Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με επιπλέον 51 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB

Με επιπλέον 51 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB
Η εξέλιξη του έργου θα συζητηθεί στο περιθώριο της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια
Αύξηση της χρηματοδότησης του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βουλγαρική πλευρά, τα επιπλέον κονδύλια υπολογίζονται σε 51 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την πρόταση η οποία εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, τα 39 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τη βουλγαρική πλευρά και τα 12 εκατ. ευρώ στην ελληνική.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόοδος του έργου θα συζητηθεί στο περιθώριο των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σόφια, στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψής του στη βουλγαρική πρωτεύουσα.
Η ημερομηνία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλγαρία δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, ωστόσο είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί πριν την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Σκοπός του ταξιδιού είναι να υπογραφεί η συμφωνία για τη  σιδηροδρομική διασύνδεση  Αλεξανδρούπολης – Βάρνας, την οποία  ο πρωθυπουργός θα ήθελε να παρουσιάσει στη ΔΕΘ ως ένα σημαντικό βήμα περιφερειακής συνεργασίας με πολλαπλασιαστική γεωπολιτική και οικονομική διάσταση.

Εγγυήσεις 110 εκατ. ευρώ από το βουλγαρικό δημόσιο

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ανώτατο στέλεχος του ICGB, της κοινοπραξίας που προωθεί τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, είχε δηλώσει ότι η εταιρία προχωρεί τις διαδικασίες με την ΕΕ για την χρηματοδότηση του έργου από τα διαρθρωτικά ταμεία της κοινότητας.
Το ίδιο στέλεχος δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της Σόφιας έχει εγκρίνει στον κρατικό προϋπολογισμό τη χορήγηση από το βουλγαρικό δημόσιο εγγυήσεων για ποσά ως 110 εκατ. ευρώ για τη δανειοδότηση του έργου.
Το συνολικό κόστος του IGB υπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 220 εκατ. ευρώ θεωρούνται ως κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει εγκρίνει για το έργο χρηματοδότηση ως 45 εκατ. ευρώ και τώρα βρίσκεται υπό διαβούλευση η διάθεση επιπλέον 51 εκατ. ευρώ.
Πέρα από την κοινοτική χρηματοδότηση, το κόστος της επένδυσης αναμένεται να καλυφθεί από δάνεια που θα λάβουν οι μέτοχοι της εταιρίας και δανεισμό της ίδιας της εταιρίας.
Μέτοχοι του IGB είναι κατά 50% η κοινοπραξία της ΔΕΠΑ με την ιταλική Edison και κατά 50% η ΒΕΗ, η κρατική εταιρία ενεργειακού χαρτοφυλακίου της Βουλγαρίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης