Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Αντλούν 1 δισ. ευρώ από τις αγορές οι ελληνικές ενεργειακές εταιρείες – Σε ανάπτυξη ο κλάδος

Αντλούν 1 δισ. ευρώ από τις αγορές οι ελληνικές ενεργειακές εταιρείες – Σε ανάπτυξη ο κλάδος
Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ενεργειακό κλάδο της χώρας που είναι ο πιο αναπτυσσόμενος στην ελληνική οικονομία
Το ποσό του 1 δισ. ευρώ σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους έχουν αντλήσει μέσω ομολογιακών εκδόσεων οι ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος αναδεικνύεται σταδιακά σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από την εξασφάλιση των ποσών που ζητούν οι επιχειρήσεις από τις αγορές για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους πλάνων, παράλληλα καταφέρνουν να επιτύχουν – βάσει και των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας – σχετικά ικανοποιητικά επιτόκια.
Υπογραμμίζεται δε πως τα επιτόκια των ομολογιακών αυτών δανείων βαίνουν μειούμενα από έκδοση σε έκδοση, γεγονός που θεωρείται επί της ουσίας ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό ενεργειακό κλάδο από τις αγορές.
Τον «χορό» των ομολογιακών εκδόσεων ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 ο όμιλος των Ελληνικών Πετρέλαιων, αντλώντας 375 εκατ. ευρώ, με συνολικές  προσφορές που υπερκάλυψαν σχεδόν δύο φορές το ζητούμενο ποσό καθώς ανήλθαν στα 700 εκατ. ευρώ.
Το δε επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,875%, σε μια περίοδο όπου η αβεβαιότητα για την κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης της χώρας ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Στα σκαριά νέο ομολογιακό από τα ΕΛΠΕ

Τα Ελληνικά Πετρέλαια σχεδιάζουν να προβούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2017 στην έκδοση ενός νέου ομολογιακού δανείου, το ύψος του οποίου θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ.  
Πληροφορίες αναφέρουν πως στη νέα έξοδο των Ελληνικών Πετρελαίων στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, ο όμιλος εκτιμά πως είναι δυνατόν να πετύχει επιτόκιο της τάξεως του 3 - 3,5%.
Το ποσό που θα αντληθεί θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των όρων δανεισμού και για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων.
Στις αρχές Ιουνίου 2017 κατάφερε να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια μέσω ομολογιακού δανείου η εταιρία Sunlight, η οποία δραστηριοποιείται επίσης στον ενεργειακό τομέα (παραγωγή μπαταριών) και αποτελεί θυγατρική του Olympia Group του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.
Η εταιρία ζητούσε 50 εκατ. ευρώ και η έκδοση καλύφθηκε δύο φορές, με προσφορές που ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ.
Το δε επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,25% που αποτελούσε το κάτω εύρος του προσφερόμενου επιτοκίου (το ανώτερο εύρος ήταν 4,70%).
Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του τραπεζικού δανεισμού συνολικού ύψους 36 εκατ. ευρώ της Συστήματα Sunlight και της θυγατρικής της Sunlight Recycling.
Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις της εταιρείας, στις οποίες περιλαμβάνεται η ίδρυση δύο θυγατρικών στο εξωτερικό, ενώ μέρος των κεφαλαίων θα παραμείνουν ως διαθέσιμα για μελλοντικές αναπτυξιακές κινήσεις.

Με επιτόκιο μόλις 3,10% η έκδοση της Μυτιληναίος

Το μεγαλύτερο ποσό που κατάφερε να αντλήσει ελληνική ιδιωτική εταιρία τα τελευταία χρόνια ήταν τα 300 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε στα τέλη Ιουνίου 2017 ο όμιλος Μυτιληναίου και μάλιστα με το πλέον χαμηλότερο επιτόκιο του 3,10%.
Αξίζει να αναφερθεί πως η ζήτηση υπερκαλύφθηκε, καθώς προσφέρθηκε το συνολικό ποσό των 740,8 εκατ. ευρώ.   
Το ομολογιακό θα μετατρέψει το σύνολο του δανεισμού της Μυτιληναίος σε πενταετές δάνειο εφάπαξ εξόφλησης (ballοon), δηλαδή δίχως ενδιάμεσες δόσεις, επιτρέποντας ταυτόχρονα στην εταιρεία να ανοίξει πιστωτικές γραμμές ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται πως στο ομολογιακό δάνειο είχε συμμετοχή με ποσό 50 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Τον κύκλο των ομολογιακών εκδόσεων κλείνει προς το παρόν η εταιρία Τέρνα Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, η οποία θα επιδιώκει να αντλήσει από την αγορά το ποσό των 60 εκατ. ευρώ.
Οι εγγραφές για το κοινό ομολογιακό δάνειο της εταιρίας ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 19 Ιουλίου.  
Το εύρος του επιτοκίου έχει οριστεί μεταξύ 3,75% - 4,25%.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η Τέρνα Ενεργειακή θα καταφέρει να αντλήσει το ζητούμενο ποσό, με το οποίο θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στους τομείς των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, καθώς και την ανάπτυξη έργων διαχείρισης απορριμμάτων.
Σε ανάλογες κινήσεις σχεδιάζουν να προβούν στο προσεχές μέλλον και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα που επικρατεί πλέον στις διεθνείς αγορές για τη χρηματοδότηση σχεδίων στον τομέα της ενέργειας στην ελληνική αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης