Διεθνή

Σ. Αραβία: Η πολιτική του Τραμπ για το πετρέλαιο θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία

Σ. Αραβία: Η πολιτική του Τραμπ για το πετρέλαιο θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία
Ο αλ-Φαλίχ τόνισε, ότι «είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθήσουν οι ΗΠΑ να είναι μέρος μιας διασυνδεδεμένης παγκόσμιας βιομηχανίας, όπως είναι το αργό πετρέλαιο».
Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι αν υλοποιήσει την υπόσχεσή του να εμποδίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθούν ενεργειακά οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.
Συγκεκριμένα, ο Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε δηλώσει, ότι θα προστατέψει τα συμφέροντα των ΗΠΑ «από τους εχθρούς μας και τα καρτέλ του πετρελαίου», αναφερόμενος κυρίως στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), ο μεγαλύτερος παραγωγός του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία.
Ο υπουργός Πετρελαίου του αραβικού βασιλείου και πρόεδρος της Aramco Χαλίντ αλ-Φαλίχ είπε από το Μαρακές, όπου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή, ότι «νομίζω ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ θα πρέπει να τον συμβουλεύσει, ότι δεν είναι υγιές να εμποδίζεις το εμπόριο, σε κάθε προϊόν».
Ο αλ-Φαλίχ πρόσθεσε ακόμη, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ευνοούνται από το ελεύθερο εμπόριο ενέργειας, γιατί απ’ αυτό δημιούργησε μια ολόκληρη βιομηχανία διύλισης και άνοιξε την όρεξη για την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου δημιουργώντας θέσεις εργασίας».
Τόνισε ακόμη, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο σημαιοφόρος του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς» και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθήσουν οι ΗΠΑ να είναι μέρος μιας διασυνδεδεμένης παγκόσμιας βιομηχανίας, όπως είναι το αργό πετρέλαιο».
Σύμφωνα πάντως με τους υποστηρικτές της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ που διακηρύσσει ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτή θα απεγκλωβίσει την Ουάσιγκτον από τους οικονομικού κινδύνους που εμπεριέχουν οι εμπλοκές ή οι υποστηρίξεις συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης