Χρηματιστήριο & Αγορές

Απώλειες για το πετρέλαιο - Ο Harvey έκλεισε το 1/5 της αμερικανικής παραγωγής καυσίμων

Απώλειες για το πετρέλαιο - Ο Harvey έκλεισε το 1/5 της αμερικανικής παραγωγής καυσίμων
Η βενζίνη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015 - Στα 26 δολάρια το αργό
Το αργό πετρέλαιο και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης έφτασαν τα υψηλότερα  επίπεδα από τα μέσα του 2015 την Τετάρτη 30/8 καθώς οι πλημμύρες και οι ζημιές που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Harvey έκλεισε σχεδόν το ένα πέμπτο των αμερικανικών διυλιστηρίων, περιορίζοντας τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο και αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο έλλειψης καυσίμων.
Τα διυλιστήρια με παραγωγή 4,1 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) ήταν εκτός λειτουργία την Τρίτη 29/8, αντιπροσωπεύοντας το 23% της παραγωγής των ΗΠΑ, σύμφωνα με την  Goldman Sachs.
Η επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα ή και περισσότερο.
Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου Brent, , μειώθηκαν κατά 43 σεντς στα 51,57 δολ. το βαρέλι το 1017 GMT. Το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ υποχώρησε 25 σεντς στα 46,19 δολάρια.
Στα προϊόντα διύλισης , οι μεταβολές των τιμών ήταν πιο δραματικές.
Το μεγαλύτερο διυλιστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισε λόγω των πλημμυρών, ανέφεραν πηγές κοντά στην επιχείρηση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  του West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 2,8% στα 1,8339 δολ.
Οι τιμές άγγιξαν τα 1.8422 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015.
Τα συμβόλαια Diesel ενισχύθηκαν κατά 0,9% στα $ 1,6805 το γαλόνι, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιανουαρίου στα 1,6966 δολάρια.
"Το αργό είναι πάντα πιο εύκολο να αντικατασταθεί από τα προϊόντα", δήλωσε ο Olivier Jakob, αναλυτής της Petromatrix.
"Εάν τα διυλιστήρια παραμείνουν κλειστά για περισσότερο από μία εβδομάδα ή 10 ημέρες, τότε η κατάσταση θα είναι πολύ προβληματική."
Ο Harvey έφτασε στην ξηρά την Παρασκευή ως ο ισχυρότερος τυφώνας που χτύπησε το Τέξας τα τελευταία 50 χρόνια, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων.
Εκτός από το κλείσιμο των διυλιστηρίων πετρελαίου, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε περίπου 1,4 εκατομμύρια bpd ακατέργαστης παραγωγής στις ΗΠΑ, που ισοδυναμεί με το 15% της συνολικής παραγωγής, δήλωσε η Goldman Sachs.
Στις 15:25 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 46,11 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,73% και το brent στα 51,58 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 0,01%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης