Ενέργεια

Συνάντηση Τσίπρα - Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα την Πέμπτη (14/9) για αγωγούς και νέες ενεργειακές επενδύσεις - Παρόντες οι ιταλικοί κολοσσοί της ενέργειας

Συνάντηση Τσίπρα - Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα την Πέμπτη (14/9) για αγωγούς και νέες ενεργειακές επενδύσεις - Παρόντες οι ιταλικοί κολοσσοί της ενέργειας
Οι αγωγοί φυσικού αερίου, αλλά και οι έρευνες υδρογονανθράκων θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο πρωθυπουργών, ενώ θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι των μεγάλων ιταλικών ενεργειακών εταιριών
Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα με σημαντική ατζέντα από άποψη επενδυτικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, καταφθάνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.
Η επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κέρκυρα.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του κ. Τζεντιλόνι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και οι διμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών για κρίσιμα ενεργειακά θέματα με γεωπολιτικές διαστάσεις, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου East Med και ΙGI.
Τον Ιταλό πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στην Ελλάδα εκπρόσωποι ενεργειακών εταιριών με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, όπως η Edison, η ΕΝΙ και η Enel αλλά και εταιριών που ενδιαφέρονται για νέες επενδύσεις όπως η Snam που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που ενδιαφέρεται για το ΔΕΣΦΑ.
Οι αγωγοί φυσικού αερίου είναι και τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην συνάντηση των δύο πρωθυπουργών καθώς πρόκειται για κοινού ενδιαφέροντος έργα που αναβαθμίζουν την γεωπολιτική θέση Ελλάδας και Ιταλίας στην ευρύτερη περιοχή.
Στην Κέρκυρα θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την προώθηση του αγωγού East Med που έχει σχεδιασθεί ως ο δρόμος για την μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη εν όψει της προγραμματισμένης για το τέλος του έτους υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας.

Ιταλική στήριξη στην ανάπτυξη των νέων αγωγών

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα συζητήσουν και το θέμα του αγωγού IGI, σχέδιο που προωθείται από κοινοπραξία της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Εdison ως προέκταση του αγωγού Turkish Stream για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου σε υποκατάσταση των ποσοτήτων που διέρχονται σήμερα μέσω της Ουκρανίας.
Η Ιταλία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στηρίζει σθεναρά το έργο αυτό και έχει αναλάβει πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες τόσο με τη ρωσική πλευρά όσο και με την ευρωπαϊκή για την προώθηση του, καθώς είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες που θα πληγούν περισσότερο από το κλείσιμο της ουκρανικής πύλης, σχέδιο που προωθεί η Μόσχα.     
Η Ιταλία στηρίζει επίσης το σχέδιο κατασκευής του αγωγού East Med που θα συνδέει υποθαλάσσια το Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο και θα καταλήγει στα εδάφη της για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, ενώ μέσω της Edison συμμετέχει επίσης και στο έργο του διασυνδετήριου αγωγού Eλλάδας - Βουλγαρίας (IGB).
Είναι δε η χώρα στην οποία καταλήγει ο υπό κατασκευή διακρατικός αγωγός Τap που θα μεταφέρει αέριο από τις χώρες της Κασπίας στην Ευρώπη.
Το ενδιαφέρον όμως της επίσκεψης Τζεντιλόνι συνδέεται και με το άνοιγμα των λιανικών αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού καθώς, η ιταλική ΕΝΙ δραστηριοποιείται στο φυσικό αέριο ελέγχοντας το 49% και το μάνατζμεντ της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, ενώ η Edison στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Στην Κέρκυρα και σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας αναμένεται να συζητηθούν κρίσιμα θέματα που συνδέονται με τις δύο αυτές αγορές, όπως η απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου  και ρυθμιστικά θέματα που αφορούν στην αγορά ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα ο νέος μηχανισμός για τα ΑΔΙ.

Κρούση για τις λιγνιτικές μονάδες

Ο κ. Σταθάκης θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον της Εdison για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα βγουν προς πώληση τον Οκτώβριο αν και η ιταλική εταιρία έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να επενδύσει σε λιγνίτες παρά μόνο εάν δοθούν ως ένα πακέτο μαζί με υδροηλεκτρικά.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον πρωθυπουργό και ζητήματα που συνδέονται με τον εν εξελίξει διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ και το ενδιαφέρον της ιταλικής Snam.
Ο τομέας των υδρογονανθράκων θα απασχολήσει επίσης τις συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών στην Κέρκυρα καθώς η ΕΝΙ βρίσκεται ήδη στην Κύπρο και η Ελλάδα έχει δύο ανοιχτούς διαγωνισμούς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης.
Η επίσκεψη Τζεντιλόνι γίνεται προσπάθεια να συνδυαστεί με την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ferrovie dello stato Italiano για την πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου ενώ θα δοθεί δεξίωση στον Κήπο του Λαού και από την περασμένη εβδομάδα στο νησί υπάρχει έντονη κινητικότητα εν όψει της προετοιμασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης