Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Με υποβάθμιση προειδοποιεί τις μεγάλες πετρελαϊκές ο οίκος Standard & Poor’s

Με υποβάθμιση προειδοποιεί τις μεγάλες πετρελαϊκές ο οίκος Standard & Poor’s
Η μέτρια αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν βοηθάει τις εταιρείες να ανταποκριθούν στα τεράστια χρέη τους, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης.
Η Exxon Mobil, η Chevron και άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορεί να δουν την πιστοληπτική τους αξιολόγηση να μειώνεται, εάν δεν καταφέρουν να μειώσουν το κόστος και το αυξανόμενο χρέος τους κατά το 2018, σύμφωνα με έκθεση του οίκου S&P Global Ratings.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου του κόσμου δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από τις υψηλές τιμές κατά τα έτη άνθησης πριν το 2014 για την αποπληρωμή των χρεών τους, αλλά αντ’ αυτού ξεκίνησαν δαπανηρές επενδύσεις σε νέα έργα και μερίσματα, μένοντας απροετοίμαστοι απέναντι στην οδυνηρή κάμψη που ακολούθησε.
Τώρα, επισημαίνει η έκθεση, η ασθενής ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου καθιστά δυσχερέστερη τη μείωση του χρέους, που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια.
Η ExxonMobil έχασε πέρσι την άριστη πιστοληπτική της ικανότητα, που κατείχε από τη Μεγάλη Ύφεση, ενώ παρόμοιες μειώσεις υπέστησαν όλοι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της, όπως η Total, η BP και η Shell.
Οι περαιτέρω υποβαθμίσεις θα μπορούσαν να γίνουν πιθανότατα προς τα τέλη του 2017 ή το 2018, εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με την έκθεση.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της S & P Global, Paul B. Harvey «αντί να αποταμιεύουν τις καλές εποχές, αντιθέτως αυξήθηκαν τα επίπεδα χρέους τους», για να προσθέσει ότι «έτσι, όταν ήλθαν το 2015 και το 2016, οι ισολογισμοί τους δεν ήταν τόσο ευθυγραμμισμένοι, όσο θα έπρεπε αν ιστορικά είχαν διαχειριστεί σωστά τις χαμηλότερες τιμές».
Ο διευθυντής των εταιρικών αξιολογήσεων των commodities στην S & P, Simon Redmond, γράφει στην έκθεση, ότι «η μέτρια βελτίωση των τιμών του πετρελαίου φέτος αντανακλά την υποστήριξη τους από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για περιορισμό της παραγωγής», παρ’ όλα αυτά όμως επισημαίνει, ότι αυτό «ελάχιστα συνεισφέρει σε βελτίωση της αξιολόγησής τους».
Ο S & P προειδοποίησε την ExxonMobil πριν από 7 εβδομάδες, ότι ο ισολογισμός της ήταν υπό πίεση, υποβαθμίζοντας τις προοπτικές της αμερικανικής εταιρείας σε αρνητικές.
Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε, ότι ανησυχεί, πως η ExxonMobil μπορεί «να δώσει προτεραιότητα στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, τις εξαγορές ή τις αποδόσεις των μετόχων για τη μείωση του χρέους».
Μεγαλύτερο κίνδυνο μείωσης της αξιολόγησής τους αντιμετωπίζουν η Total, η ExxonMobil και η Chevron, δεδομένου του αυξημένου χρέους τους και των ανεπαρκών προσπαθειών για περιορισμό των επενδύσεων και των πληρωμών μερισμάτων, σύμφωνα με τον οίκο.
Εξαίρεση αποτελεί η Shell, η μόνη από τις πέντε εταιρείες που έχει θετικές προοπτικές από τον S & P.
Η Shell αντέδρασε καλύτερα πέρσι στις χαμηλές τιμές, ερχόμενη σε καλύτερη θέση από τους ανταγωνιστές της για τη μείωση του κόστους, καθώς οι τιμές παραμένουν χαμηλές.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες ενδέχεται να επιλέξουν να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση του χρέους με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και την εκκαθάριση μακροπρόθεσμων επενδύσεων, δήλωσε ο Harvey.
Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να αναζητήσουν περισσότερες εξαγορές για να «κλειδώσουν» την κερδοφορία σε χαμηλότερες τιμές, όπως η BP που επενδύει σε πεδία στην ηπειρωτική Αφρική.
«Η πορεία που οι επιχειρήσεις επιλέγουν, όσο και η τιμή του πετρελαίου, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σε ποιο επίπεδο οι αξιολογήσεις θα πρέπει να καταγράψουν καταλλήλως τους πιστωτικούς κινδύνους για αυτές τις τεράστιες εταιρείες», αναφέρει ο Redmond στην έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης