Επιχειρήσεις

George Burns: Αν η Eldorado δεν λάβει αδειοδοτήσεις έως την 21η Σεπτεμβρίου, σταματά η επένδυση

George Burns: Αν η Eldorado δεν λάβει αδειοδοτήσεις έως την 21η Σεπτεμβρίου, σταματά η επένδυση
«Η Eldorado έχει διαθέσει 2 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει τα μεταλλεία και 1 δισ. δολάρια έχει επενδύσει τα πέντε χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα»
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εldorado Gold, George Burns, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την στάση της απέναντι στην καναδική επένδυση, από την οποία πλήττονται χιλιάδες εργαζόμενοι και σημείωσε πως εάν η εταιρεία δεν λάβει τις αδειοδοτήσεις που δικαιούται μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου, η εταιρεία σταματά τις επενδύσεις της στη χώρα μας.
«Εάν δεν λάβουμε έως τις 21 Σεπτεμβρίου τις άδειες που δικαιούμαστε θα αναστείλουμε την επένδυση μας και θα εφαρμόσουμε καθεστώς συντήρησης". Νομίζω ότι με διάλογο θα βρούμε λύση είπε ο κ. Burns εκφράζοντας ωστόσο τη δυσαρέσκεια της εταιρείας για το γεγονός ότι επί πέντε μήνες γνωρίζει ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει στη διαιτησία χωρίς, όπως υποστήριξε, να γνωρίζει ποιο είναι το αντικείμενο της διαιτησίας.
Σε ό,τι αφορά στο χρόνο επιλογής από την εταιρεία να προχωρήσει στην κίνηση αυτή ο κ. Μπέρνς σημείωσε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου λήγει η προσωρινή άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας ενώ επίσης δήλωσε ότι έχουν καθυστερήσει η έκδοση της άδειας λιθογόμωσης επίσης για την Ολυμπιάδα καθώς και οι άδειες ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για το εργοστάσιο στις Σκουριές.
Ο κ. Μπέρνς κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφτεί τους υπαλλήλους της εταιρείας και τι σημαίνει για αυτούς η απόφασή της να μην εκδίδει τις άδειες.
Τόνισε ότι είναι ανοιχτός στη διεξαγωγή ειλικρινών και παραγωγικών συζητήσεων με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στον οποίο έχει αποστείλει, όπως είπε, τρεις επιστολές χωρίς να λάβει απάντηση και τον κ. Σταθάκη για να βρεθεί μία αμοιβαία ικανοποιητική και επωφελής πορεία προς τα εμπρός για την επένδυση.
Σε ότι αφορά στους 1.100 εργαζόμενους που απασχολούνται απευθείας στην εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διαδικασία απόλυσής τους η οποία θα διαρκέσει δύο με τρεις μήνες ενώ υπογράμμισε ότι το σύνολο των απασχολούμενων στην επένδυση και μέσω των εργολάβων' είναι 2400 άτομα.
Σημείωσε ακόμη' ότι, η Eldorado έχει διαθέσει 2 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει τα μεταλλεία και 1 δισ. δολάρια έχει επενδύσει τα πέντε χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Όπως είπε "έχουμε θιγεί οικονομικά αλλά δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε σε αυτή τη φάση το μέγεθος των απωλειών. Εφόσον δεν υπάρξει λύση στο σημερινό πρόβλημα θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο τόσο στα Ελληνικά δικαστήρια όσο και στη διεθνή διαιτησία".
Απαντώντας σε ερώτηση  για το εάν η Eldorado θα προχωρούσε στη συγκεκριμένη επένδυση αν γνώριζε  τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε είπε ότι ο ίδιος στα 40 χρόνια δραστηριότητας του σε όλο τον κόσμο δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα και ότι η εταιρεία δεν θα αναλάμβανε το ρίσκο της επένδυσης.
Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να στηριχθεί στις ισχύουσες διατάξεις και νόμους και να επιταχύνει τις εγκρίσεις των αδειών για να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας σημειώνοντας: "εγκρίσεις αδειών δεν επιτρέπεται να τελούν υπό ομηρία πολιτικών θέσεων ή μίας ατζέντας που επιβάλλεται από μία ηχηρή μειονότητα".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης