Διεθνή

Κύπρος: Έφυγε το West Capella, ετοιμάζεται το Saipem

Κύπρος: Έφυγε το West Capella, ετοιμάζεται το Saipem
Ήδη προχωρά η εξέταση των αιτήσεων για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για τις πρώτες δύο ή τρεις γεωτρήσεις, με κάθε γεώτρηση να διαρκεί περίπου πέντε εβδομάδες
Το West Capella μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο «Ονισήφορος Δυτικό 1», αποχώρησε από την Παρασκευή, με πρώτο σταθμό την Τενερίφη, όπου μετά από συντήρηση και εφοδιασμό θα προχωρήσει αμέσως σε νέα γεώτρηση.
Όπως ήταν προγραμματισμένο εξ αρχής η TOTAL έπρεπε να αποδεσμεύσει το γεωτρύπανο στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο Saipem 12000 σήκωνε άγκυρα από την Αγκόλα όπου βρισκόταν τους τελευταίους μήνες, με πρώτο προορισμό επίσης την Τενερίφη για συντήρηση, προσθήκη ειδικού εξοπλισμού και ανεφοδιασμό. Τελικός προορισμός του είναι η Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για λογαριασμό της ΕΝΙ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ» αυτό αναμένεται περί το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου.
Το Saipem 12000, είναι πλωτό γεωτρύπανο τελευταίας –έκτης– γενιάς με προηγμένο σχεδιασμό και τεχνολογίες για γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο είναι εξοπλισμένο και για ερευνητικές αλλά και για αναπτυξιακές γεωτρήσεις σε κοιτάσματα σε θάλασσες με βάθος μέχρι και 3.658 μέτρα και μπορεί να φτάσει σε συνολικό βάθος μέχρις και 10.668 μέτρα. Διαθέτει εγκαταστάσεις για διαμονή και φιλοξενία μέχρι και 200 ατόμων.
Όπως αποκάλυψε ο «Φ», η ΕΝΙ έχει καθορίσει και μάλιστα έχει ονοματίσει και τους στόχους των επόμενων δύο γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, με το ίδιο –πρόκειται για τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 2, όπως και τον στόχο «Ερατοσθέτης Νότιο» στο τεμάχιο 8 και μαζί με την ΤΟΤΑΛ στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6, χωρίς απαραίτητα να είναι αυτή η σειρά των γεωτρήσεων.
Το συνολικό πρόγραμμα της ΕΝΙ, με βάση τις υποχρεώσεις της στα συμβόλαια για τα 2,3,6,8 και 9 με την Κυπριακή Δημοκρατία, προβλέπουν δύο δεσμευτικές ερευνητικές γεωτρήσεις στα Τεμάχια 2, 3 και 9, με βάση τα ανανεωμένα συμβόλαια του Β Γύρου Αδειοδοτήσεων, όπως και με βάση τις υποχρεώσεις του Γ Γύρου Αδειοδοτήσεων, δηλαδή, μία ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 και δύο ερευνητικές γεωτρήσεις (συν πιθανότατα μία) στο τεμάχιο 8.
Ήδη προχωρά η εξέταση των αιτήσεων για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για τις πρώτες δύο ή τρεις γεωτρήσεις, με κάθε γεώτρηση να διαρκεί περίπου πέντε εβδομάδες.
Στο μεταξύ, στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου παραμένει διεξάγοντας παράνομες σεισμογραφικές εργασίες το υπό τουρκικό έλεγχο σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», το οποίο κινείται κυρίως εντός των τεμαχίων 1 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης