Ενέργεια

Κύπρος: Στην τελική ευθεία ο τρίτος γύρος αδειοδότησης έρευνας υδρογονανθράκων

Κύπρος: Στην τελική ευθεία ο τρίτος γύρος αδειοδότησης έρευνας υδρογονανθράκων
Η υπογραφή των συμβάσεων τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2017.
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο τρίτος γύρος αδειοδότησης έρευνας υδρογονανθράκων στην Κύπρο, καθώς αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη η έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής.
Η υπογραφή των συμβάσεων τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2017.
Η εισηγητική έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής σύμφωνα με τον υπουργό θα περιλαμβάνει ποιες εταιρείες-κοινοπραξίες εισηγείται να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης, με βάση τα οικονομικά και τεχνικά κριτήρια που έχουν δημοσιευτεί.
Τα δύο σημαντικότερα όπως τόνισε, είναι το μερίδιο της Δημοκρατίας της Κύπρου στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες και η ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσουν οι κοινοπραξίες στις γεωτρήσεις τους.
Σημειώνεται, ότι με την παράδοση της έκθεσης της συμβουλευτικής επιτροπής θα αρχίσει περίοδος διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές, πριν από τη λήψη αποφάσεων.
Ο κ. Λακκοτρύπης πάντως θεωρεί, ότι η συμμετοχή κάποιων κοινοπραξιών στον τρίτο γύρο αδειοδότησης, όπως της Exxon Mobil με την Qatar Petroleum και της ENI με την Total, αποτελούν ένδειξη των προοπτικών που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζει ως άκρως σημαντική τη γεώτρηση το 2017 για το οικόπεδο «11», γιατί θα είναι η πρώτη γεώτρηση με παρόμοια μορφολογία με αυτή του «Ζορ», ώστε να εξεταστεί κατά πόσο αυτή επεκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε σχέση με την στρατηγική του υπουργείου για θέματα υδρογονανθράκων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε, ότι εστιάζεται πρώτον στις περαιτέρω ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ, για την οποία γίνονται συζητήσεις με τις ήδη αδειοδοτημένες εταιρείες Total και ΕΝΙ, ενώ βρίσκεται υπό αξιολόγηση ο τρίτος γύρος αδειοδότησης.
Δεύτερον, εξετάζεται η βέλτιστη αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», για την οποία θεωρείται ως πιο συμφέρουσα επιλογή η διοχέτευση με αγωγό στην Αίγυπτο.
Ωστόσο ανέφερε, ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος αντιμετωπίζει την πρόκληση των χαμηλών τιμών, που δεν την ευνοούν, θέμα που προσπαθεί να διαχειριστεί με τους αδειούχους του «Αφροδίτη» και την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης