Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε 24 περιοχές μέχρι το 2021

Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε 24 περιοχές μέχρι το 2021
Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η κατασκευή των δικτύων έχει ήδη ξεκινήσει,  θα είναι δυνατή η παροχή του καυσίμου ακόμη και κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο
Πρόσβαση στο φυσικό αέριο θα αποκτήσουν 24 επιπλέον περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας μέσα από το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων δικτύων που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) την περίοδο 2017 - 2021.
Μάλιστα, ειδικά σε ορισμένες από τις νέες περιοχές της συμπρωτεύουσας, οι εργασίες κατασκευής των δικτύων έχουν ήδη ξεκινήσει, με συνέπεια το καύσιμο να «φτάσει» στα πιο κεντρικά σημεία τους ακόμη και πριν την έναρξη της φετινής περιόδου θέρμανσης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει προγραμματίσει την κατασκευή νέων δικτύων συνολικού μήκους 438 χιλιομέτρων (427 χλμ. 4 bar και 11 χλμ. 19 bar).
Έτσι, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται η «έλευση» του φυσικού αερίου στον Λαγκαδά, τη Χαλάστρα του Δήμου Δέλτα, το Τρίλοφο, το Πλαγιάρι και τα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης, το Φίλυρο, την Εξοχή και τον Χορτιάτη του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, τη Μηχανιώνα και την Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού, όπως και τα Κουφάλια και τη Νέα Μεσήμβρια του Δήμου Χαλκηδόνος.
Παράλληλα, στη Θεσσαλία το δίκτυο φυσικού αερίου θα επεκταθεί στην Ελασσόνα, στον Τύρναβο και τον Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου, στην Καλαμπάκα στον ομώνυμο Δήμο, στο Βελεστίνο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, στην Αγιά του Δήμου Αγιάς, στον Παλαμά στον ομώνυμο Δήμο, στους Σοφάδες στον Δήμο Σοφάδων, στο Μουζάκι στον ομώνυμο Δήμο, στην Καρδιτσομαγούλα στον Δήμο Καρδίτσας, στη Νέα Αγχίαλο στον Δήμο Αλμυρού και τη Φαλάνη στον Δήμο Λαρισαίων.

Παροχή αερίου με την έναρξη της χειμερινής περιόδου

Στην ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου, η τακτική που ακολουθείται είναι σε αρχική φάση να εγκαθίστανται δίκτυα στα πιο κεντρικά σημεία μιας νέας περιοχής και να ενεργοποιείται η τροφοδοσία τους.
Στη συνέχεια,  οι υποδομές επεκτείνονται σταδιακά και σε πιο περιφερειακά σημεία, αυξάνοντας έτσι προοδευτικά την κάλυψη.
Έτσι, και στις 12 περιοχές της Θεσσαλονίκης, οι εργασίες στα κεντρικότερα σημεία τους είτε έχουν ήδη ξεκινήσει είτε θα αρχίσουν τους επόμενους μήνες.  
Επομένως, σε ορισμένες από αυτές, το φυσικό αέριο θα «φτάσει» στην έναρξη της φετινής περιόδου θέρμανσης, ώστε να μπορούν να συνδεθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήδη από τον φετινό χειμώνα.
Στις υπόλοιπες νέες περιοχές της συμπρωτεύουσας, οι καταναλωτές που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία τους θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου μέσα στο επόμενο έτος.
Όσον αφορά τη Θεσσαλία,  αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες σε κεντρικά σημεία στο Βελεστίνο, τον Τύρναβο, την Καλαμπάκα και την Ελασσόνα, κάτι που σημαίνει πως θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο από το επόμενο έτος.
Στις οκτώ υπόλοιπες περιοχές, το καύσιμο αναμένεται να «φτάσει» στα κεντρικότερα σημεία τους μέσα στο 2019.
Ανεξάρτητα πάντως από το έτος «έλευσης» του καυσίμου σε κάθε μία από τις παραπάνω περιοχές, το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας προβλέπει πως και στις 24, με χρονικό ορίζοντα το 2021, τα δίκτυα θα καλύπτουν πλέον τη μεγαλύτερη έκτασή τους.
Σε ορισμένες από τις επεκτάσεις, η εταιρεία θα κατασκευάσει αυτόνομα δίκτυα, τα οποία θα τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).
Έτσι, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Λαγκαδά και της Χαλάστρας, το καύσιμο θα μεταφέρεται συμπιεσμένο με ειδικά βυτία σε σταθμούς μεταφόρτωσης, όπου θα αποσυμπιέζεται και θα διοχετεύεται στα δίκτυα.  
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης