Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Φωτισμός στο σπίτι και το γραφείο με ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος και μειωμένo 20 – 40% κόστος ενέργειας

Φωτισμός στο σπίτι και το γραφείο με ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος και μειωμένo 20 – 40% κόστος ενέργειας
Η χρήση λαμπτήρων LED σε συνδυασμό με την τοποθέτηση συστημάτων αυτοματισμού εξασφαλίζουν σημαντική εξοικονόμηση για φωτισμό στην κατοικία και τον επαγγελματικό χώρο, καθώς περιορίζουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας
Καθώς το καλοκαίρι μας αποχαιρετά και η μέρα έχει αρχίσει σταδιακά να μικραίνει, οι ανάγκες για τεχνητό φωτισμό – όπως είναι φυσικό – αυξάνονται.
Μαζί τους αυξάνονται και τα ποσά των λογαριασμών ρεύματος, αφού πλέον οι λαμπτήρες μένουν αναμμένοι πολύ περισσότερη ώρα απ’ ότι τους θερινούς μήνες.
Μάλιστα εκτιμάται πως σε μια κατοικία, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό σχεδόν διπλασιάζεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Φεβρουαρίου σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο όπου οι ανάλογες ανάγκες είναι περιορισμένες μιας και νυχτώνει πολύ αργότερα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι πολύ εύκολο στον καθένα να κάνει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τον φωτισμό τόσο στην κατοικία όσο και στον επαγγελματικό του χώρο και μάλιστα σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα ακόμη και από αυτά του καλοκαιριού.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως για την εξασφάλιση φωτισμού σε ένα σπίτι καταναλώνεται περί το 25% - 30% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που αυτό απαιτεί για τη πλήρη λειτουργικότητά του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει ακόμη και στο 50% στην περίπτωση του επαγγελματικού χώρου (γραφείο ή κατάστημα).
Για να περιορίσουμε λοιπόν την κατανάλωση ρεύματος για φωτισμό, χωρίς φυσικά να χρειαστούμε να χρησιμοποιούμε… κεριά, απαιτούνται μόλις δύο κινήσεις: Να αλλάξουμε τους λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας με σύγχρονους τύπου LED και να τοποθετήσουμε τουλάχιστον ένα από τα διαθέσιμα συστήματα αυτοματισμού λειτουργίας του φωτισμού.
Υπολογίζεται πως ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, είναι δυνατόν να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό και έτσι να πετύχουμε μείωση της δαπάνης για ρεύμα από 20% κατ’ ελάχιστον έως και  40% στην περίπτωση συνδυασμού πολλαπλών συστημάτων αυτοματισμού.

Αντικατάσταση παλαιών λαμπτήρων

Το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος για να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας σε ότι αφορά στον φωτισμό της κατοικίας ή του επαγγελματικού του χώρου είναι να αντικαταστήσει τους παλαιούς λαμπτήρες με νέους τύπου LED.
Οι λαμπτήρες LED λειτουργούν με σημαντικά – έως και 90%  – λιγότερη ενέργειας, ενώ παράλληλα έχουν διάρκεια «ζωής» πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις απλές λάμπες φωτισμού.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η μέση διάρκεια ζωής τους ξεπερνά στις 30.000 ώρες ή τη δεκαετία, με τα πλέον σύγχρονα προϊόντα να εξασφαλίζουν φωτισμό ακόμη και για 50.000 ώρες.
Σε ότι αφορά στο κόστος αγοράς τους, σημειώνεται πως αυτό ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά λαμπτήρα.


Πέραν αυτών, οι λαμπτήρες τύπου LED συγκεντρώνουν σειρά άλλων πλεονεκτημάτων, όπως:
•    Έχουν μειωμένο κόστος συντήρησης
•    Έχουν χαμηλό δείκτη θάμβωσης
•    Αντέχουν ιδιαίτερα στους κραδασμούς σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα
•    Προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες στη χρήση dimming, φωτισμού ασφαλείας, αισθητήρων κίνησης, παρουσίας και φωτός
•    Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον, καθώς δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες
•    Είναι εύκολα ανακυκλώσιμοι
•    Εκπέμπουν ως και 90% λιγότερη θερμοκρασία και 0% υπεριώδη ακτινοβολία
•    Είναι κατάλληλοι τόσο για εσωτερικό όσο και για εξωτερικό χώρο
•    Προσφέρουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, τα οποία μάλιστα μπορούν να εμφανίζονται εναλλάξ από τον ίδιο λαμπτήρα
Πάντως, πριν προχωρήσει κάποιος στην αγορά λαμπτήρων LED, είναι σκόπιμο να διαπιστώσει αν το συγκεκριμένο προϊόν έχει εγγύηση καλής λειτουργίας.
Επισημαίνεται πως η ύπαρξη εγγύησης εξαρτάται από την μάρκα και φυσικά την ποιότητα του λαμπτήρα.
Έτσι, υπάρχουν εταιρείες που δίνουν εγγύηση για ένα ή δύο χρόνια, ενώ συνήθως οι φθηνοί χαμηλότερης ποιότητας λαμπτήρες LED δεν έχουν εγγύηση.

Αυτοματισμοί για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία ρεύματος

Η χρήση λαμπτήρων LED εξασφαλίζει σημαντική οικονομία σε ότι αφορά στην κατανάλωση ρεύματος, ωστόσο μπορούμε να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση με την παράλληλη εγκατάσταση αυτοματισμών φωτισμού.
Τα συστήματα αυτοματισμού, τα οποία θέτουν σε λειτουργία τον φωτισμό της κατοικίας ή του επαγγελματικού χώρου μόνο όταν αυτός είναι απαραίτητος, διακρίνονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες.  
Ειδικότερα, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τοποθετήσει τα εξής συστήματα:  

•    Ανιχνευτής κίνησης – παρουσίας. Ο ανιχνευτής κίνησης ενεργοποιεί τον φωτισμό σε ένα χώρο μόνο όταν υπάρχει κίνηση σ’ αυτόν και για χρονικό διάστημα που προκαθορίζει ο ίδιος ο χρήστης. Με τον ανιχνευτή κίνησης η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει σε ποσοστό μέχρι και 40%, καθώς ο φωτισμός ενεργοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητος και απενεργοποιείται αυτόματα όταν δεν υπάρχει κανείς στο συγκεκριμένο κάθε φορά χώρο. Σημειώνεται πως ο ανιχνευτής κίνησης μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε εξωτερικούς χώρους όσο και σε εσωτερικούς, όπως σε σκάλες, διαδρόμους, αποθήκες, γκαράζ, μπαλκόνια και αυλές.


Εκτός από τη μείωση στη κατανάλωση ρεύματος, ο ανιχνευτής κίνησης συμβάλει και στην ασφάλεια, είτε προλαμβάνοντας ατυχήματα (π.χ. στις σκάλες) είτε ειδοποιώντας άμεσα με το άνοιγμα του φωτός σε περίπτωση «εισβολής» τρίτων στο χώρο. Επισημαίνεται πως εάν μετά το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα δεν υπάρξει καμία κίνηση στο χώρο, ο ανιχνευτής δίνει εντολή απενεργοποίησης του φωτισμού. Για την αποφυγή της λειτουργίας του φωτισμού κατά την διάρκεια της ημέρας, όλοι οι ανιχνευτές κίνησης διαθέτουν ένα αισθητήριο φωτεινότητας (το οποίο επίσης ρυθμίζεται από τον χρήστη) έτσι ώστε το κύκλωμα φωτισμού να ενεργοποιείται μόνο κατά τις νυκτερινές ώρες. Το κόστος για την αγορά ενός αξιόπιστου ανιχνευτή κίνησης ξεκινά από τα 50 ευρώ.

•    Φωτοκύτταρο – ανιχνευτής φωτός. Το φωτοκύτταρο ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τον φωτισμό ανάλογα με την διαθέσιμη ποσότητα φωτός στον χώρο. Έτσι, όταν το φυσικό φως είναι αρκετό, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φωτιστικό παραμένει σβηστό. Όταν το φυσικό φως είναι χαμηλό (σούρουπο, βράδυ) ο ανιχνευτής φωτός δίνει εντολή στο φωτιστικό να ανάψει. Η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται κυρίως σε κήπους, βεράντες, εξώπορτες σπιτιών και γενικότερα σε φώτα εξωτερικών χώρων, τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αναμμένα κατά την διάρκεια της ημέρας. Η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να πετύχει το φωτοκύτταρο φτάνει μέχρι το 50%. Στην αγορά μπορεί κάποιος να βρει μια μεγάλη γκάμα αυτών των προϊόντων και με τιμές που ξεκινούν ακόμη και από τα 10 ευρώ.

•    Χρονοδιακόπτης φωτισμού. Με τη χρήση ενός χρονοδιακόπτη μπορεί ο καθένας να επιλέξει ποιες ακριβώς ώρες θα μένουν αναμμένα τα φωτιστικά σε κάθε χώρο του σπιτιού ξεχωριστά. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσει τα φώτα ανοιχτά όταν δεν τα χρειάζεται, εκμηδενίζοντας το ενδεχόμενο άσκοπης κατανάλωσης ρεύματος. Εκτιμάται πως με τη χρήση χρονοδιακόπτη φωτισμού η εξοικονόμηση ενέργειας αγγίζει το 50%. Στην αγορά κυκλοφορούν ψηφιακοί και μηχανικοί χρονοδιακόπτες, με τους πρώτους να εξασφαλίζουν πλεονεκτήματα όπως ο διαφοροποιημένος προγραμματισμός σε εβδομαδιαία βάση (ο μηχανικός χρονοδιακόπτης δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης μόνο σε 24ωρη βάση) και η διατήρηση των ρυθμίσεων σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Η τιμή αγοράς ενός ψηφιακού χρονοδιακόπτη φωτισμού ξεκινά από τα 40 ευρώ, ενώ του μηχανικού από τα 20 ευρώ.

•    Ρυθμιστής έντασης φωτισμού (dimmer). Ο ρυθμιστής καθορίζει την ένταση που θα έχει ο φωτισμός σε ένα χώρο του σπιτιού. Με τη χρήση του dimmer ο χρήστης επιλέγει το επίπεδο έντασης του φωτισμού που θεωρεί κατάλληλο για τον κάθε χώρο.

Για παράδειγμα, σε ένα χώρο όπου κατά την διάρκεια της ημέρας δεν φωτίζεται επαρκώς, αλλά παράλληλα δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και ο τεχνητός φωτισμός, ο ρυθμιστής περιορίζει την ένταση του δεύτερου με άμεση συνέπεια τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, με τη μείωση της έντασης του φωτισμού αυξάνεται η διάρκεια ζωής του λαμπτήρα. Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης του ρυθμιστή έντασης φωτισμού φτάνει έως και το 35%. Σημειώνεται πως το κόστος αγοράς ενός αξιόπιστου ρυθμιστή ξεκινά από τα 15 ευρώ.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης