Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απρόσκοπτα τα σχέδια της Κύπρου για τις έρευνες υδρογονανθράκων - Τρυπάνι το 2018 από ExxonMobil

Απρόσκοπτα τα σχέδια της Κύπρου για τις έρευνες υδρογονανθράκων - Τρυπάνι το 2018 από ExxonMobil
Εξαιρετικά δύσκολο για την Τουρκία να βρει και να εγκαταστήσει πλατφόρμα σε τεμάχιο της Κυπριακής ΑΟΖ, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου
Με σταθερό βηματισμό και στρατηγική συνεχίζει τα ενεργειακά πλάνα της η Κύπρος, καθώς όλα εξελίσσονται βάσει του προβλεπόμενου σχεδίου, και -παρά τις απειλές της Τουρκίας- το 2018 θα θέσει τα θεμέλια για την έναρξη των γεωτρήσεων και από την Exxonmobil στο Οικόπεδο 10.
Ερωτηθείς σχετικώς ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης για το αν έχει ξεκινήσει η ExxonMobil τους σχεδιασμούς της και αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της γεώτρησης που θα κάνει, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «έχουν ξεκινήσει τους προγραμματισμούς τους».
«Αυτό που μπορώ να πω είναι για την έναρξη, είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Από κει και πέρα η κοινοπραξία προγραμματίζει εκδήλωση στην Κύπρο εντός Σεπτεμβρίου όπου ενδεχομένως να ειπωθούν περισσότερες λεπτομέρειες», είπε ο κ. Λακκοτρύπης, όπως σημειώνει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Θωρακισμένη η Κυπριακή ΑΟΖ", αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ της Κύπρου Αλέξανδρος Ζήνων

Την ίδια ώρα, για "θωρακισμένη Κυπριακή ΑΟΖ" έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου Αλέξανδρος Ζήνων, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε κατ΄ουσίαν, ότι οι βλέψεις της Τουρκίας για πλατφόρμα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, θα πέσουν στο κενό.
«Η Οικονομική Ζώνη Εκμετάλλευσης της Δημοκρατίας είναι θωρακισμένη τόσο σε νομικό όσο και πολιτικό επίπεδο», είπε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο ίδιος σημείωσε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Τουρκία να βρει και να εγκαταστήσει πλατφόρμα σε τεμάχιο της Κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως τόνισε ο κ.Ζήνων, οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τέτοια έργα δεν πρόκειται να αναμειχθούν με ενέργειες οι οποίες θεωρούνται παράνομες.

Τον Σεπτέμβριο οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των ερευνών στο Οικόπεδο 11

Σχετικά με τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος», ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, μετά τη συνεδρία του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι «ήδη η ΕΝΙ προχωρά και ζητά αδειοδοτήσεις για τρεις διαφορετικούς στόχους και πρόθεσή της είναι να αποφασίσει σε ποιους θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις, αφού θα έχουμε τα αποτελέσματα του ‘Ονησίφορου’ και αξιολογηθούν».
Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η ΕΝΙ έχει ζητήσει άδειες για τα τεμάχια 3, 6 και 8 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για τη γεώτρηση στον «Ονισήφορο», σημείωσε ότι «προχωρά κανονικά εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, μπορεί να είμαστε ελαφρώς πιο μπροστά, χωρίς ιδιαίτερα τεχνικά προβλήματα και αναμένουμε ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα όπως προβλέψαμε, δηλαδή στις αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου».
«Το πότε θα ανακοινωθούν, αυτό θα το αποφασίσουμε με την εταιρεία», είπε ο κ. Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι «όλα βαίνουν καλώς».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης