεθεί επί τάπητος τον Μάρτιο του 2018, όταν και αυτή θα πλησιάζει στο τέλος της.
«Τα μέλη του ΟΠΕΚ προσπαθούν να σπρώξουν να στοχεύσουν σε μία τιμή κοντά στα 60 δολ. ανά βαρέλι», ανέφερε ο νιγηριανός υπουργός, για να προσθέσει ότι «δεν είμαστε μακριά από αυτόν τον στόχο».
Σημειώνεται ότι περί τις 3:19 μ.μ. το πετρέλαιο εμφανίζει μεικτά πρόσημα ενόψει της συνάντησης ΟΠΕΚ, με το Brent να ενισχύεται κατά +0,14% στα 56,51 δολ. ανά βαρέλι, ενώ αντίθετα το αργό υποχωρεί κατά -0,28% στα 50,41 δολ. ανά βαρέλι.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης