Διεθνή

Atun (κατεχόμενα): Πρότεινε παράκαμψη της Αιγύπτου για μεταφορά αερίου προς όφελος του λιμανιού Ceyhan

Atun (κατεχόμενα): Πρότεινε παράκαμψη της Αιγύπτου για μεταφορά αερίου προς όφελος του λιμανιού Ceyhan
Ο Atun πρότεινε αντί της μεταφοράς αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω τερματικών σταθμών ΥΦΑ στην Αίγυπτο, το αέριο να μεταφέρεται στο λιμάνι Ceyhan για να φθάνει στις ευρωπαϊκές αγορές
Η μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω των κατεχόμενων και της Τουρκίας προς τις διεθνείς αγορές θα ήταν οικονομικότερη σε σχέση με τους τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ στην Αίγυπτο, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος "υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας" Sunat Atun.
Ο Atun ισχυρίστηκε ότι τα πρόσφατα σχέδια της Shell για μεταφορά φυσικού αερίου από το πεδίο Leviathan του Ισραήλ και από το πεδίο φυσικού αερίου Αφροδίτη της Κύπρου στα τερματικά LNG στην Αίγυπτο δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμα.
Το πεδίο Leviathan, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2009, έχει περίπου 613 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με 39,4 εκατομμύρια βαρέλια συμπυκνωμάτων.
Το πεδίο πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Ο Atun δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu, ότι το νοτιοανατολικό λιμάνι της Τουρκίας στο Ceyhan στη Μεσόγειο Θάλασσα έχει καταστεί ένας από τους κύριους ενεργειακούς τερματικούς σταθμούς στην περιοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και η σημασία του αυξάνει με τις τελευταίες δραστηριότητες διερεύνησης και γεώτρησης της Τουρκίας.
"Είναι ένα σημαντικό κέντρο που έχει ένα ευρύ φάσμα συνδέσεων με την Ευρώπη, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή", ανέφερε.
Ο Atun πρότεινε αντί να μεταφέρεται αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μέσω τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο- όπως προτείνει η Shell- οι πόροι αυτοί με την συνεργασία της Turkish Petroleum να μεταφέρονται στο λιμάνι Ceyhan για να φτάσουν στις ευρωπαϊκές αγορές.
"Εάν οι πόροι αυτοί μεταφέρονται μέσω του λιμένα Ceyhan, θα παρέχονται σε τιμή αρκετά λογική για να συμφωνήσει η ΕΕ", υποστήριξε.

Για τη διερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ο Atun δήλωσε ότι η Τουρκία και τα κατεχόμενα συνεχίζουν τη διερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.
Καθώς ορισμένα έργα έχουν ολοκληρωθεί και η ανάλυση δεδομένων βρίσκεται σε εξέλιξη, η εξερεύνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην υπεράκτια περιοχή της περιοχής Guzelyurt, είπε ο Atun.
Το πρώτο σεισμικό σκάφος της Τουρκίας Barbaros Hayrettin Pasa άρχισε να λειτουργεί στη Μεσόγειο τον Απρίλιο του 2017 ενώ το MTA Oruc Reis, σύντομα θα είναι έτοιμο για εξερεύνηση.
"Στην τελευταία μας επίσκεψη στο σεισμικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Berat Albayrak υπογραμμίσαμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τα ερευνητικά μας έργα στη Μεσόγειο για λογαριασμό της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ (όπως ανέφερε τα κατεχόμενα)", σημείωσε ο Atun.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης