Διεθνή

Έιντε: Ανάσταση της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού μόνο από τις πλευρές

Έιντε: Ανάσταση της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού μόνο από τις πλευρές
Ο διαμεσολαβητής του γ.γ. του ΟΗΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης νέας πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών, εάν δεν υπάρχει πρώτα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Η ανάσταση της διαδικασίας για το Κυπριακό, που έληξε στο Κραν Μοντάνα, δεν μπορεί να γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά μέσω μιας συμφωνίας των δυο πλευρών και εάν αυτές συμφωνήσουν, τότε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα είναι εκεί, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Έιντε είπε στις δηλώσεις του, πως αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση, είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, "αν ποτέ υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά", όπως ανέφερε.
Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν πως η διαδικασία που έληξε στο Κραν Μοντάνα, είναι νεκρή ή μπορεί να επεκταθεί, είπε πως η διαδικασία που οδήγησε στο Κραν Μοντάνα έληξε στο Κραν Μοντάνα, δηλαδή η Διεθνής Διάσκεψη, όπως είπε και ο Γ.Γ., αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αναστηθεί.
"Αυτό που λέει και νομίζω ότι και οι ηγέτες συμφωνούν, (αν και) δεν μιλώ εκ μέρους τους, αλλά -κατά την αίσθησή μου- αυτό αποτελεί μια συναντίληψη, είναι πως δεν μπορεί να αναστηθεί από τα ΗΕ. Η ανάσταση θα πρέπει να γίνει από εδώ και σε αρμονία και μέσω συμφωνίας των πλευρών, και, εάν συμφωνήσουν, ο Γ.Γ. είναι εκεί", επεσήμανε.
Ο κ. Έιντε είπε, πως αυτή ήταν η τελευταία του συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη υπό αυτή τη μορφή. Ε
"Είχαμε μια καλή, φιλική συζήτηση για την κοινή μας εμπειρία σε αυτή τη διαδικασία", ανέφερε.
Είπε ακόμη πως έχει ανάμεικτα αισθήματα για το γεγονός ότι φεύγει από την Κύπρο.
"Νομίζω ότι πετύχαμε πολλά σε αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, με τη βοήθειά μας και με όλη τη διεθνή υποστήριξη και την υποστήριξη από τον κόσμο εδώ στην Κύπρο, κατάφεραν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο πολύ από οποιουσδήποτε δυο ηγέτες πριν από αυτούς" συμπλήρωσε.
"Αλλά, την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι δεν πετύχαμε να λύσουμε το πρόβλημα", ανέφερε, "προσθέτοντας πως θα ήταν καλύτερα να έφευγε, αφού βοηθούσε τους ηγέτες να πετύχουν μια διευθέτηση που να μπορεί να εφαρμοστεί".
Τέλος, έκανε λόγο για μεγάλα και περίπλοκα ζητήματα, σημειώνοντας πως αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση, είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, "αν ποτέ θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης