Ευρώπη

Η Πολωνία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο μόνο αν η Μόσχα μειώσει τις τιμές

Η Πολωνία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο μόνο αν η Μόσχα μειώσει τις τιμές
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά μόνο σε ανταγωνιστική τιμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.
Η Πολωνία θα παρατείνει τη σύμβαση για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Europe, η οποία λήγει την 1η Ιανουαρίου 2020, μόνο αν «η Ρωσία προσφέρει πολύ χαμηλότερη τιμή απ’ ό, τι σήμερα», δήλωσε σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Kommersant ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Witold Waszczykowski.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά μόνο σε ανταγωνιστική τιμή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Waszczykowski δήλωσε επίσης, ότι στο εγγύς μέλλον η εξάρτηση της Πολωνίας από το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να μειωθεί.
«Σε 5 χρόνια θα είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από το ρωσικό φυσικό αέριο και ίσως ακόμη και ανεξάρτητοι από αυτό» είπε υποστηρίζοντας ότι «μπορούμε να καλύψουμε το 33% των αναγκών μας με την δική μας παραγωγή, ένα ακόμη 33% που περιμένουμε να λάβουμε μέσω του τερματικού σταθμού LNG μέσω αγωγού φυσικού αερίου από τη Νορβηγία» ανέφερε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών.
Σημειώνεται, ότι μετά από προσφυγή της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά απόφασης της Κομισιόν, η οποία επέτρεψε στην Gazprom να χρησιμοποιεί το 100% της δυναμικότητας του αγωγού ΟΡΑL, έχει ανασταλεί μέχρι το 2018 η δυνατότητα αυτή στη ρωσική εταιρεία για λόγους ανταγωνισμού, τους οποίους επικαλέστηκε η κρατική εταιρεία της Πολωνίας PGNiG.
Ο αγωγός φυσικού αερίου OPAL που βρίσκεται στη Γερμανία και φθάνει έως τα σύνορα με την Τσεχία, αποτελεί χερσαία επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.
Η χωρητικότητα του αγωγού είναι 36 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης