Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πάνω από 341.000 ανεμογεννήτριες λειτουργούν στον πλανήτη - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πάνω από 341.000 ανεμογεννήτριες λειτουργούν στον πλανήτη - Τι δείχνουν τα στοιχεία
520.000 εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία έως το 2020
Περισσότερες από 341.000 ανεμογεννήτριες λειτουργούν και παράγουν ενέργεια σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).
Σύμφωνα με την GWEC, στα τέλη του περασμένου έτους η Ευρώπη φιλοξενούσε 3.589 αιολικούς ανεμογεννητριών. Επιπλέον, σχεδόν το 88% των υπεράκτιων εγκαταστάσεων στον κόσμο βασίζονταν στις ακτές 10 ευρωπαϊκών χωρών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, αντιπροσωπεύοντας το 36% της εγκατεστημένης δυναμικότητας, με τη Γερμανία και την Κίνα να ακολουθούν.
Η GWEC εκτιμά ότι το 2016 η αιολική ενέργεια βοήθησε τον πλανήτη να αποφύγει πάνω από 637 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της RenewableUK εξήγησε στο CNBC πως η αιολική ενέργεια έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το περιβάλλον.
"Η αιολική ενέργεια δεν απαιτεί πηγή καυσίμων, δεν χρειάζεται να εξορύξουμε οτιδήποτε και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα τα οποία, όπως γνωρίζουμε, συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος", δήλωσε ο Emma Pinchbeck.
"Είναι βιώσιμη ως μορφή παραγωγής ενέργειας, αλλά στη συνέχεια είναι επίσης αρκετά βιώσιμη ως μορφή υποδομής λόγω του τρόπου κατασκευής της", πρόσθεσε. "Η ποσότητα ενέργειας που φτάνει στην κατασκευή ενός αιολικού πάρκου «αποπληρώνεται» μετά από ένα έτος παραγωγής από το αιολικό πάρκο».
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα. Για να δώσουμε ένα μόνο παράδειγμα, ενώ η Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) αναγνωρίζει ότι η αιολική ενέργεια έχει "σημαντικό" ρόλο στις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου για την προστασία του κλίματος, προσθέτει ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι αιολικές μονάδες " μπορεί να βλάψουντα πτηνά με τρεις τρόπους - διαταραχή, απώλεια ενδιαιτημάτων και σύγκρουση. "
Όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, η GWEC αναφέρει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εργασθούν 520.000 εργαζόμενοι στην αιολική βιομηχανία έως το 2020.
Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να υποστηρίξει περισσότερες από 600.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2050 και να βοηθήσει στην αποφυγή των 12.3 gigatonnes αερίων θερμοκηπίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης