Επιχειρήσεις

Η διπλή όψη της Επίλεκτος - Τα υπέρογκα χρέη αλλά και η μεγαλύτερη μονάδα βιαερίου στην Ευρώπη

Η διπλή όψη της Επίλεκτος - Τα υπέρογκα χρέη αλλά και η μεγαλύτερη μονάδα βιαερίου στην Ευρώπη
Σήμερα ο Όμιλος κατασκευάζει στη Θεσσαλία την μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην Ευρώπη
Κατασκευάζει μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην Ευρώπη, ενώ από την άλλη κουβαλά ένα βαρύ φορτίο, ζημιών και υποχρεώσεων.
Ο λόγος για την Επίλεκτος του Ευρυπίδη Δοντά, έναν από τους πλέον παραδοσιακούς κλωστοϋφαντουργούς που εδώ και καιρό έχει δώσει έμφαση στον τομέα της ενέργειας.
Σήμερα ο Όμιλος κατασκευάζει την μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην Ευρώπη, στη Θεσσαλία, στο 7ο χιλιόμετρο της οδού Φαρσάλων – Λάρισας, σε έκταση 70 στρεμμάτων.
Η μονάδα της Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων ΑΕ –μέλος του κλωστοϋφαντουργικού και ενεργειακού ομίλου Επίλεκτος- υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016 και θα τεθεί σε λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2017.
Η δυναμικότητά της είναι 5,252 MWe και θα αξιοποιεί ως πρώτη ύλη περί τους 300.000 τόνους ζωικών και φυτικών αποβλήτων από περίπου 100 κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην απορρύπανση της περιοχής. Ταυτόχρονα η λειτουργία της θα επιλύσει το ζήτημα της περιβαλλοντικής διαχείρισης των αποβλήτων, ιδιαίτερα των κτηνοτροφικών μονάδων (βουστάσια, χοιροτροφία, πτηνοτροφία, σφαγεία), οι οποίες σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα και άλλες κυρώσεις, επειδή κατά βάσιν εναποθέτουν τα απόβλητα σε ρέματα και άλλα σημεία της υπαίθρου στην ευρύτερη περιοχή.
Η συνολική επένδυση της Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 10,5 εκατ. προέρχονται από το πρόγραμμα JESSICA, το οποίο στη Θεσσαλία διαχειρίζεται η Τράπεζα Πειραιώς, που χρηματοδότησε  το έργο με πρόσθετα 4,1 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν ίδια συμμετοχή των μετόχων της εταιρίας.
Η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται σε επτά με οκτώ χρόνια, ενώ δημιουργεί 50 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Παρά το μεγάλο αυτό project, δεν είναι εξίσου ενθαρρυντική η χρηματοοικονομική εικόνα του Ομίλου. Στη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2016, οι πωλήσεις της Επίλεκτος υποχώρησαν κατά 12,7% στα 37,7 εκατ. ευρώ και οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν στα 3,87 εκατ. ευρώ στην 12μηνη χρήση που έληξε στις 30 Iουνίου 2016. Tαυτόχρονα, οι συνολικές της υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε 94,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου (από 88,3 εκατ. ευρώ), ενώ όπως αναφέρεται στην οικονομική της έκθεση μέρος των δανείων της με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ταξινομήθηκε στις βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις επειδή κατέστη ληξιπρόθεσμο ποσό 12,209 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα στις παρατηρήσεις του ο ορκωτός λογιστής, επισημαίνει την ύπαρξη αρνητικών αποτελεσμάτων, δεικτών και σημαντικού ύψους βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και καταλήγει στο ότι «η περιγραφείσα κατάσταση υποδηλώνει την ύπαρξη αβεβαιοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αμφιβολίες για την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρίας και του ομίλου».
Παρόλ' αυτά η διοίκηση εκτιμά πως τα συγκεκριμένα προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα και ότι δεν τίθεται θέμα για τη συνέχιση της δραστηριότητας και της λειτουργίας του ομίλου.
Για τον Ευρπίδη Δοντά η στροφή που έχει πραγματοποιήσει και στον τομέα της ενέργειας έχει αποδώσει καρπούς, καθώς μόνο στην τελευταία οικονομική χρήση κατέγραψε κέρδη της τάξεως των 942 χιλ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης