Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η τροπολογία για τη χρέωση των προμηθευτών αυξάνει το ειδικό τέλος για τους ρύπους (ΕΤΜΕΑΡ)

Η τροπολογία για τη χρέωση των προμηθευτών αυξάνει το ειδικό τέλος για τους ρύπους (ΕΤΜΕΑΡ)
Η τροπολογία του κ. Σκουρλέτη που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή, περιορίζει αλλά δεν εξαφανίζει τον κίνδυνο αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) μέσα στο 2017, παρά την τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη που ψηφίστηκε χθες από την Βουλή
Με τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ, οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 45 εκατ. ευρώ περισσότερα μέσα στο επόμενο έτος, σε σχέση με όσα προέβλεπε η προηγούμενη μορφή εκδοχή της χρέωσης για την ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
Οι εκπρόσωποι των θεσμών άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, καθώς εκτιμούν ότι μόνο μέσω της χρέωσης των προμηθευτών δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος για τον μηδενισμό του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ
Επιπλέον, ζητούσαν ο ισοσκελισμός του Ειδικού Λογαριασμού να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2017 και όχι μέχρι τα τέλη του έτους όπως ζητούσε το ΥΠΕΝ.
Τελικώς, δέχθηκαν να παραχωρήσουν ένα ακόμα εξάμηνο στην ελληνική πλευρά, ωστόσο από την άλλη πλευρά ο μηχανισμός για την εποπτεία του ΕΛΑΠΕ θα έχει πλέον αυστηρότερα κριτήρια.

Εν αναμονή των αποφάσεων της ΡΑΕ

Επί της ουσίας, ανά τρίμηνο (και όχι εξάμηνο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα) θα εξετάζεται η πορεία του Ειδικού Λογαριασμού και εφόσον παρατηρείται ότι το έλλειμμα υπερβαίνει κατά 15 εκατ. ευρώ τον στόχο, τότε αυτομάτως θα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω το ΕΤΜΕΑΡ, οδηγώντας σε αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Τώρα, πλέον, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κρατά στα χέρια της το «κλειδί» που θα κλείσει την πόρτα στο ενδεχόμενο δυσάρεστων εκπλήξεων για εκατομμύρια καταναλωτές.
Αν στον σχετικό Κώδικα που αναμένεται να εγκρίνει εντός των επομένων ημερών, θεσμοθετήσει μία ασφαλιστική δικλείδα ώστε το ποσό της χρέωσης των προμηθευτών (περίπου 6,5 ευρώ/MWh) να μην είναι δυνατόν να συμπιέζεται προς τα κάτω, τότε εκτός απροόπτου δεν θα δούμε το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ να μεγαλώνει.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν εκτιμήσει ότι δεν χρειάζεται αυτή η ρύθμιση, τότε υπάρχει ο κίνδυνος τα έσοδα από τη χρέωση των προμηθευτών να διαμορφωθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σχεδιαζόμενα (350 εκατ. ευρώ περίπου) και να χρειαστεί είτε να προχωρήσει σε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ είτε η Πολιτεία για μία ακόμα φορά να «κουρέψει» τις τιμές αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης