Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιώργος Λακκοτρύπης: Αναγκαίος ο ανασχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρισμού στην ΕΕ

Γιώργος Λακκοτρύπης: Αναγκαίος ο ανασχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρισμού στην ΕΕ
 Τι συζητήθηκε στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Ταλίν της Εσθονίας
Με την ανάγκη ανασχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ, με τρόπο που θα στηρίξει τη μετάβαση της ΕΕ σε μια αειφόρο οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμφώνησε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, σε παρέμβασή του στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Ταλίν της Εσθονίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για το μέλλον της αγοράς ηλεκτρισμού, που πραγματοποιήθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, παράλληλα ανέδειξε τη σημασία προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών και την υιοθέτηση ειδικά διαμορφωμένων μέτρων στην περίπτωση της Κύπρου όπου η αγορά ηλεκτρισμού είναι μικρή και ενεργειακά απομονωμένη.
Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης, είναι πιο ευάλωτη σε περίπτωση κρίσης λόγω της απουσίας διασυνδέσεων ηλεκτρισμού, ζητώντας όπως διαμορφωθούν κατάλληλα μέτρα προς αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη μέλη.
Κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ αποτέλεσε o ανασχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ ενώ υιοθετήθηκε Διακήρυξη για την ψηφιοποίηση του τομέα της ενέργειας.
'Οπως αναφέρεται "η Διακήρυξη για τη ψηφιοποίηση του τομέα της ενέργειας, που υπογράφηκε από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπροσώπους της βιομηχανίας, αναδεικνύει τη σημασία διαμόρφωσης εργαλείων και στρατηγικής που θα συμβάλουν τελικώς στην ενίσχυση του ενεργού ρόλου των καταναλωτών στην αγορά ηλεκτρισμού".
Στο περιθώριο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου, ο Υπουργός Ενέργειας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Maros Šefčovič και με τον Πορτογάλο Υφυπουργό Ενέργειας Jorge Seguro. Ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο τις Κομισιόν για τις τελευταίες ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συζήτησαν θέματα υποδομών φυσικού αερίου για εφοδιασμό της αγοράς της ΕΕ.
Κατά τη συνάντηση με τον Πορτογάλο Υφυπουργό Ενέργειας, ο κ. Λακκοτρύπης ανέδειξε το ζήτημα απουσίας διασυνδέσεων της Κύπρου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και συμφωνήθηκε η από κοινού προώθηση προτάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα αντισταθμίζουν το πρόβλημα αυτό.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης