Τελευταία Νέα
Απόψεις

Λ. Τζούμης (αντιστράτηγος ε.α.): Η παραίτηση του αρχηγού των γαλλικών Ε.Δ. και η κατάσταση στη χώρα μας

Λ. Τζούμης (αντιστράτηγος ε.α.): Η παραίτηση του αρχηγού των γαλλικών Ε.Δ. και η κατάσταση στη χώρα μας
Στη χώρα μας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν το 1ο υπουργείο το οποίο υπέστη δραματικές περικοπές λόγω των μνημονιακών νόμων, αφενός στα λειτουργικά έξοδα των Ε.Δ. και αφετέρου στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Πριν λίγες μέρες ο αρχηγός των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ ανακοίνωσε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.
Ο στρατηγός στην ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι «δεν είναι πλέον σε θέση να διασφαλίσει την διατήρηση του μοντέλου του στρατού στο οποίο πιστεύει ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας και των Γάλλων, σήμερα και αύριο, και να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της χώρας».
Ο πρόεδρος Μακρόν πρόσφατα είχε επιπλήξει το στρατηγό για τις επικρίσεις του σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό. Ο ντε Βιλιέ πριν δυο μήνες εμφανίστηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής κεκλεισμένων των θυρών και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να διαμαρτυρηθεί για τις περικοπές ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό στις οποίες προχώρησε ο Μακρόν στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ελέγξει τις κρατικές δαπάνες. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές ο ντε Βιλιέ φέρεται να είπε : «Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να με γ…κατ΄αυτόν τον τρόπο»
Με αφορμή την παραίτηση αυτή αξίζει να επισημανθούν κάποια θέματα αναφορικά με τις γαλλικές Ε.Δ., αλλά και την κατάσταση στη χώρα μας. Καταρχάς, δεν είναι δυνατόν να πει κάποιος με βεβαιότητα εάν τα βαθύτερα αίτια της παραίτησης οφείλονται σε πολιτικούς λόγους και σε πιθανή αντίδραση προς την κυβέρνηση Μακρόν, δεδομένου ότι ο στρατηγός είναι αδελφός του υπερσυντηρητικού, εθνικιστή πολιτικού Φιλίπ ντε Βιλιέ, ιδρυτή του Mouvement pour la France (Κίνημα για την Γαλλία). Όμως, ο φανερός λόγος της παραίτησης, δηλαδή οι περικοπές που σχεδιάζονται στον αμυντικό προϋπολογισμό, είναι γνωστός εδώ και πάρα πολύ καιρό και μάλιστα έχει επισημανθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο όχι μόνο από τον ντε Βιλιέ. Συγκεκριμένα, στις 11 Οκτωβρίου 2016, ο αρχηγός του γαλλικού στρατού στρατηγός Πιέρ Μπος, στην εισαγωγική ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού Άμυνας του Γαλλικού Κοινοβουλίου είχε τονίσει αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες:
-  Μόνο το 40% των αναγκών του Στρατού καλύπτονται από πιστώσεις που έχουν προβλεφτεί από τον προϋπολογισμό, ενώ η χρηματοδότηση των υπολοίπων εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις.
- Υφίσταται σοβαρό πρόβλημα με το λογισμικό υπολογισμού των αποζημιώσεων, γεγονός που έχει αρνητική επίδραση στο ηθικό του προσωπικού και των οικογενειών του.
- Είναι αναγκαία η αύξηση των πιστώσεων για την καταβολή αποζημιώσεων ημερών εκτός έδρας, καθώς η αδυναμία καταβολής τους επιδρά αρνητικά στο ηθικό του προσωπικού.
- Ένα μέρος του κόστους των επιχειρήσεων εσωτερικής ασφάλειας (για την πρόληψη της τρομοκρατίας) πρέπει να καλυφθεί από πιστώσεις άλλων υπουργείων (πλην ΥΠΑΜ).
- Απαιτείται αύξηση του αριθμού των κτιριακών εγκαταστάσεων και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, προκειμένου να στεγαστεί το προσωπικό. Η αύξηση του αριθμού του προσωπικού σε συνδυασμό με την παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε άλλους φορείς στο παρελθόν, προκαλούν οξύ στεγαστικό πρόβλημα.
- Πρέπει οι διαδικασίες σχεδιασμού, ανάπτυξης και προμήθειας οπλικών συστημάτων να καταστούν πιο ευέλικτες για να αποφευχθεί η  απευθείας προμήθεια ορισμένων ειδών από το εμπόριο με διαδικασίες κατεπείγοντος (off the Shelf), που εκτοξεύουν το κόστος.
Οι γαλλικές ΕΔ βρίσκονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή και απαιτείται  αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού καθόσον συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και σε επιχειρήσεις εξωτερικού στις οποίες εμπλέκεται υπολογίσιμο ποσοστό των Ε.Δ. (Αφγανιστάν, Μάλι, νατοϊκές επιχειρήσεις αποτροπής στην Αν. Ευρώπη και προληπτική παρουσία - ανάπτυξη σε περιοχές ενδιαφέροντος). Αν στα παραπάνω προστεθεί και το τεράστιο πρόγραμμα προμηθειών για την αντικατάσταση των παρωχημένων οπλικών συστημάτων των δεκαετιών '70 και '80, τότε οι αμυντικές δαπάνες εκτοξεύονται.
Με αφορμή λοιπόν την παραίτηση του αρχηγού των γαλλικών Ε.Δ. είναι σκόπιμο να επισημανθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων που ανέφερε ο αρχηγός στρατού ότι απασχολούν τις γαλλικές Ε.Δ., αποτελούν μέρος των  προβλημάτων και για τις ελληνικές Ε.Δ. ίσως σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Στη χώρα μας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν το 1ο υπουργείο το οποίο υπέστη δραματικές περικοπές λόγω των μνημονιακών νόμων, αφενός στα λειτουργικά έξοδα των Ε.Δ. και αφετέρου στα εξοπλιστικά προγράμματα. Δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί οποιαδήποτε στρατηγική εθνικής άμυνας, με Ε.Δ. τα στελέχη των οποίων αισθάνονται ότι αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όταν καθημερινά αγρυπνούν στα φυλάκια της προκάλυψης, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και η πολιτεία δεν έχει επιλύσει βασικά βιοποριστικά τους προβλήματα. Το θέμα της ηθικής και υλικής καταξίωσης των στελεχών των Ε.Δ. θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προτεραιότητας εκ μέρους της πολιτείας και να εκδηλώσει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διατηρήσει την αξιοπρέπεια, το κύρος και το επίπεδο διαβίωσής τους. Καθημερινά διαπιστώνουμε την αναβάθμιση της αναθεωρητικής στρατηγικής της Τουρκίας σε λεκτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ έχει σχεδιασθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα από την πλευρά της Άγκυρας. Στον αντίποδα στη χώρα μας, οι συνεχείς μειώσεις του αμυντικού προϋπολογισμού των τελευταίων ετών, επηρεάζουν τη στρατιωτική ισχύ και απειλούν σε μεγάλο βαθμό το αξιόμαχο των Ε.Δ. Ένα άλλο σοβαρό θέμα που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δε τολμά να αντιμετωπίσει από την πολιτική ηγεσία λόγω του πολιτικού κόστους είναι ο μικρός χρόνος διάρκειας θητείας των οπλιτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσα τη χαμηλή στελέχωση των μονάδων κυρίως του Στρατού Ξηράς και σε συνδυασμό με την ανάθεση στους οπλίτες κατά τη διάρκεια της θητείας τους πολλαπλών καθηκόντων, επηρεάζει τομείς όπως την εκπαίδευση και δημιουργεί ανεκπαίδευτη εφεδρεία, η οποία αποτελεί ζωτικό επιχειρησιακό τομέα της εθνικής πολεμικής προπαρασκευής. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η προάσπιση της ελευθερίας αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα  και τα θέματα που αφορούν τις Ε.Δ. δεν αντιμετωπίζονται με τεχνοκρατική αντίληψη και υπό το πρίσμα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Θα πρέπει επίσης η στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας να αναλογισθεί τις ιστορικές της ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση των ελληνικών Ε.Δ., καθόσον σε σοβαρά θέματα επιχειρησιακής φύσεως που πλήττουν το αξιόμαχο των Ε.Δ. προτιμά την αφωνία, προκειμένου να  εξασφαλίσει την παραμονή ενός έτους στην καρέκλα της εξουσίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης