Αναλύσεις

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Η Τουρκία να καταλάβει τις υποχρεώσεις της - Διαχειρίσιμες οι προκλήσεις στην ΑΟΖ

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Η Τουρκία να καταλάβει τις υποχρεώσεις της - Διαχειρίσιμες οι προκλήσεις στην ΑΟΖ
Ο Ν. Κοτζιάς συνάντησε τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Κασουλίδη, και από κοινού δήλωσαν ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο ενοχλητικές κι αν είναι, είναι διαχειρίσιμες   
"Δουλειά των υπουργών Εξωτερικών είναι να βοηθήσουν την Τουρκία να καταλάβει τις υποχρεώσεις της", επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που παραβρίσκεται στη Μεγαλόνησο προκειμένου Αθήνα και Λευκωσία να συντονίσουν το βηματισμό και τη στρατηγική τους για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο Κυπριακό.
Το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, που σε συνέντευξή του το σαββατοκύριακο είχε εξάρει το ρόλο του Έλληνα ΥΠΕΞ στις διαπραγματεύσεις.
Στη συνέχεια, ο Ν. Κοτζιάς συνάντησε τον Κύπριο μόλογό του, κ. Κασουλίδη, και από κοινού δήλωσαν ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο ενοχλητικές κι αν είναι, είναι διαχειρίσιμες.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στα κατεχόμενα, δήλωσε πως "η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πάντα" και ανέφερε πως η διαδικασία λύσης διακόπηκε δύο φορές με αποτυχία.
Αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, πως "δεν είναι σωστό να πραγματοποιεί μονομερώς η 'ελληνοκυπριακή διοίκηση' βήματα στα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο".
Σε αυτά, είπε, "μερίδιο έχει και ο τουρκοκυπριακός λαός".
Σημειώνεται ότι η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για δέσμευση μέρους των θαλάσσιων οικοπέδων 4,5,6 και 7 της ΑΟΖ για τους επόμενους πέντε μήνες.
Η Λευκωσία εκτιμά πως πρόκειται για κίνηση άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, αφού σε αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα.
Όπως αναφέρεται η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας έχει ισχύ ως τις 16 Δεκεμβρίου 2017, καθώς είναι γνωστό πως στη συγκεκριμένη περιοχή προγραμματίζονται έρευνες από ξένες εταιρείες με άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2018.
Η Κύπρος σκοπεύει να εκδώσει αντι - NAVTEX καταγγέλλοντας την Τουρκία.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης