Ενέργεια

Η σύνθεση της κοινοπραξίας "φαβορί" για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ - Επικεφαλής με 50% η ιταλική Snam

Η σύνθεση της κοινοπραξίας
Το υπόλοιπο 50% μοιράζονται ισομερώς οι άλλες τρεις εταιρίες του σχήματος, ήτοι οι Fluxys, Enagas και Gasunie
Ηγετικό ρόλο στην κοινοπραξία των Ευρωπαίων διαχειριστών που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ κατέχει η Snam.
Η ιταλική εταιρία, η οποία συμμετέχει επίσης με σημαντικό ποσοστό στην κοινοπραξία του αγωγού TAP, επιδιώκει για δεύτερη φορά να αποκτήσει τον έλεγχο του ΔΕΣΦΑ, αφού και στην τελευταία φάση του προηγούμενου διαγωνισμού είχε συνεργαστεί με τη Socar προσφέροντάς της λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν ενέκρινε την πώληση πλειοψηφικού πακέτου σε μη ευρωπαϊκή εταιρία.
Στο νέο διαγωνισμό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Snam ηγείται της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας ελέγχοντας το 50% με το υπόλοιπο 50% να μοιράζονται ισομερώς (από 16,6%) η βελγική Fluxys, η ισπανική Enagas και η ολλανδική Gasunie.
Ενδεικτική άλλωστε είναι και η πρόσφατη δήλωση του  διευθύνοντος συμβούλου του βελγικού ομίλου Fluxys, Pascal de Buck, στην εφημερίδα  L’ Echo, ότι η συμμετοχή της  εταιρίας του στον ΔΕΣΦΑ θα είναι σχετικά μικρή αν η κοινοπραξία κερδίσει τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δυο εταιρίες έχουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα λόγω και της συμμετοχής τους στον TAP, η μεν Snam με 20%, η δε Fluxys με 19%.

Τα ανταγωνιστικά σχήματα

Εκτός από την «ευρωπαϊκή» κοινοπραξία στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ φαίνεται ότι περνά η ρουμανική Transgas S.A. σε κοινό σχήμα με τη γαλλική GRTgaz S.A..
Πρόσφατα στέλεχος της Transgas δήλωσε ότι το σχήμα εξασφαλίζει την τήρηση των όρων του διαγωνισμού, αν και ορισμένοι διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις.
Η ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A. είναι ανεξάρτητος διαχειριστής, με έδρα τη Γαλικία.
Εισάγει και διαθέτει υγροποιημένο αέριο (LNG), διαχειρίζεται αγωγό και διαθέτει ευρωπαϊκή πιστοποίηση ,ενώ είναι μέλος του ENTSO-G.     
H Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited, με παρουσία σε  πολλές χώρες, ελέγχει εταιρίες που είναι ανεξάρτητοι πιστοποιημένοι διαχειριστές δικτύων φυσικού αερίου.
Το ενδιαφέρον του αυστραλιανού ομίλου για την Ευρώπη προκύπτει και από την πρόσφατη εξαγορά της Green Investment Bank της Βρετανίας έναντι 2,3 δισ. λιρών.
Από την άλλη πλευρά το ελληνοαμερικανικό σχήμα Integrated Utility Services Inc. (INTUS), συμφερόντων των επιχειρηματιών κ.κ. Αγγέλου και Αγουρίδα, όπως και η εταιρία συμβούλων από το Κατάρ, Powerglobe LLC, με τη σημερινή τους μορφή είναι σχεδόν απίθανο να ικανοποιήσουν  τους όρους του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πάντως εξετάζεται να υπάρξει  ελαστικότητα στην ερμηνεία των όρων της προκήρυξης, προκειμένου στον δεύτερο γύρο να προκριθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι, να υπάρξει ανταγωνισμός και να ανέβει το τίμημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης