Διεθνή

Δάνειο 100 εκατ. δολ. της ΕΤΑΑ στην Lukoil για την ανάπτυξη του πεδίου Shah Deniz 2

Δάνειο 100 εκατ. δολ. της ΕΤΑΑ στην Lukoil για την ανάπτυξη του πεδίου Shah Deniz 2
Η ρωσική εταιρεία συμμετέχει με μερίδιο 10% στην εξόρυξη φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν με το οποίο θα τροφοδοτηθεί η Ευρώπη μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕΤΑΑ) θα χορηγήσει δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στη θυγατρική της ρωσικής Lukoil στο Αζερμπαϊτζάν, Lukoil Overseas Shah Deniz Ltd, για την ανάπτυξη του πεδίου Shah Deniz 2 στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Το δάνειο εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΑ και θα κατευθυνθεί σε ένα έργο το οποίο περιλαμβάνει δύο πρόσθετες πλατφόρμες ανοικτής θάλασσας που συνδέονται με τη γέφυρα, 26 φρεάτια υποθαλάσσιων αγωγών, 500 χλμ. υποθαλάσσιων αγωγών και την επέκταση του εργοστασίου φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό Sangachal.
Το δάνειο είναι πλήρως εγγυημένο από την ρωσική Lukoil, η θυγατρική της οποίας στο Αζερμπαϊτζάν έχει μερίδιο 10% στο πεδίο Shah Deniz.
Στο πεδίο έχουν ακόμη μερίδιο 28,8% η ΒΡ, 19% η ΤΡΟC, 15,5% η Petronas, από 10% οι AzSD και NICO και 6,7% η SGC Upstream.
Το συνολικό κόστος ανάπτυξης του πεδίου εκτιμάται σε 25 δισ. δολάρια, εκ των οποίων περίπου 3 δις. δολάρια αναλογούν στην Lukoil.
Το πεδίο εκτιμάται ότι περιλαμβάνει αποθέματα 1,2 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Η διάθεση του πρώτου όγκου φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί για το 2018 μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν και διέρχεται από την Γεωργία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης