Αναλύσεις

Προκαλεί η Βόρειος Κορέα – Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία - Πιέσεις στις αγορές

Προκαλεί η Βόρειος Κορέα – Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία - Πιέσεις στις αγορές
Οι Ιάπωνες κάνουν λόγο για σοβαρή και πρωτοφανή απειλή από την Βόρειο Κορέα....
Ξαφνικά ένταση στην Κορεατική χερσόνησο μετά την προκλητική απόφαση της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από την Βόρειο Ιαπωνία - καλύπτοντας μεγάλο μέρος του εναέριου χώρου της Ιαπωνίας - και την νήσο Hokkaido διανύοντας 2.700 χιλιόμετρα.
Η απόσταση Βορείου Κορέας με την νήσο Guam την αμερικανική βάση στον Ειρηνικό είναι 3.356 χιλιόμετρα.
Οι ανταεροπορικές συστοιχίες και η αντιπυραυλική άμυνα Patriot της Ιαπωνίας....πάντως δεν ενεργοποιήθηκε.
Οι εξελίξεις που σηματοδοτούν μια νέα διάσταση στην πόλωση της περιοχής προκάλεσαν την κινητοποίηση της Ιαπωνίας, των νατοϊκών δυνάμεων στην κορεατική χερσόνησο αλλά και διεθνώς. 
Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα ειδικά τα futures σημειώνοντας πτώση αλλά χωρίς πανικό, ενώ οι επενδυτές στράφηκαν άμεσα στα κλασσικά επενδυτικά καταφύγια όπως το ελβετικό φράγκο και τον χρυσό, στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 καταγράφει ήπιες απώλειες -0,6% αντιδρώντας ωστόσο με ψυχραιμία.
Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 4 μηνών έναντι του γιεν
Η εκτόξευση πυραύλου, θεωρείται παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Ιαπωνίας η οποία την χαρακτήρισε ως πρωτοφανή απειλή.
H Νότιος Κορέα μετά την εκτόξευση του πυραύλου αναφέρει ότι θέτει σε πλήρη κινητοποίηση τον στρατό.
Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας διένυσε 2.700 χιλιόμετρα με μέγιστο υψόμετρο 550 χιλιόμετρα, πριν πέσει στην θαλάσσια περιοχή Βόρεια - Βόρεια Ανατολικά της Ιαπωνίας πέραν από το ακρωτήριο Erimo.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Abe, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τόκιο μετά την εκτόξευσή του πυραύλου από την Βόρειο Κορέα, τόνισε ότι ο πύραυλος διασπάστηκε σε 3 μέρη και κατέπεσε στην βόρεια θάλασσα της Ιαπωνίας.
«Φαίνεται ότι ο πύραυλος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας πέρασε τον εναέριο χώρο μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Shinzo Abe προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό και κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της.
Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Abe, Yoshihide Suga, πρόσθεσε ότι ο πύραυλος που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία είναι μια "νέα, σοβαρή εξέλιξη" και τον χαρακτήρισε ως "πρωτοφανή και σοβαρή απειλή".
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είναι εξοργισμένος από την «απερίσκεπτη πρόκληση» της Βόρειας Κορέας
Με βάση αναλυτές η κίνηση της Βορείου Κορέας αποτελεί ένα επιθετικό βήμα που σπανίζει τα τελευταία 20 χρόνια και η εξέλιξη αυτή θα υπονομεύσει τις παρατεταμένες προσπάθειες των ΗΠΑ να φέρουν την Β. Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Με βάση τα Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ο πύραυλος διένυσε 2.700 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας του Hokkaido στην νήσο Hokkaido, πέραν από το ακρωτήριο Erimo.
Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ επιβεβαίωσε επίσης την εκτόξευση πυραύλου.
"Εκτιμάμε ότι ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας είχε επαφή με τα ραντάρ για 90 λεπτά.
Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο πυραύλος που ξεκίνησε η Βόρεια Κορέα πέταξε πάνω από την Ιαπωνία.
Είμαστε ακόμα στη διαδικασία εκτίμησης αυτής της εκτόξευσης ", δήλωσε ο Col Rob Manning, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, προσθέτοντας ότι δεν εντοπίστηκε καμία απειλή για τη Βόρεια Αμερική.

Η κατάσταση επιδεινώνεται

Κανένας πύραυλος της Βορείου Κορέας δεν είχε ξεπεράσει την Ιαπωνία εδώ και χρόνια και η εκτόξευσή του έλαβε χώρα μετά από μια τεταμένη περίοδο στη χερσόνησο και τις πρόσφατες στρατιωτικές δοκιμές μεταξύ ΗΠΑ και Νοτίου Κορέας.
Να σημειωθεί ότι ο Kim Jong-Un απειλούσε να καταστρέψει το αμερικανικό έδαφος της νήσος Guam, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Trump εξέδωσε μια αποκαλυπτική προειδοποίηση για το βροχή "πυρκαγιάς και μανίας" από τις ΗΠΑ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επέβαλε νέες κυρώσεις στην Βόρειο Κορέα, περιορίζοντας τις εξαγωγές και τις επενδύσεις στη χώρα.
Με βάση πηγές στην Νότιο Κορέα ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Sunan κοντά στην Πιονγκγιάνγκ και ταξίδεψε ανατολικά "και πάνω από την Ιαπωνία".
Ταξίδεψε περίπου 2.700 χιλιόμετρα σε ένα μέγιστο υψόμετρο περίπου 550 χιλιομέτρων, προσθέτοντας ότι η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ εξετάζουν το συμβάν.
"Οι στρατιωτικοί μας έχουν εκπονήσει σχέδια αποτροπής των επιπρόσθετων προκλήσεων του στρατού της Βόρειας Κορέας και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε πλήρη στρατιωτική ετοιμότητα" ανέφερε η Νότιος Κορέα.
Η εκτόξευση του πυραύλου της Β. Κορέας πάνω από την Ιαπωνία αποτελεί σημαντική κλιμάκωση από το καθεστώς του Kim Jong-Un
Όταν πραγματοποίησε δοκιμές του ICBM του βαλλιστικού πυραύλου της Β. Κορέας τον περασμένο μήνα, ο Kim Jong-Un το περιέγραψε ως «δώρο» στους «αμερικανούς μπάσταρδους» - ώστε να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Ιαπωνία.
Η Ιαπωνία έχει δεσμευθεί στο παρελθόν να καταρρίψει πυραύλους ή ρουκέτες της Βόρειας Κορέας που απειλούν να χτυπήσουν την επικράτειά της και έχει αναπτύξει σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot.
Το 2009, ένας πύραυλος της Βόρειας Κορέας πέρασε πέρα ​​από το ιαπωνικό έδαφος χωρίς περιστατικό, πυροδοτώντας την άμεση καταδίκη της Ιαπωνίας.
Την εποχή εκείνη η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι ήταν τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, αλλά η Ουάσιγκτον, η Σεούλ και το Τόκιο πίστευαν ότι η Πιονγιάνγκ δοκίμαζε ένα ICBM.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης