Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τσίπρας: Η Ελλάδα προωθεί ένα σύγχρονο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ

Τσίπρας: Η Ελλάδα προωθεί ένα σύγχρονο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ
«Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει το σύστημα εγγυημένων τιμών και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις»
Στο ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ με θέμα “Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά”, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος από το περιθώριο της πολιτικής ατζέντας στο κέντρο της αναζήτησης για το πώς η κοινωνία μας μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον.
Και κάναμε, πρόσθεσε, τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό προγραμματισμό μια πολιτική προτεραιότητα, και αυτό παρά την επταετή οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία βγαίνουμε τώρα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές.
Επισήμανε τις πολύπλευρες προσπάθειες και τη συμβολή της στη μετάβαση στην καθαρής ενέργειας.
Είπε ότι η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το 2020, αναφορικά με την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει το σύστημα εγγυημένων τιμών και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Επίσης, ότι συμπληρώνει τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα σχέδιο ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών για όλες τις μορφές ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια ή, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, βιομάζα και μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, η χώρα προωθεί ένα σύγχρονο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ύπαρξη των οποίων θα βοηθήσει στην αποφυγή χρονοβόρων νομικών συνεπειών. Σε συνεργασία με την Επιτροπή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα προχωρά επίσης με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου περιβαλλοντικών αδειών για τις ΑΠΕ.
Στο Φόρουμ, που διοργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτός από τον Πρωθυπουργό, θα συμμετάσχει ο Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπουργοί, ευρωβουλευτές, οι πρόεδροι πολλών νησιωτικών περιφερειών, καθώς επίσης εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων και τοπικοί φορείς.
Ο Πρωθυπουργός έφτασε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου λίγο μετά τις 10 το πρωί και ξεκίνησε την ομιλία του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης