Ενέργεια

Επιτάχυνση των επενδύσεων έρευνας – εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων επιδιώκει η κυβέρνηση – Έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο

Επιτάχυνση των επενδύσεων έρευνας – εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων επιδιώκει η κυβέρνηση – Έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο
Το ζήτημα του εντοπισμού και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων θα εξεταστεί στο ΚΥΣΟΙΠ που θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη 3 Αυγούστου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη
Οι υδρογονάνθρακες και η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή (3/8) συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Σε ότι αφορά στους υδρογονάνθρακες, η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβέρνησης να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τις ευνοϊκές συνθήκες που έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου από τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων, αλλά και του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί από μεγάλες πολυεθνικές για τα ελληνικά κοιτάσματα.
Η εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, σύμφωνα με πηγές της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, αναμένεται να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στο πλαίσιο της διεθνούς εμπειρίας, αξιοποιώντας βέλτιστες πρακτικές με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την οικονομία της χώρας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταθάκης είχε προαναγγείλει την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες, έργο που φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί χωρίς να έχει μέχρι στιγμής κοινοποιηθεί.
Ο υπουργός αναμένεται να ενημερώσει το ΚΥΣΟΙΠ και για τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, όπως διαμορφώθηκαν μετά την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις πολυεθνικές Total και ΕxxonMobil για την διερεύνηση νέων περιοχών της χώρας.  

Τον Σεπτέμβριο οι διαγωνισμοί για τις νέες παραχωρήσεις θαλασσίων οικοπέδων

Το υπουργείο έχει ήδη κάνει αποδεκτά τα αιτήματα της κοινοπραξίας ΕΛΠΕ- Total- ExxonMobil για δύο περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και της Energean Oil & Gas για περιοχή του Ιονίου και αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο Σεπτέμβριο στην προκήρυξη δύο αντίστοιχων διαγωνισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή που διεκδικούν τα ΕΛΠΕ με τις δύο πολυεθνικές εκτείνεται σε 20 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα νοτίως της Πελοποννήσου και μέχρι τη Γαύδο.
Η αίτηση της Energean Oil , σύμφωνα επίσης με πληροφορίες αφού επισήμως δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι ακριβείς περιοχές, αφορά περιοχή νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας που εκτείνεται σε 6.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η παραχώρηση των παραπάνω περιοχών θα προχωρήσει με τις διαδικασίες fast track που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο της χώρας.
Παράλληλα με την προώθηση των εν λόγω διαγωνισμών, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) προχωράει στον προγραμματισμό τόσο της επανεπεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων που συνέλεξε το 2013 η νορβηγική PGS όσο και της έναρξης νέων σε επιλεγμένες περιοχές με προτεραιότητα χερσαίες της κεντρικής Ελλάδας.
Προτεραιότητα της ΕΔΕΥ είναι και η προώθηση των θαλασσίων περιοχών που δεν παρουσίασαν επενδυτικό ενδιαφέρον στο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων του 2013.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης