Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

JP Morgan: Τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα εάν δεν αντλήσει από τις αγορές 20 δισ. ευρώ έως το 2020

JP Morgan: Τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα εάν δεν αντλήσει από τις αγορές 20 δισ. ευρώ έως το 2020
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα είναι καλυμμένη χρηματοδοτικά έως το 2018, δηλαδή όταν ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης
Η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές περί τα 20 δισ. ευρώ έως το 2020, όμως εάν δεν τα καταφέρει τότε ένα τέταρτο μνημόνιο είναι το πιθανότερο σενάριο.
Αυτό αναφέρει η JP Morgan στην τελευταία 22σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο “Greece in pictures: 2018-20 funding need and GGB update” (Η Ελλάδα σε διαγράμματα: χρηματοδοτικές ανάγκες την περίοδο 2018-20 και επικαιροποίηση της πορείας των ομολόγων) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, και στην οποία η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναλύει τη δομή του ελληνικού χρέους με αφορμή την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα είναι καλυμμένη χρηματοδοτικά έως το 2018, δηλαδή όταν ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Το 2019 όμως αντιμετωπίζει λήξεις ομολόγων ύψους 14 δισ. ευρώ και το 2020 ύψους 5 δισ. ευρώ.
Οι ανάγκες του 2019 θα μπορούσαν να μειωθούν εάν η Ελλάδα διεξαγάγει περαιτέρω ανταλλαγές ομολόγων παρόμοιες με εκείνη που κατάφερε στις 25 Ιουλίου του 2017.
Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να τα αντλήσει αυτά τα κεφάλαια από τις αγορές, τότε ένα τέταρτο μνημόνιο είναι πιθανό.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018, η JP Morgan εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στην αγορά για να καλύψει τις περισσότερες από αυτές τις ανάγκες.
Εάν δεν πείσει γι’ αυτό, θα οδηγηθεί σε ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης.
Επίσης, μια “ξεκάθαρη” έξοδος στις αγορές, θα μπορούσε πιθανότατα να αντιμετωπίσει την κατάσταση της Ελλάδας, όπως και στην Κύπρο, καθώς οι επιδόσεις της είναι απίθανο να αναβαθμιστούν μέχρι τότε.
Επομένως, η επίτευξη της απεριόριστης πρόσβασης στην αγορά και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μέχρι τότε είναι πολύ σημαντική, αναφέρει η JP Morgan.
Μάλιστα, κατά την άποψη των αναλυτών της, η Ελλάδα θα πρέπει να προσεγγίσει ευκαιριακά την αγορά 2-3 φορές ακόμη μέχρι τον Αύγουστο του 2018, όπου και θα πρέπει να επιχειρήσει μια καθαρή έξοδο.
Αυτό είναι εφικτό εάν η κυβέρνηση μείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις, οδηγώντας τους Ευρωπαίους πιστωτές να αποσαφηνίσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος, ώστε να μπορέσει η ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Επίσης, σύμφωνα με το τρίτο σχέδιο διάσωσης, το ταμειακό υπόλοιπο της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να είναι περίπου 9 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Τα 1,5 δισ. νέων κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές θα προστεθούν στο ταμειακό υπόλοιπο, αυξάνοντας έτσι την εκτίμηση σε 10,5 δισ.
Οποιαδήποτε έκδοση ομολόγων από τώρα μέχρι το 2018 θα προσθέσει περαιτέρω στο ταμειακό υπόλοιπο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αναγκών του 2019.

Αναμένεται μικρή μείωση του ελληνικού spread

Η JP Morgan κατάφερε να μοντελοποιήσει την πορεία του ελληνικού spread έναντι του γερμανικού με τις ακόλουθες επεξηγηματικές μεταβλητές:
1) Η απόδοση του ευρώ επιδεινώνεται και
2) το σταθμισμένο μέσο όρο spread των 10ετών περιφερειακών ευρωπαϊκών ομολόγων
Μάλιστα ενημερώνει ότι χρησιμοποίησε αυτό το μοντέλο πριν από την έναρξη της ελληνικής κρίσης στα τέλη του 2014 (όταν η ΝΔ συγκάλεσε την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας).
Το μοντέλο “έσπασε” από το 2014 έως το 2016.
Από τις αρχές του 2017, όμως άρχισε να λειτουργεί και πάλι.
Οι betas των επεξηγηματικών μεταβλητών είναι παρόμοιες με την περίοδο 2014 και είναι στατιστικά σημαντικές.
Με βάση λοιπόν το μοντέλο, διαπιστώνεται ότι το σημερινό επίπεδο των ελληνικών spread εξαπλώνεται οριακά υπερβολικά, περίπου 20 μ.β.
Γι’ αυτό το λόγο η JP Morgan βλέπει περιθώριο για κάμψη από τα σημερινά επίπεδα κατά τη διάρκεια των θερινών εβδομάδων, δεδομένης της πορείας των παραπάνω μεταβλητών.
Στο τέλος του έτους, αναμένει διεύρυνση του spread από τα σημερινά επίπεδα, καθώς τα spreads του ευρώ θα διευρυνθούν λόγω της αυξανόμενης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας, αλλά και της εκτίμησης περί μείωσης του QE
Ωστόσο, οποιαδήποτε προοπτική ενσωμάτωσης των ελληνικών ομολόγων στο QE, γύρω στο τέλος του έτους / αρχές του 1ου τριμήνου του 2018, πιθανόν να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση αυτών των αυξανόμενων πιέσεων

Ελλάδα και QE: Πότε και πως;

Προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται:
- Απαλλαγή των κριτηρίων αξιολόγησης: Η Ελλάδα έχει βαθμολογηθεί πολύ χαμηλότερα από τον επενδυτικό βαθμό από όλους τους οργανισμούς αξιολόγησης.
Γι΄αυτό το λόγο χρειάζεται απαλλαγή από την αξιολόγηση από την ΕΚΤ για να είναι επιλέξιμη για τις πράξεις της.
- Να μην βρίσκεται υπό αξιολόγηση: Οι αγορές μπορούν να πραγματοποιηθούν για διάστημα έως δύο μηνών μεταξύ των αξιολογήσεων του προγράμματος.
- Κριτήρια ορίου για τον εκδότη: Η συμμετοχή του Ευρωσυστήματος θα πρέπει να είναι μικρότερη από 33% των ανεξόφλητων τίτλων, στην καμπύληση ωρίμανσης από 1 έως 31 έτη.
- Βιώσιμο χρέος: Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο με βάση τη δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA).
Η JP Morgan εκτιμά ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2017 ή τις αρχές του 1ου τριμήνου του 2018, και αυτό μόνο στο αισιόδοξο σενάριο.
Αυτό σημαίνει το εξής:
- Επαναφορά των κριτηρίων αξιολόγησης
- Η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου / αρχές Οκτωβρίου του 2017.
Δεδομένου ότι δεν αναμένεται περαιτέρω πρόοδο στη συζήτηση για την ελάφρυνση των χρεών μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, το πρώτο “παράθυρο” για τις αγορές μέσω QE θα είναι μετά την τρίτη αξιολόγηση.
Αν και η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις, δεδομένου του ιστορικού της χώρας.
Έτσι, ο Δεκέμβριος ή οι αρχές του 1ου τριμήνου του 2018 είναι πιο ρεαλιστικό σενάριο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Με βάση τους υπολογισμούς της JP Morgan, υπάρχει περιθώριο για μερικές αγορές ελληνικών ομολόγων πριν επιτευχθεί το όριο έκδοσης 33%.
Εντούτοις, η σαφήνεια (όχι η εφαρμογή) για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι το κλειδί για την ενσωμάτωση της Ελλάδας στο QE.
Το Eurogroup έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Εντούτοις, θα μπορούσε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα αυτά νωρίτερα, προκειμένου να επιτρέψει στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αναμένουμε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους να αρχίσει μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και, σε ένα αισιόδοξο σενάριο, οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος της τρίτης αξιολόγησης.
Έτσι, με βάση τα παραπάνω και βάσει των εκτιμήσεων της JP Morgan, περίπου 4,4 δισ. ευρώ θεωρητικών αγορών ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2018 πριν από την εμφάνιση του ορίου έκδοσης 33%.
Ωστόσο, η JP Morgan εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει με μικρές αγορές ελληνικών ομολόγων και θα αυξήσει το πρόγραμμα με την πάροδο του χρόνου.
Τέλος, η JP Morgan εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αυξάνει το ρυθμό ανάπτυξής της έως το τέλος του 2017 στο 2% και να κινηθεί υψηλότερα αυτού του ποσοστού το επόμενο έτος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει άλλο σοκ για την οικονομία.


Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης