Επιχειρήσεις

"Πίεση" ΥΠΕΝ στη ΔΕΗ για να «απελευθερώσει» πελάτες προς τους εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος

Στο στόχαστρο η έκπτωση του 15% στους συνεπείς καταναλωτές και τα προγράμματα ρύθμισης οφειλών
«Γόρδιος δεσμός» αποδεικνύεται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, καθώς η ΔΕΗ δεν χάνει πελάτες παρότι οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος προσφέρουν πιο ελκυστικά τιμολόγια από την κρατική επιχείρηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ το ποσοστό της ΔΕΗ ανήλθε στο 85,55% τον Αύγουστο του 2017 όταν ο στόχος που έχει τεθεί είναι να πέσει στο 75,24% το Δεκέμβριο του 2017.
Έτσι, θεωρείται ανέφικτος ο μνημονιακός στόχος δεδομένου ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα πρέπει να φύγουν από τη ΔΕΗ τουλάχιστον 500.000 πελάτες.  
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το θέμα θα απασχολήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η οποία πολύ πιθανόν να δημιουργήσει κλίμα πίεσης στη διοίκηση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, μιας και κινείται μέσα στο νομικό πλαίσιο που έχει ορίσει η πολιτεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ καθιερώθηκαν για να προωθηθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, διαδικασία που όμως δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.

Οι ευθύνες της εκπτωτικής πολιτικής της ΔΕΗ

Τα επιτελεία των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενεργείας ρίχνουν τις ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος που επιτρέπει στη ΔΕΗ να διαμορφώσει χαμηλότερα έως 15% τα τιμολόγια της μέσω της σχετικής έκπτωσης που προσφέρει στους πελάτες που πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ρεύματος.
Μάλιστα, όσοι έχουν τη δυνατότητα της προεξόφλησης του ηλεκτρικού ρεύματος για μια ολόκληρη χρονιά θα μπορούν να λάβουν επιπλέον έκπτωση 6%.
Παράλληλα, το μέτρο που σύμφωνα με τους εναλλακτικούς παρόχους αλλοιώνει τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας δεν είναι άλλο από το ότι η ΔΕΗ δεν προχωρά σε διακοπές ρεύματος για οφειλές μικρότερες των 1.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί  ότι η ΔΕΗ δεν χρησιμοποιεί ένδικα μέσα για την είσπραξη οφελών όπως είναι η έκδοση διαταγών πληρωμής.  
Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών δεν υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις της ΔΕΗ, ενώ αντίθετα εμφανίζονται ιδιώτες παρόχοι ηλεκτρικής ενέργειας με ανάλογες απαιτήσεις.  
Να σημειωθεί ότι στα Ειρηνοδικεία κατατίθενται οικονομικές απαιτήσεις από 150 έως 20.000 ευρώ.
Η διοίκηση της ΔΕΗ, πάντως, βρήκε τη χρυσή τομή στο συγκεκριμένο θέμα και έτσι για τους μεν καλοπληρωτές προσφέρει μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος μέσω της έκπτωσης συνέπειας, στους δε κακοπληρωτές προσφέρει προγράμματα ρυθμίσεων των οφειλών, οι οποίες «ανακυκλώνονται» με την πρώτη δόση που δεν καταβάλλεται και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση του οφειλόμενου ποσού.
Οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας από την πλευρά τους δυσκολεύονται να κερδίσουν πελάτες και μερίδια αγοράς, με αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να έρχονται αντιμέτωποι με αύξηση των απαιτήσεων από τους πελάτες τους, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα τα οικονομικά μεγέθη και τα ίδια κεφάλαιά τους.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης