Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συνεργασία ΔΕΣΦΑ και Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη δημιουργία χονδρεμπορικής αγοράς αερίου

Συνεργασία ΔΕΣΦΑ και Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη δημιουργία χονδρεμπορικής αγοράς αερίου
Η συνεργασία των δύο εταιρειών έχει ως κύριο στόχο τη σύζευξη της τεχνογνωσίας και των υποδομών που διαθέτουν, εξασφαλίζοντας τις ανάλογες οικονομίες κλίμακας, για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επίτευξη του στρατηγικού στόχου ανάπτυξης της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την επέκταση αυτής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Υπεγράφη την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αθήνα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEXGROUP).
Η συνεργασία των δύο εταιρειών έχει ως κύριο στόχο τη σύζευξη της τεχνογνωσίας και των υποδομών που διαθέτουν, εξασφαλίζοντας τις ανάλογες οικονομίες κλίμακας, για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επίτευξη του στρατηγικού στόχου ανάπτυξης της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την επέκταση αυτής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Μνημόνιο προβλέπεται, κατ’ αρχήν:

1. Η διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας για την ανάπτυξη, υλοποίηση και λειτουργία του Βάθρου Εξισορρόπησης (Balancing Platform), σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ.

2.  Η διερεύνηση της δυνατότητας συμμετοχής από κοινού σε πρωτοβουλίες ανάπτυξης χρηματιστηριακής αγοράς Φυσικού Αερίου και, ιδιαίτερα, της ένταξης σε αυτήν του Βάθρου Εμπορίας (Trading Platform), εφόσον εξυπηρετούνται οι αρχές της αποδοτικότητας, ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας.

3.  Η διερεύνηση αναγκαίων νομοθετικών ή ρυθμιστικών αλλαγών και παρεμβάσεων που θα ήταν χρήσιμες σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο στάδιο για τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου υπό το προαναφερόμενο πλαίσιο.

4. Η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών σχετικά με την ανάδειξη της Ελληνικής αγοράς Φυσικού Αερίου σε hub για τις αντίστοιχες αγορές των υπολοίπων κρατών της ΕΕ, αλλά και γειτονικών κρατών που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

5.  Η διεκδίκηση χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την υλοποίηση των ανωτέρω επιχειρηματικών σχεδίων.

Από πλευράς ΔΕΣΦΑ, το Μνημόνιο Κατανόησης υπέγραψε ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Σωτήριος Νίκας, ο οποίος σχολίασε: «Πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας βήμα προς την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επίτευξη ενός βασικού στόχου της ενεργειακής στρατηγικής του ΔΕΣΦΑ και της χώρας: την ανάπτυξη χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου - regional gas hub.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά την υπογραφή του Μνημονίου τόνισε: «Στόχος του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι να συμβάλλει με την τεχνογνωσία και τις υποδομές που διαθέτει στην εθνική προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αγοράς Ενέργειας στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Αποτέλεσμα δε αυτής της προσπάθειας είναι η σημερινή συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ. Βασικό μας μέλημα είναι να συμβάλλουμε στο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες οικονομίες κλίμακας ώστε η νέα αυτή Αγορά να είναι χρήσιμη για τους συμμετέχοντες, αποδοτική ως οικονομική μονάδα και τελικά μακροχρόνια επωφελής για τον τελικό καταναλωτή. Το μοντέλο συνεργασίας με τον ΔΕΣΦΑ που σήμερα εγκαινιάζεται ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει βάση για τη διαμόρφωση της ευρύτερης αγοράς στην περιοχή».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης