Επιχειρήσεις

Η BP όρισε ειδική επιτροπή για τις συμφωνίες πετρελαίου της εταιρείας με το Ιράν

Η BP όρισε ειδική επιτροπή για τις συμφωνίες πετρελαίου της εταιρείας με το Ιράν
Η επιτροπή φέρεται να συστάθηκε με στόχο να αποφευχθούν πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη
Ο Βρετανικός ενεργειακός κολοσσός BP συνέστησε μια νέα εκτελεστική επιτροπή με επικεφαλής τον διευθυντή των οικονομικών της υπηρεσιών Brian Gilvary, η οποία θα συντονίζει τις κύριες δραστηριότητες πετρελαίου της εταιρείας στο Ιράν και τις συζητήσεις με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της χώρας (NIOC).
Η επιτροπή φέρεται να συστάθηκε με εντολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΒΡ, του Αμερικανού Bob Dudley, με στόχο να αποφευχθούν πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη και οι οποίες δεν έχουν αρθεί.
Οι κυριότερες απ’ αυτές είναι οι περιορισμοί χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα των δυτικών χωρών, κάτι που επί του παρόντος και σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, έχει κρατήσει τις μεγάλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις της Δύσης μακριά από την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων της χώρας του Περσικού Κόλπου, παρά την πρόσκληση της Τεχεράνης.
Η Γαλλική Total ήταν η πρώτη μεγάλη δυτική εταιρεία που υπέγραψε συμφωνία με το Ιράν νωρίτερα αυτό το μήνα, για την περαιτέρω ανάπτυξη του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars στον Περσικό Κόλπο.
Επίσης, η Νορβηγική DNO υπέγραψε συμφωνία πριν από λίγες ημέρες με την Τεχεράνη για την εκπόνηση μελέτης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου Changuleh στο δυτικό Ιράν.
Η ΒΡ πάντως δεν έχει υπογράψει ακόμη καμία συμφωνία με την Τεχεράνη, αν και ο Dudley  έχει εκφράσει την επιθυμία να δραστηριοποιηθεί η ΒΡ στην χώρα, χωρίς όμως να παραβιάσει κάποια από τις κυρώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης