Αναλύσεις

Για μαγείρεμα, διατήρηση τροφίμων και πλύσιμο ρούχων η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά

Για μαγείρεμα, διατήρηση τροφίμων και πλύσιμο ρούχων η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά
Το 60,3% των κατοικιών χρησιμοποιεί πετρέλαιο για την εξασφάλιση θέρμανσης, έναντι 23,8% που αξιοποιεί το τζάκι για τον ίδιο σκοπό και μόλις 7,4% που θερμαίνεται μέσω της χρήσης φυσικού αερίου
Το μαγείρεμα στο σπίτι είναι το πιο «ενεργοβόρο» είδος κατανάλωσης σε ποσοστό 38,46% και ακολουθεί το ψυγείο με 14,7%, το πλυντήριο ρούχων με 10,6% και η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με ποσοστό 9,41%.
Μικρότερα ποσοστά … ευθύνης σε ότι έχει να κάνει με την κατανάλωση ενέργειας σε ένα νοικοκυριό έχουν ο φωτισμός με 6,4%, το πλυντήριο πιάτων με 3,6% και η θέρμανση χώρων με ποσοστό 3,09%.  
Πάντως, τα νοικοκυριά από τη στιγμή που πάρουν την απόφαση να εγκαταλείψουν τη ΔΕΗ και αναζητήσουν νέο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος έως 30%  καθώς στην ελεύθερη αγορά ενέργειας προσφέρονται φθηνότερα τιμολόγια.
Η οικονομική κατάσταση για τα νοικοκυριά μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω στην περίπτωση που η κατοικία διαθέτει φυσικό αέριο για θέρμανση και για μαγείρεμα.
Σύμφωνα με έρευνα της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά στη χώρα μας καταναλώνουν ενέργεια για θέρμανση σε ποσοστό  60,3% μέσω της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης και με την καύση ξύλων σε ποσοστό 23,8%.
Η δε χρήση φυσικού αερίου για τη θέρμανση των ελληνικών νοικοκυριών περιορίζεται προς το παρόν στο επίπεδο του 7,4%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ανάγκες ενός νοικοκυριού για θέρμανση χώρων και το μαγείρεμα αποτελούν το 81% της συνολικής ετήσιας καταναλισκόμενης ενέργειάς του, ενώ για την γενική κάλυψη των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του καταναλώνει πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρισμό σε ποσοστό 44,1% και 26,8% αντίστοιχα.  
Να σημειωθεί ότι τρία στα δέκα νοικοκυριά χρησιμοποιούν εκτός του κύριου συστήματος θέρμανσης και κάποιο συμπληρωματικό σύστημα, το οποίο είναι κυρίως το τζάκι (το 32,3% των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν συμπληρωματικό σύστημα θέρμανσης), ανεξάρτητες μονάδες κλιματισμού (28,2%) και φορητές ηλεκτρικές συσκευές, όπως ηλεκτρική σόμπα, αερόθερμο, καλοριφέρ (26,5%).  

Ζεστό νερό χρήσης και κλιματισμός

Σε ότι αφορά στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, το 74,5% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, το 37,6% ηλιακό θερμοσίφωνα και το 25,2% σύστημα συνδεδεμένο με την κεντρική θέρμανση (boiler).
Επίσης έξι στα δέκα νοικοκυριά χρησιμοποιούν κάποιο σύστημα για να ψύχουν την κατοικία τους (ολόκληρη ή τμήμα αυτής) κατά τους θερινούς μήνες του έτους.
Το σύστημα αυτό σε ποσοστό 99,7% αφορά ανεξάρτητες μονάδες κλιματισμού (split units), ενώ κεντρικά συστήματα ψύξης καταγράφονται μόλις για το 0,3% των νοικοκυριών.

Το 66,1% των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν κάποιο σύστημα για να ψύχουν την κατοικία τους, κάνει χρήση ανεξάρτητων μονάδων κλιματισμού 2 - 4 μήνες το χρόνο, ενώ το 30,9% λιγότερο από 2 μήνες.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τη ρύθμιση των θερμοστατών των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης σύμφωνα με τους κανόνες ενεργειακά αποδοτικότερης συμπεριφοράς (ρύθμιση στους 18 - 20 βαθμούς Κελσίου και στους 26 - 28 βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα), δείχνει μείωση της μέσης κατανάλωσης θερμικής ενέργειας για θέρμανση πάνω από 13%, και της μέσης ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη πάνω από 15%.
Ο φυσικός δροσισμός της κατοικίας με το άνοιγμα παραθύρων, φεγγιτών, ανοιγμάτων οροφής, κατά τη διάρκεια της νύχτας το καλοκαίρι, έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση, κατά μέσο όρο 21% λιγότερης ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη.
Τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πλήρη πλύση στα πλυντήρια ρούχων ή πιάτων (δηλαδή με τα πλυντήρια γεμάτα στο μέγιστο δυνατό, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους) παρουσιάζουν κατά μέσο όρο χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως του 17%.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης