Αναλύσεις

Trump: Στο τραπέζι όλες οι επιλογές για τη Β. Κορέα μετά την εκτόξευση πυραύλου - Kim: Στόχος μας θα είναι το Guam

Trump: Στο τραπέζι όλες οι επιλογές για τη Β. Κορέα μετά την εκτόξευση πυραύλου - Kim: Στόχος μας θα είναι το Guam
Οι ιάπωνες κάνουν λόγο για σοβαρή και πρωτοφανή απειλή από τη Βόρεια Κορέα....
Όλες οι επιλογές - προφανώς ακόμα και αυτής της στρατιωτικής δράσης - είναι στο τραπέζι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή που συνιστά η Βόρεια Κορέα διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ύστερα από την εκτόξευση του βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία που  πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.
Από την πλευρά της η Βόρειος Κορέα προειδοποιεί για "περισσότερες ασκήσεις" που έρχονται, με στόχο το Guam, όπως δήλωσε ο Kim Jong Un.
O αμερικανός πρόεδρος Trump ανέφερε πως «ο κόσμος έλαβε το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας με ηχηρό και ξεκάθαρο τρόπο.
Το καθεστώς έστειλε μήνυμα περιφρόνησης για τους γείτονες του, για όλα τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών αλλά και για τα ελάχιστα standard μιας αποδεκτής διεθνώς συμπεριφοράς. Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες ενισχύουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος στην περιοχή αλλά και ανάμεσα στα έθνη του κόσμου.
Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
Με την τοποθέτηση αυτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικών μέσων κατά της Βόρειας Κορέας.
Σημειώνεται πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Shinzo Abe, οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει να αυξήσουν την πίεση στη Β. Κορέα.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson έκανε άνοιγμα προς τη Β. Κορέα για μια ειρηνική διευθέτηση της αντιπαράθεσης, δεδομένου ότι η Β.Κορέα δεν είχε προχωρήσει σε άλλες πυραυλικές δοκιμές από τον περασμένο Ιούλιο.
Προοπτική πάντως που ανήκει οριστικά στο παρελθόν κατόπιν της νέας εκτόξευσης πυραύλου από τη Β. Κορέα.


Kim Jong Un: Η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί για "περισσότερες ασκήσεις" που έρχονται, με στόχο το Guam

Η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί για "περισσότερες ασκήσεις" που έρχονται, με στόχο το Guam δήλωσε ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας Kim Jong Un
Όπως μετέδωσε η κρατική υπηρεσία ειδήσεων KCNA της Βόρειας Κορέας ο Kim Jong Un έκανε την εξής δήλωση:
«Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου είναι το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης της Β. Κορέας στον Ειρηνικό και ένα ουσιαστικό προοίμιο με στόχο το Guam" και πρόσθεσε την ανάγκη να "προωθηθεί η εκτόξευση περισσότερων βαλλιστικών πυραύλων στον Ειρηνικό ως στόχο στο μέλλον».
Η KCNA ανέφερε επίσης ότι ο Kim ήταν παρών κατά τη διάρκεια της  εκτόξευσης και ότι "συμμετείχαν μονάδες πυροβολικού Hwasong της Στρατηγικής Δύναμης του Β. Κορέας που επιφορτίστηκαν με τις βάσεις των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών επιθετικών δυνάμεων που βρίσκονται στο επιχειρησιακό θέατρο του Ειρηνικού στα όρια του πυραύλου Hwasong-12»
Ο Kim Jong Un, πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κορέας, πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και ανώτατος διοικητής του Λαϊκού Στρατού της Κορέας, καθοδήγησε ένα στρατηγικό βαλλιστικό πύραυλο ενδιάμεσης κλίμακας που ξεκίνησε την άσκηση της Στρατηγικής Δύναμης της Κορέας.
Η KCNA ανέφερε επίσης η εκτόξευση του πυραύλου ήταν απάντηση στις αμερικανικές ασκήσεις μαζί με τις μαριονέτες τους την Νότιο Κορέα.
Το πρακτορείο ειδήσεων προσθέτει επίσης ότι ο εκτοξευόμενος βαλλιστικός πύραυλος «διέσχισε τον ουρανό πάνω από τη χερσόνησο του Οσχάμα του Χοκάιντο και το ακρωτήριο του Εριμού της Ιαπωνίας κατά μήκος της προκαθορισμένης γραμμής πτήσης και χτύπησε με ακρίβεια τα προκαθορισμένα στοχευόμενα ύδατα στο βόρειο Ειρηνικό» παρόλο που δεν είχε στόχο την ασφάλεια των γειτονικών χωρών.
Προειδοποίησε επίσης ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας έχει μάθει να «επιδεικνύει δράση αντί να μιλάει όπως οι ΗΠΑ», τόνισε ο Kim Jong Un ότι η Β. Κορέα «θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις αμερικανικές τακτικές και ανάλογα θα πράττει.

Πιθανόν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα νωρίτερα την Τρίτη (28/8) πιθανόν ήταν ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς και χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, προκειμένου να κριθεί εάν η δοκιμή του ήταν επιτυχής ή όχι, δήλωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι δύο αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι ο πύραυλος με βάση τα πρώτα στοιχεία εκτιμάται ότι ήταν ένας KN-17 ή Hwasong-12.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς έχει τη δυνατότητα να πλήττει στόχους σε αποστάσεις από 2.778 χιλιόμετρα ως 5.556 χιλιόμετρα.
Δήλωση-προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τόνισε πως όλες οι επιλογές για να δοθεί μια απάντηση στην Πιονγκγιάνγκ «βρίσκονται στο τραπέζι».
«Ο κόσμος έλαβε καθαρά το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας: το καθεστώς αυτό εκδήλωσε την περιφρόνησή του προς τους γείτονές του, προς όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και προς το μίνιμουμ των προδιαγραφών της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος, στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, η οποία αφορούσε την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία.
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δήλωση του Trump τελειώνει ως εξής: «Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου.
Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

ΗΠΑ: Ο ΟΗΕ οφείλει να αναλάβει «σοβαρή» δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας μετά την εκτόξευση πυραύλου

«Απόλυτα απαράδεκτη και ανεύθυνη ενέργεια» χαρακτήρισε σήμερα (29/8/2017) την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει τώρα να αναλάβει σοβαρή δράση.
«Καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να βλέπει πυραύλους να περνούν από πάνω της, όπως η Ιαπωνία των 130 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Είναι απαράδεκτο», δήλωσε η Haley σε δημοσιογράφους.
Η Βόρεια Κορέα «παραβίασε κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουμε λάβει και επομένως θεωρώ ότι πρέπει να γίνει κάτι σοβαρό», πρόσθεσε.
Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «φτάνει πια», η Haley εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα και η Ρωσία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα σχετικά με το τι περισσότερο μπορεί να γίνει για να τερματιστούν τα προγράμματα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.

Έντονη καταδίκη της πρωθυπουργού Μέι για τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας

Η βρετανίδα πρωθυπουργός T. May εξέφρασε την οργή της για την εκτόξευση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντας αυτήν μια «απερίσκεπτη πρόκληση», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός της.
Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί στη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο κι έπεσε στη θάλασσα.
«Η πρωθυπουργός είναι εξοργισμένη από την απερίσκεπτη πρόκληση της Βορείου Κορέας και καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις παράνομες δοκιμές. Κατά την άποψή μας θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην Βόρεια Κορέα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της May στους δημοσιογράφους.
Η May θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία αργότερα σήμερα και θα έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα ομόλογό της S. Abe.

Gabriel (ΥΠΕΞ Γερμανίας): «Βάναυση» παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα

Τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα καταδίκασε σήμερα (29/8/2017) ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, τονίζοντας ότι το Βερολίνο υποστηρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Gabriel, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Rex Tillerson, αργότερα σήμερα στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι τον έχει αναστατώσει η «βάναυση» παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο κι έπεσε στη θάλασσα νωρίς το πρωί, οδηγώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, να προειδοποιήσει ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», καθώς η Ουάσινγκτον εξετάζει την απάντησή της.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τις εκκλήσεις για μια έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση σχετικά με τρόπους αποκλιμάκωσης της επικίνδυνης κρίσης με τη Βόρεια Κορέα.
«Με αυτή την κατάσταση, είναι όλο και πιο απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν στόχο να πειστεί η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τα παράνομα προγράμματά της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο Gabriel σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική διπλωματία.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να κάνουν περισσότερα» για να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην αναμέτρηση της Πιονγκγιάνγκ με την Ουάσινγκτον.
«Δεν μπορούμε απλώς να επιμένουμε ότι χρειάζεται μια διπλωματική λύση και να καθόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα», είχε τονίσει σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Guterres (OHE): Η εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια

Την εκτόξευση νωρίτερα σήμερα (29/8/2017) ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να εργασθεί για την αποκατάσταση της επικοινωνίας της με τον υπόλοιπο κόσμο.
«Η εκτόξευση υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο», αναφέρεται σε δήλωση εκπροσώπου του Guterres.

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η Βόρεια Κορέα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ παρότρυνε τη Βόρεια Κορέα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov,  με αφορμή την εκτόξευση πυραύλου, που πέρασε πάνω από το βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας
«Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα και τις δοκιμές που πραγματοποιεί, είμαστε υπερ όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμμένουμε στο ότι οι βορειοκορεάτες γείτονες μας πρέπει να τις τηρήσουν πλήρως», υπογράμμισε ο Lavrov, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων TASS.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι «αυτή θα είναι η θέση μας και κατά την πορεία των συζητήσεων που θα γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπως και κατά την συνεδρίαση, η οποία όπως αντιλαμβάνομαι προτείνεται να δίνει τώρα για να συζητηθεί το τελευταίο συμβάν με την δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα».

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης