Τελευταία Νέα
Αμερική

J.Yellen (Fed): Οι τυφώνες θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο γ’ τρίμηνο 2017

tags :
J.Yellen (Fed): Οι τυφώνες θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο γ’ τρίμηνο 2017
Η Fed θα κινηθεί με προσοχή, με σταδιακή αύξηση των επιτοκίων
Βασικός στόχος της Fed είναι να στηρίξει την αμερικανική οικονομία μέσω και της νομισματικής της πολιτικής, όπως τόνισε η επικεφαλής της τράπεζας Janet Yellen, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Fed.
Η Yellen υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα υποχωρήσει ελαφρώς κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών από τους τυφώνες που έπληξαν τη χώρα.
Εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ενισχύεται με σταδιακό ρυθμό και θα σταθεροποιηθεί κοντά στο 2%.
Προσέθεσε ακόμη ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας θα συνεχίσουν να ενισχύονται, ενώ αναφορικά με τη μελλοντική πολιτική της Fed, υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα γίνουν σταδιακά, προκειμένου να ευθυγραμμίζονται και με την πορεία της οικονομίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων παραδέχθηκε ότι η διατήρηση του πληθωρισμού χαμηλότερα από το 2% για μεγάλο χρονικό διάστημα ανησυχεί την τράπεζα.
Δεν δίστασε, μάλιστα, να παραδεχθεί ότι αυτή η πορεία αποτελεί «πραγματικό μυστήριο» με δεδομένη την ευρύτερη εικόνα τόσο της αμερικανικής οικονομίας όσο και της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.
Ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που αυτή η «μυστήρια πορεία» του πληθωρισμού συνεχιστεί η Fed είναι ανά πάσα στιγμή πρόθυμη να εξετάσει μία αλλαγή στη νομισματική της πολιτική.
Προσέθεσε ακόμη ότι η Fed πάντα λαμβάνει υπόψιν της, όταν εξετάζει τη νομισματική της πολιτική, την πορεία των αποτιμήσεων των μετοχών, ενώ υπογράμμισε ότι το βασικό εργαλείο νομισματικής πολιτικής είναι τα επιτόκια και όχι η απόφαση για τη μείωση του ισολογισμού που έλαβε η διοίκηση της τράπεζας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τόσο την ανακοίνωση της Fed όσο και τις δηλώσεις της Yellen, οι πιθανότητες η Fed να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ενισχύθηκαν σημαντικά φθάνοντας στο 72% από 52% που ήταν πριν τη συνεδρίαση, βάσει του FedWatch Tool της CME.
Σε ό,τι αφορά την παραμονή της ή όχι στην προεδρία της Fed, η Yellen εμφανίστηκε αρκετά συγκρατημένη, δηλώνοντας ότι στόχος της είναι να ολοκληρώσει τη θητεία της, δηλαδή έως και τον Φεβρουάριο του 2018 και δεν θέλησε να αποκαλύψει εάν θα είναι ή όχι εκ νέου υποψήφια για τη θέση.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης