Ενέργεια

ΕΔΕΥ: Μεγάλες οι προοπτικές των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

ΕΔΕΥ: Μεγάλες οι προοπτικές των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
"Τα μάτια της βιομηχανίας στρέφονται στην Ανατολική Μεσόγειο σε ομοιάζουσες γεωλογικές δομές του Ζορ, όπως αυτές των ανθρακικών πετρωμάτων που χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο θαλάσσιο μέρος της Δυτικής Ελλάδας" σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση της ΕΔΕΥ
Προοπτική και σε χερσαίες περιοχές, κατά βάση στην Κεντρική Ελλάδα, υπάρχουν για τους υδρογονάνθρακες και για τον λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες της διοίκησης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) στην κατεύθυνση της προσέλκυσης τεχνικά ικανών και οικονομικά ισχυρών επιχειρήσεων.
Οι αισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες περιλαμβάνονται στην ετήσια οικονομική έκθεση της ΕΔΕΥ για τη χρήση του 2016, όπως σημειώνει η "Καθημερινή".
Επιπλέον σημειώνεται το ενδιαφέρον για προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σε 17 οικόπεδα σε θαλάσσιες περιοχές, όπως σημειώνει η έκθεση.
«Μετά την τεράστια ανακάλυψη αερίου στο οικόπεδο Ζορ από την Eni στην Αίγυπτο, τα μάτια της βιομηχανίας στρέφονται στην Ανατολική Μεσόγειο σε ομοιάζουσες γεωλογικές δομές, όπως αυτές των ανθρακικών πετρωμάτων που χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο θαλάσσιο μέρος της Δυτικής Ελλάδας. Η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης εντάσσεται επίσης σε αυτό το γενικότερο πλάνο διότι υπάρχει μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον πάρα τις δυσκολίες λόγω των περίπλοκων γεωλογικών δομών», επισημαίνει στην έκθεσή της η ΕΔΕΥ.
Προσθέτει δε ότι συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο της Κρήτης σε θέματα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πρόγραμμα προσομοιώσεων σεισμικών δεδομένων δυτικά της Κρήτης και δημιουργία βάσης δεδομένων της οργανικής ύλης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Επίσης, σε επίπεδο των αμεσότερων στόχων της ΕΔΕΥ είναι η επίβλεψη της πρόσκτησης δισδιάστατων  και τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές που απονεμήθηκαν ήδη σε αναδόχους, καθώς επίσης και η οργάνωση νέων σεισμικών προγραμμάτων και η επανεπεξεργασία των υπαρχόντων στοιχείων σε επιλεγμένες περιοχές.
Από την οικονομική έκθεση της ΕΔΕΥ, όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, προκύπτει ότι η εταιρεία είχε το 2016 έσοδα ύψους 624.911 ευρώ.
Από αυτά τα 322.318 ευρώ προέρχονται από μέρισμα εσόδων, 298.466 ευρώ από royalties (δικαιώματα) και 4.127 ευρώ από στρεμματικές αποζημιώσεις.
Πρόκειται για δικαιώματα και μισθώματα που εισπράττει η ΕΔΕΥ για λογαριασμό του Δημοσίου από παραχωρήσεις περιοχών σε εταιρείες-αναδόχους των διαγωνισμών που προηγήθηκαν.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν το 2016 σε 528.049 ευρώ έναντι ζημιών 60.589 ευρώ το 2015.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης