Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επενδύσεις 1,7 δις. ευρώ έως το 2019 από τις εξορυκτικές επιχειρήσεις – Ζητούν αλλαγές στο νέο λατομικό κώδικα

Επενδύσεις 1,7 δις. ευρώ έως το 2019 από τις εξορυκτικές επιχειρήσεις – Ζητούν αλλαγές στο νέο λατομικό κώδικα
Σύμφωνα με τον ΣΜΕ, το σχέδιο του νέου Λατομικού Κώδικα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση δεν διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των εταιριών του κλάδου
Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) προκαλεί η πρόβλεψη του υπό δημόσια διαβούλευση νέου Λατομικού Κώδικα για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων εκμετάλλευσης των λατομείων με τους ιδιοκτήτες της γης, αλλά και επιβολή επιπλέον τέλους 1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του Πράσινου Ταμείου.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθανάσιος Κεφάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, κύριο αίτημα του κλάδου είναι να εξασφαλίζεται η αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων μετά τη συμπλήρωση 40ετίας, εφόσον ο εκμεταλλευτής πληροί τρεις όρους δηλαδή έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις, έχει εμπορική δραστηριότητα και τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον κ. Κεφάλα το σχέδιο του Λατομικού Κώδικα απέχει σημαντικά των προσδοκιών του κλάδου όσον αφορά στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των υπεύθυνων επιχειρήσεων, ενώ επιχειρείται η περαιτέρω επιβάρυνση με νέα περιβαλλοντικά τέλη, παρόλο που τα λατομεία καταβάλουν ήδη σημαντικά ποσά στο ελληνικό δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση με τη μορφή μισθωμάτων και τελών για περιβαλλοντικά και κοινωφελή έργα.

Δυνατότητα διπλασιασμού της συμμετοχής στο ΑΕΠ

Ο κ. Κεφάλας τόνισε ακόμη ότι ελληνική εξορυκτική βιομηχανία, μπορεί να φτάσει ακόμα και σε διπλασιασμό της συμμετοχής της στο ΑΕΠ, εάν ξεπεραστούν οι σημερινές αγκυλώσεις, αλλά όπως είπε ούτε η δυναμική της, ούτε τα οικονομικά περιθώριά της, ούτε η υπομονή των επενδυτών της είναι απεριόριστα.
Ο πρόεδρος του ΣΜΕ επεσήμανε ότι  η μετατροπή των ορυκτών πόρων σε πλούτο έχει μεγάλο ρίσκο επένδυσης και μικρή αποδοτικότητα, απαιτεί κεφάλαια, εργατικό δυναμικό και επιχειρηματικότητα καθώς και σταθερό επενδυτικό κλίμα, αποτελεσματική χωροταξία και κανόνες αδειοδότησης, σταθερό και φιλικό προς τους επενδυτές φορολογικό καθεστώς, ασφάλεια δικαίου και καλές εργασιακές σχέσεις.
Σύμφωνα με τον ΣΜΕ στην περίοδο της κρίσης η εξορυκτική βιομηχανία διατήρησε το παραγωγικό της δυναμικό, αντιπροσωπεύει το 3,4% του ΑΕΠ, και συνέχισε να υποστηρίζει τις εξαγωγές της χώρας καθώς επίσης να αποτελεί  βάση εφοδιασμού και της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας.
Επίσης προσφέρει 115.00 θέσεις εργασίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία πλήρους απασχόλησης και ασφάλισης και χωρίς να έχουν θιγεί ουσιαστικά από τα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης οι μισθοί των εργαζομένων.

Νέες επενδύσεις την προσεχή διετία

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στον εξορυκτικό κλάδο έγιναν σημαντικές επενδύσεις είτε μέσω συμμετοχών/εξαγορών είτε σε κεφαλαιουχικά στοιχεία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέλη του ΣΜΕ προγραμματίζουν επενδύσεις 1,7 δις ευρώ σε υποδομές και ενεργητικό μέχρι το 2019.  
Ο κ. Κεφάλας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε σε δύο θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον κλάδο και συγκεκριμένα:
•    Στο γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι επαρκώς ενημερωμένες και δυσπιστούν ακόμα στην υπεύθυνη λειτουργία των εξορυκτικών επιχειρήσεων και τον αποτελεσματικό έλεγχο τους από τους αρμόδιους φορείς όσον αφορά στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
•    Στη δυνατότητα συνύπαρξης εξόρυξης και τουρισμού. Η συνύπαρξη αυτών των δύο δραστηριοτήτων, με κανόνες και αμοιβαίο σεβασμό, αποτελεί σημαντική ευκαιρία ισόρροπης ανάπτυξης αυτών των τόπων με ελαχιστοποίηση της έκθεσης των οικονομιών τους σε κυκλικά φαινόμενα καθώς η εξόρυξη αποτελεί δραστηριότητα με συνεχή λειτουργία καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Επομένως η προσέγγιση τουριστικής και εξορυκτικής βιομηχανίας μπορεί να επιφέρει συνέργειες και διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν που στα πεδία του θεματικού και βιωματικού τουρισμού θα δημιουργήσει συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης