Επιχειρήσεις

Οι αιτίες που η κεφαλαιοποίηση της Βιοχάλκο παραμένει στο 10% της καθαρής της θέσης

Οι αιτίες που η κεφαλαιοποίηση της Βιοχάλκο παραμένει στο 10% της καθαρής της θέσης
Tα ερωτήματα όσον αφορά την στρατηγική του Ομίλου Βιοχάλκο σε σχέση με την αντιμετώπιση των μετόχων
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος συνεχίζεται να βρίσκεταιτα τελευταία δύο χρόνια ο Όμιλος Βιοχάλκο από τη στιγμή που αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό, εν συνεχεία να απορροφήσει Σιδενόρ και ΕΛΒΑΛ και τώρα με την απορρόφηση των Ελληνικών Καλωδίων από την Σωληνουργεία Κορίνθου και την εισφορά  της σε μια νεοϊδρυθείσα εταιρεία (Cenergy) που θα έχει έδρα στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματεύεται ταυτόχρονα σε Euronext και ΧΑ.
Το σχέδιο του Ομίλου είχε στηθεί καλά τα τελευταία δύο χρόνια, όταν η Bιοχάλκο ανακοίνωσε την μεταφορά της έδρας της στο Βέλγιο, είδηση που έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Με την αλλαγή της έδρας η Viohalco κατάφερε να εξασφαλίσει ευνοϊκότερη φορολόγηση, αλλά και την καταβολή μικρότερου φόρου, μέσω της δυνατότητας που τις δίνουν οι ενδοομιλικές συναλλαγές, για τις οποίες πολύ λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα.
Οσον αφορά τα επιχειρήματα που προέβαλλε ο Όμιλος ότι με την μεταφορά της έδρας θα πετύχει πιο εύκολα χρηματοδότηση από τις ξένες τράπεζες, έχουν καταρριφθεί αφού τα μόνο χρήματα που έχει πάρει εδώ και καιρό τόσο για την αναχρηματοδότηση των δανεικών του υποχρεώσεων όσο και την υλοποίηση των επενδυτικών του σχεδίων είναι μέσω των ελληνικών συστημικών τραπεζών (Πειραιώς και Εθνική).
Είναι ενδεικτικό, ότι τα ποσά επιχορήγησης εταιρειών του ομίλου Viohalco για τα επενδυτικά τους σχέδια στο πλαίσιο ενός μόνο αναπτυξιακού νόμου, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ξεπερνούν τα 30 εκατ ευρώ .
Την ίδια στιγμή ο Όμιλος Βιοχάλκο, ήταν από τις μοναδικές στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, εταιρία, που δεν υπέβαλλε δημόσιες προτάσεις για τις θυγατρικές του, αναγκάζοντας την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να του επιβάλει πρόστιµο 230.000 ευρώ, γιατί δεν συμμορφώθηκε µε τη νοµοθεσία. Οµως είναι προφανές πως ένα πρόστιµο 230.000 ευρώ, το οποίο και πρόθυμα δέχτηκε να πληρώσει –αν και δεν συμφωνούσε - αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των εκατοµµυρίων ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν στους µετόχους µειοψηφίας.
Το επόμενο βήμα, ήταν η ίδρυση της «αλλοδαπής» Viohalco ως βελγική Ανώνυµη Εταιρεία τον Μάιο του 2013, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων µε τη Βιοχάλκο-Ελληνική Βιοµηχανία Χαλκού και Αλουµινίου Α.Ε. και την Cofidin SA. Τον Νοέµβριο του ίδιου έτους, η Viohalco εισήχθη στην οργανωµένη αγορά Euronext Brussels, ενώ η Βιοχάλκο-Ελληνική Βιοµηχανία Χαλκού και Αλουµινίου Α.Ε. και η Cofidin SA συγχωνεύθηκαν µε αυτήν. Τον Φεβρουάριο του 2014, η Viohalco προέβη στη δευτερογενή εισαγωγή των µετοχών της στο Χρηµατιστήριο Αθηνών.
Λίγους μήνες μετά, η Viohalco ανακοίνωσε την απορρόφηση της θυγατρικής της Σιδενόρ.
Αυτό που, που έκανε εντύπωση αλλά ποτέ δεν διερευνήθηκε ήταν η κατακόρυφη αύξηση του όγκου συναλλαγών στη μετοχή της Σίδενορ κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις πριν ανακοινωθεί το deal.
Μέσα στο διάστημα αυτό άλλαξαν χέρια πάνω από 1 εκατ. μετοχές, όσες δηλαδή ήταν όλες μαζί οι συναλλαγές του τελευταίου διμήνου (πριν την ανακοίνωση του deal).

Πώς ζημιώθησαν οι μέτοχοι των Σωληνουργείων Κορίνθου

Το πώς ένας Όμιλος αποφασίζει να συγχωνεύσει δύο ετρόκλητες ως προς την δραστηριότητα τους εταιρείες, απαξιώνοντας μάλιστα τη μία έναντι της άλλης, χωρίς να παρεμβαίνει καμμία αρμόδια εποπτική αρχή, αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει ακόμη απαντηθεί.
Και αυτό γιατί τα Σωληνουργεία Κορίνθου είναι μία εταιρεία με υγιή χρηματοδοτική διάρθρωση, με ίδια κεφάλαια 151,3 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 149,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα Ελληνικά Καλώδια είναι μία  εταιρεία με ίδια κεφάλαια 84,2 εκατ. ευρώ και δανεισμό 228,3 εκατ. ευρώ).
H σχέση ανταλλαγής των δύο εισηγμένων έγινε γνωστή την ημέρα των ανακοινώσεων μέσω λιτών Δελτίου Tύπου χωρίς να προυπάρχει ενημέρωση του επενδυτικού κοινού αλλά ούτε και της πλειονότητας των θεσμικών επενδυτών.
Και βέβαια για να βγει η σχέση ανταλλαγής εφηύραν την αναπροσαρμοσμένη καθαρή θέση και όχι την καθαρή θέση που όλοι ξέρουμε.
Για το λόγο αυτό η μεν μετοχή της ΣΩΛΚ βρέθηκε στο -40% και των δε ΕΛΚΑ στο συν 70% σε 4 μόλις συνεδριάσεις, χωρίς να επέμβει καμία χρηματιστηριακή αρχή.
Τι θα επακολουθήσει;
Παράγοντες της αγορά υποστηρίζουν ότι στόχος της Viohalco η μεταφορά μέρους της παραγωγής της σε χώρα του εξωτερικού αν και τα στελέχη του Ομίλου υποστηρίζουν ότι  ο εταιρικός αυτός μετασχηματισμός όχι μόνο δεν επηρεάζει καθόλου την παραγωγική δραστηριότητα των εταιρειών στην Ελλάδα αλλά μέσω της διεθνοποίησης του νέους σχήματος  και των έργων που θα διεκδικήσει, διασφαλίζει θέσεις εργασίας.
Οταν όμως ο δεύτερος εκ των δύο αδελφών Μιχάλη και Γιάννη Στασινόπουλου,υιών του προέδρου κ. Νίκου Στασινόπουλου έσπευδε επί χρόνια να αναφέρεται στις προσδοκίες της μετοχής των Σωληνουργείων Κορίνθου, ασφαλώς και εγείρεται ζήτημα ηθικής τάξης.
Ολα αυτά όμως κατατείνουν στο να έχει διαμορφώσει ο ομιλος Βιοχάλκο, η εταιρία Holding μια κεφαλαιοποίηση που κυμαίνεται στα 300-350 εκατ ευρώ  δηλαδή στο 10% της καθαρής της θέσης.
Οι δε υποχρεώσεις αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο κατά 200 εκατ ευρώ στα 2,5 δισ ευρώ ενώ τα κέρδη του ήσαν οριακά.
Διερωτάται κανείς πότε ο ομιλος θα ευννοηθεί από την μεγάλη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου στην εξαγωγική του δραστηριότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης