Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τσίπρας για ΑΟΖ: "Ελλάδα και ΕΕ θα στηρίξουν την Κύπρο απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή"

Τσίπρας για ΑΟΖ:
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να βρει τον τρόπο για το πώς θα αξιοποιήσει τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να βρει τον τρόπο για το πώς θα αξιοποιήσει τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ και θα έχει «τη στήριξη της Ελλάδας και της EE απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της ολομέλειας της Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Αναφερόμενος στο ναυάγιο των συνομιλιών στην Ελβετία  είπε ότι ο τερματισμός των συνομιλιών δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειας και η δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, αποτελεί και θα αποτελεί κεντρικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής.
«Το μήνυμά μας στην Τουρκία πρέπει να παραμείνει σταθερό, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και των δικαιωμάτων μας ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή και παραβίαση.
Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό» τόνισε.
 «Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε τέλος.
Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, είπε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι η  συνεργασία Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτελεί τον κρίσιμο άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Αυτό δεν περιορίζεται στο Κυπριακό, έχει ευρύτερες διαστάσεις, τις τριμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες κ.λπ.
Αφορά και στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ. «Θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».
Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι και πρέπει να είναι όχι το κεντρικό πρόταγμα για την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Είμαστε σταθερά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή και παράνομη διεκδίκηση. Είμαστε προσηλωμένοι σε μια σχέση που θα στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Μένει να φανεί αν και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, την ευρωπαϊκή της προοπτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης