Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί δεν ζημιώθηκε η ΔΕΗ από τα ΝΟΜΕ και την καθυστέρηση στην εφαρμογή μηχανισμού ευελιξίας

Γιατί δεν ζημιώθηκε η ΔΕΗ από τα ΝΟΜΕ και την καθυστέρηση στην εφαρμογή μηχανισμού ευελιξίας
Η αύξηση της τιμής στην προσφερόμενη μέσω δημοπρασίας ποσότητα ρεύματος, λειτουργεί επί της ουσίας κατά της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της προσέλκυσης πελατών στους εναλλακτικούς παρόχους
Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για την τροπή που πήραν τα πράγματα στην τρίτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, στην διάρκεια της οποίας ο εξαιρετικά έντονος ανταγωνισμός είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η τιμή στα 43,5 ευρώ /MWh, από τα 32,05 ευρώ /MWh που ήταν η τιμή εκκίνησης.
Ένα ζήτημα που συζητήθηκε πάρα πολύ ήταν το κατά πόσο η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε ή όχι από τη δημοπρασία.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της αγοράς, η ΔΕΗ βγήκε κερδισμένη από την όλη διαδικασία, ενώ οι τιμές που διαμορφώθηκαν υπερκαλύπτουν το κόστος αρκετών λιγνιτικών μονάδων.
Από την πλευρά της η επιχείρηση, όμως, υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν κέρδισε αλλά κατέγραψε ζημιές.   
Όπως και να έχουν τα πράγματα, το βέβαιο είναι ότι η άνοδος της τιμής στα 43,5 ευρώ /MWh, ελαχιστοποίησε τις όποιες απώλειες της ΔΕΗ σε σχέση με την τιμή εκκίνησης.
Όμως θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ένας ακόμη παράγοντας που δεν έχει αναλυθεί επαρκώς.
Ο λόγος για το όφελος που έχει η ΔΕΗ με την ιδιότητα της ως προμηθευτή λόγω της διακοπής της χρέωσης για το μηχανισμό ευελιξίας από το τέλος Απριλίου.
Σύμφωνα με υπολογισμούς μέχρι στιγμής η ΔΕΗ ήδη αποφύγει περίπου 25 εκατ. ευρώ λόγω καθυστέρησης υιοθέτησης νέου μηχανισμού ευελιξίας.
Η χρέωση αυτή, όπως φαίνεται ,δεν θα επανέλθει πριν το Φθινόπωρο, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διάλογος για τον νέο μηχανισμό ευελιξίας θα ξεκινήσει και πάλι το Σεπτέμβριο.
Έτσι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να καρπώνεται το όφελος αυτό για αρκετούς μήνες.

"Συγκράτηση" του ανταγωνισμού

Σε ότι αφορά τώρα την εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά, πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση της τιμής σε επίπεδα πολύ κοντά στη μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος (υπολογίζεται για το σύνολο του έτους στα 49,5 ευρώ /MWh) περιορίζει δραστικά τα περιθώρια ανταγωνισμού στην αγορά.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά χάθηκε μια ευκαιρία να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός σε όφελος του καταναλωτή.  
Και τούτο διότι οι ιδιώτες προμηθευτές που σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας θα πρέπει έως το τέλος του έτους να ελέγχουν περίπου το 25% της αγοράς έναντι του 15% που ελέγχουν σήμερα, πέραν του κόστους αγοράς του ρεύματος επιβαρύνονται με κόστη διαχείρισης του χαρτοφυλακίου τους, αλλά και με τα ποσοστά που πληρώνουν για την διεύρυνση του πελατολογίου τους.
Τα 43,5 ευρώ/MWh δεν αφήνουν περιθώρια ενίσχυσης του ανταγωνισμού, ενώ μεγάλος είναι και ο προβληματισμός που προκαλεί το ζήτημα των εξαγωγών ρεύματος που προήλθε από τη δημοπρασία, όπως και της τιμής που θα διαμορφωθεί στη δευτερογενή αγορά.    
Με άλλα λόγια ποσότητες ρεύματος που αγοράστηκαν στη δημοπρασία της Τετάρτης, είτε θα εξαχθούν είτε θα διατεθούν στη δευτερογενή αγορά σε ακόμη υψηλότερη τιμή αφού οι εταιρίες που τις αγόρασαν δεν διαθέτουν το πελατολόγιο λιανικής που θα μπορούσε να τις απορροφήσει.
Επί της ουσίας η δημοπρασία απέδειξε την αδυναμία του συστήματος, καθώς οι καταναλωτές δεν κερδίζουν από την αύξηση των τιμών και οι μόνοι που κερδίζουν είναι αυτοί που θα εξάγουν τις ποσότητες που πήραν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης