Ευρώπη

OMV: Δεν αναμένεται να απαιτηθεί περαιτέρω χρηματοδότηση του Nord Stream 2 το 2017

OMV: Δεν αναμένεται να απαιτηθεί περαιτέρω χρηματοδότηση του Nord Stream 2 το 2017
Η αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV δεν αναμένει να κληθεί από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, στην οποία η ρωσική Gazprom κατέχει το 100%, για περισσότερη χρηματοδότηση του έργου πριν από το τέλος του 2017, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rainer Seele.
Η OMV κατέβαλε ήδη τον περασμένο Ιούνιο μια πρώτη δόση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από τη χρηματοδοτική της δέσμευση ύψους μέχρι 950 εκατομμυρίων ευρώ έναντι της κατασκευής του αγωγού.
«Η επόμενη πληρωμή θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της κοινοπραξίας του Nord Stream 2 στην κατασκευή του αγωγού», δήλωσε ο Seele, για να προσθέσει, ότι «δεν περιμένω όμως να κληθεί η OMV από την κοινοπραξία Nord Stream 2 AG για περαιτέρω χρηματοδότηση πριν από το τέλος του έτους».
Αυτό υποδηλώνει, ότι η Gazprom δεν χρειάζεται επειγόντως πρόσθετη χρηματοδότηση για το επόμενο στάδιο κατασκευής του αγωγού.
Η χρηματοδότηση του Nord Stream 2 έχει εξεταστεί εξονυχιστικά από τότε που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε το νέο νόμο για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, που προβλέπει την επιβολή μέτρων από τον Αμερικανό Πρόεδρο εναντίον εταιρειών που συμβάλλουν στην κατασκευή ρωσικών έργων εξαγωγής ενέργειας.
Οι εργασίες για την τοποθέτηση των δύο γραμμών του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018, με το έργο να ολοκληρώνεται και να τίθεται σε λειτουργία έως τα τέλη του 2019, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός αν η απειλή κυρώσεων προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις.
Στην χρηματοδότηση κατά 50% της κατασκευής του αγωγού συνολικού εκτιμώμενου κόστους 9,5 δισ. ευρώ συμμετέχουν εκτός της OMV, η ολλανδοβρετανική Shell, η γαλλική Engie και οι γερμανικές Uniper και Wintershall.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OMV επανέλαβε επίσης την παρατήρηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «δεν ήταν λογικό» το ότι η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε μονομερείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης