Αναλύσεις

Berenberg: Τα αποτέλεσματα επιβεβαιώνουν την λειτουργική ευελιξία της Motor Oil - Στόχος τα 16 ευρώ

Berenberg: Τα αποτέλεσματα επιβεβαιώνουν την λειτουργική ευελιξία της Motor Oil - Στόχος τα 16 ευρώ
Σύσταση αγοράς και τιμή – στόχος 16 ευρώ  για την μετοχή που είναι η υψηλότερη στην αγορά σύμφωνα με την ανάλυση της Berenberg.
Τα αποτελέσματα της Motor Oil είναι ακόμα μια επιβεβαίωση της λειτουργικής ευελιξίας της εταιρείας επισημαίνει σε ανάλυσή της η Berenberg η οποία δίνει σύσταση αγοράς για την μετοχή και τιμή – στόχο τα 16 ευρώ.
Η Motor Oil παραμένει στο top pick της Berenberg  στον ευρωπαϊκό τομέα της διύλισης, προσφέροντας 8% μερισματική απόδοση και υψηλή διψήφια απόδοση FCF (20% το  2016).
Η τιμή – στόχος των 16 ευρώ για την μετοχή είναι η υψηλότερη στην αγορά επισημαίνεται στην ανάλυση.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Berenberg η Motor Oil έχει ολοκληρώσει ένα ακόμη τρίμηνο με αισιόδοξα μεγέθη μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ το τρίτο τρίμηνο που έδειχναν αποδυνάμωση της κερδοφορίας από τις εξαγωγές.
Τα τρέχον κόστος του περιθωρίου EBITDA της Motor Oil αυξήθηκε 26% σε τριμηνιαία βάση (είναι υψηλότερο από τα προσαρμοσμένα EBITDA και τα επίπεδα παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο του 2016).
Σύμφωνα με την ανάλυση  τρεις παράγοντες υποστηρίζουν τα κέρδη της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο:
  1.  Οι εκπτώσεις στην τιμή  της πρώτης ύλης συνέβαλαν μεταξύ USD 0.3-0.5  δολάρια/ bbl  στο πρόσθετο περιθώριο κέρδους (σε τριμηνιαία βάση)
  2.  Η  ισχυρή εγχώρια ζήτηση (ενισχυμένη κατά 2% σε ετήσια βάση) και το υψηλότερο συνολικό μερίδιο των εγχώριων πωλήσεων στο σύνολο του όγκου πρόσθεσε 0.3 δολάρια / bbl (σε τριμηνιαία βάση), στο περιθώριο  και
  3. Το πάνω από 10% χαμηλότερο λειτουργικό κόστος  διύλισης OPEX (σε τριμηνιαία βάση), παρά τους υψηλότερους όγκους παραγωγής της παραγωγικής ικανότητας (108%) αύξησε το τριμηνιαίο περιθώριο ακόμη  0.2 δολάρια / βαρέλι.
Αποτελέσματα

Τα κέρδη επίσης υποστηρίχθηκαν από το στενό διαφορικό βαρύ μαζούτ (κρακ μειώθηκε κατά 30 δολάρια / τόνο το προηγούμενο τρίμηνο). Αυτό υπερ-αντισταθμίσθηκε από την  ασθενέστερη τιμή της  βενζίνης στο τρίμηνο (κάτω από 24 δολάρια / τόνο το προηγούμενο τρίμηνο).
Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 149 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο 2016 , αυξημένα 41% αύξηση σε τριμηνιαία βάση (14% σε προσαρμοσμένη βάση μετά το κλείσιμο του διυλιστηρίου της Ελευσίνας στο δεύτερο τρίμηνο ) και ένα 14% μείωση σε ετήσια βάση.
Επίσης σύμφωνα με την ανάλυση  τα ισχυρά  EBITDA αντανακλούν  τη βελτίωση της εγχώριας θέση της εταιρίας , η οποία υπογραμμίζεται περαιτέρω από την αύξηση κατά 20% στο EBITDA (72% σε ετήσια βάση) έναντι του προηγούμενου τριμήνου.
Οι εξαγωγές της κερδοφορίας φαίνεται σταθερή πάρα πολύ, το οποίο είναι ένα καθησυχαστικό παράγοντα, δεδομένου ό, τι είδαμε σε αριθμούς ΕΛΠΕ, όπου τα περιθώρια των εξαγωγών θα μπορούσε να καταρρεύσει τα τελευταία τρίμηνα.
Τα προσαρμοσμένα EBITDA διύλισης μειώθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση και πάνω από 49% σε τριμηνιαία βάση. Ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης ήταν και πάλι 14% σε προσαρμοσμένη βάση.
Ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκεσημαντικά κατά 21% σε ετήσια βάση, υπερδιπλασιάζοντας το προηγούμενο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση ήταν των εξαγωγών, όπου οι όγκοι αυξήθηκαν 33%.
Οι εγχώριες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2%.
Στην ανάλυση σημειώνειται ότι τα τριμηνιαία στοιχεία είναι ασαφή λόγω της διακοπής λειτουργίας συντήρησης του διυλιστηρίου της Ελευσίνας το δεύτερο τρίμηνο του 2016
Οι όγκοι συναλλαγών (C12% των συνολικών πωλήσεων, C80% διαπραγματεύονται διεθνώς) αυξήθηκαν  πάνω από 55% σε τριμηνιαία βάση και 68% σε ετήσια βάση, αλλά με δεδομένο το χαμηλό περιθώριο διαπραγμάτευσης, η συμβολή στο συνολικό αποτέλεσμα ήταν ελάχιστη.
Τα προσαρμοσμένα περιθώρια διύλισης είναι αυξημένα πάνω από 10% σε τριμηνιαία βάση (κάτω από 26% σε ετήσια βάση). Υπολογίζεται το μέσο περιθώριο σε 56.2 δολάρια / t στο τρίτο τρίμηνο με βάση αποτελέσματα 6μηνου και 9μηνου. Το πραγματικό περιθώριο είναι πιθανό να είναι υψηλότερο.
Το καθαρό χρέος στο τρίτο τρίμηνο  μειώθηκε κατά 138 εκατ. ευρώ . δημιουργείται ένα εντυπωσιακό EUR313m  και οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το τρίμηνο ανήλθαν σε 313 εκατ. δολ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης