Ενέργεια

Στα τέλη της εβδομάδας η short list των διεκδικητών του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ

Στα τέλη της εβδομάδας η short list των διεκδικητών του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ
Οι κοινοπραξίες που θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση, θα έχουν πρόσβαση στα οικονομικά και νομικά στοιχεία της εταιρίας ώστε να καταρτίσουν την οικονομική προσφορά τους
Στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί η σημερινή μέρα (4/8), αναμένεται να συνεδριάσει τελικά το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εγκρίνει τη short list των υποψηφίων αγοραστών του 66% του ΔΕΣΦΑ, ανοίγοντας το δρόμο για το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού στη διάρκεια του οποίου οι υποψήφιοι που θα προκριθούν θα έχουν πρόσβαση στα οικονομικά και νομικά στοιχεία του Διαχειριστή του Δικτύου Φυσικού Αερίου, προκειμένου να καταρτίσουν την οικονομική προσφορά τους.     
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοπραξία των τεσσάρων ευρωπαϊκών εταιριών Snam – Fluxys – Gasunie – Εnagas, η ισπανική Regasificadora dei Noroestres SA, η αυστραλιανή Macquarie και η κοινοπραξία των Γάλλων της GRT Gas με τη ρουμανική Transgas είναι τα σχήματα που φαίνεται να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να περάσουν στο δεύτερο γύρο.
Πάντως εκφράζονται επιφυλάξεις τόσο για την κοινοπραξία των Γάλλων με τους Ρουμάνους, όσο και για την αυστραλιανή Macquarie, καθώς σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες δεν πληρούν τους όρους του διαγωνισμού σε ότι αφορά την πιστοποίηση στη διαχείριση ευρωπαϊκών δικτύων.
Εκτός προδιαγραφών διαγωνισμού είναι επίσης η εταιρία από το Κατάρ Powerglobe, όπως και η αμερικανική integrated Uility Services (INTUS), στην οποία μετέχουν ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες.

Δυνατότητα σύμπραξης

Πάντως, όποια από τις εταιρίες αποκλειστεί μπορεί να συμπράξει με κάποιο από τα σχήματα που θα προκριθούν και να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση.
Έτσι φαβορί του διαγωνισμού εμφανίζεται η ευρωπαϊκή κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie.
Ας σημειωθεί, ότι στην εν λόγω κοινοπραξία ηγετικό ρόλο έχει η ιταλική Snam με μερίδιο 50%, ενώ οι υπόλοιπες τρεις εταιρίες μοιράζονται το υπόλοιπο 50% με ποσοστό 16,666% η κάθε μία.
Από τη στιγμή που θα εγκριθεί η short list από το ΤΑΙΠΕΔ, οι επενδυτές που θα προκριθούν, θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια το data room του ΔΕΣΦΑ για το due diligence που θα επιτρέψει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Η ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 εβδομάδων (τρεις μήνες) από την ημερομηνία που θα κληθούν οι προεπιλεγέντες να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης