Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Pantelakis: Στα 5,40 ευρώ η τιμή - στόχος για την μετοχή των ΕΛΠΕ

Pantelakis: Στα 5,40 ευρώ η τιμή - στόχος για την μετοχή των ΕΛΠΕ
Ισχυρά τα αποτελέσματα αλλά απογοήτευση προκαλεί η δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 7 εκατ. ευρώ
Τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου των ΕΛΠΕ ήταν ισχυρά, όπως αναμενόταν, χάρη σε ένα ιδιαίτερα θετικό περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς διύλισης σύμφωνα με την Pantelakis αλλά η δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 7 εκατ. ευρώ προκαλεί απογοήτευση.
Η Pantelakis δίνει σύσταση neutral για την μετοχή και τιμή – στόχο στα 5,40 ευρώ.
Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του β' τριμήνου ανήλθαν σε 98 εκατ. ευρώ έναντι 38 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, οδηγώντας τα αντίστοιχα για το α' εξάμηνο 2017 στα 224 εκατ., έναντι 108 εκατ. ευρώ (αύξηση 107% για το εξάμηνο).
Σε ό,τι αφορά τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, επηρεάστηκαν αρνητικά από την πτώση των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη στο β' τρίμηνο να ανέλθουν στα 44 εκατ., έναντι 72 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο 2016, με τα καθαρά κέρδη α' εξαμήνου στα 168 εκατ. ευρώ (+62%).
Η παραγωγή και οι πωλήσεις των διυλιστηρίων του ομίλου σημείωσαν νέα αύξηση το β' τρίμηνο του 2017, με τις συνολικές πωλήσεις στα 4,3 εκατ. τόνους (έναντι 4 εκατ. τόνων το 2016), αυξημένες κατά 7%.
Εντούτοις, η Pantelakis τονίζει την μικρή αύξηση στον καθαρό δανεισμό των ΕΛΠΕ, στα 1,804 δισ. ευρώ, ενώ και το κατά 7 εκατ. ευρώ αρνητικό FCF.





Στην ανάλυσή της  η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι  στην Ελλάδα, η κατανάλωση παραμένει αδύναμη λόγω της αυστηρότερης φορολόγησης, με τη ζήτηση για βενζίνη να υποχωρεί το β΄ τρίμηνο κατά 3% (για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο), ενώ το πετρέλαιο κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα.
Χάρη στην πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου το 2ο τρίμηνο 17, τα περιθώρια λιανικής πώλησης για τη βενζίνη και το ντίζελ αυξήθηκαν κατά 13% και 12% σε ετήσια βάση αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας, με αποτέλεσμα  το EBITDA των ΕΛΠΕ να καταφέρει να αυξηθεί κατά 6%.
Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις των Βαλκανίων, σημειώνουν, βελτίωσαν οριακά το λειτουργική τους θέση.
Δεδομένης της ισχυρής απόδοσης του 1H και της θετικής εξέλιξης των περιθωρίων εξευγενισμού για το υπόλοιπο του έτους, θα πρέπει να αυξηθούν προβλέψεις, σχεδόν στο 10% σε επίπεδο EBITDA επισημαίνει η Pantelakis Securities.
Είναι όμως σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ έχουν επιπτώσεις λόγω της απρογραμμάτιστης στάσης για περίπου 22 μήνες του διυλιστηρίου 100kbp της Ελευσίνας.
Τα περιθώρια βελτίωσης έχουν αυξηθεί σε υψηλό 2 ετών, λόγω του τυφώνα Harvey, καθώς έχει κλείσει  η παραγωγή περίπου 4,4 εκατομμυρίων βαρελιών  δυναμικότητας διύλισης στον Κόλπο του Μεξικού ή σχεδόν το 25% της συνολικής αμερικανικής χωρητικότητας.
Οι πλημμύρες θα υποχωρήσουν, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που είναι τώρα εκτός σύνδεσης θα παραμείνει έτσι για αρκετούς μήνες, εκτιμά η Pantelakis.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης