Διεθνή

FT: Η Total έκανε την αρχή αλλά το Ιράν χρειάζεται πετρελαϊκές επενδύσεις 200 δις. δολ.

tags :
FT: Η Total έκανε την αρχή αλλά το Ιράν χρειάζεται πετρελαϊκές επενδύσεις 200 δις. δολ.
Οι αμερικανικές κυρώσεις εμποδίζουν τη χρηματοδότηση 
Η Total, η γαλλική ενεργειακή εταιρεία, επιστρέφει στο Ιράν και πριν μερικές μέρες  ανακοίνωσε την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στην τεράστια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τεχεράνης.
Η Total  αποχώρησε από το Ιράν το 2006 λόγω διεθνών κυρώσεων  που επιβλήθηκαν στη χώρα για την ανάπτυξη πυρηνικών.
Τώρα εξετάζει αν η πόρτα είναι πραγματικά ανοιχτή - ή φυλάσσεται από τις ΗΠΑ, η οποία υπό  τον Donald Trump είναι και πάλι έντονα εχθρική προς την Ισλαμική Δημοκρατία σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Η άρση των κυρώσεων πέρυσι  έδινε δεκτή με ευφορία  και οι Ιρανοί “βλέπουν” την ευκαιρία να επανέλθουν στις παγκόσμιες αγορές.
Τον Μάιο, οι Ιρανοί ψηφοφόροι επανεξέλεξαν πρόεδρο τον Hassan Rouhani, ο οποίος προάγει την προοπτική ενός ανοιχτού Ιράν. Αυτή η προοπτική απειλεί τους Θεοκράτες του Ιράν των οποίων η εξουσία, τα προνόμια και η εξάπλωση των επιχειρηματικών συμφερόντων εξαρτώνται από την εξάρθρωση και τη διαφθορά ενός κλειστού συστήματος.
Η Σύμβαση με την Total δίνει στον Rouhani  κάποια στοιχεία ότι η πυρηνική συμφωνία δεν ήταν, όπως επιμένουν οι σκληροπυρηνικοί, μια δυτική εξαπάτηση αλλά πρέπει να ακολουθηθούν από άλλες επενδύσεις προκειμένου να γίνει ορατή  στην ιρανική οικονομία η διαφορά .
Η συμφωνία σύμφωνα με τους FT επιβεβαιώνει ότι - παρά την επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου  στις ΗΠΑ - η χρόνια ασταθής Μέση Ανατολή παραμένει η καρδιά της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι εθνικές πετρελαϊκές εταιρίες διαθέτουν μεγάλα αποθέματα με χαμηλό κόστος, ενώ οι διεθνείς όμιλοι έχουν το κεφάλαιο και την τεχνολογία για να τα υποστηρίξουν.
Ωστόσο, οι ανάγκες για επενδύσεις πετρελαίου στο Ιράν ανέρχονται σε  περίπου 200 δισ. δολάρια. Η συνολική συμφωνία υπολογίζεται σε 4,8 δισ. δολάρια και σύμφωνα με τις ενδείξεις  οι ΗΠΑ σκοπεύουν να σφίξουν  τον κλοιό γύρω από την Τεχεράνη.
Ενώ οι διεθνείς κυρώσεις που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν αρθεί, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να μην μπορούν να έχουν συναλλαγές με το Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ διατηρούν σε ισχύ κυρώσεις σε άτομα και οργανισμούς που κατηγορούνται  για «τρομοκρατία που χρηματοδοτείται από το κράτος».
Τα νέα μέτρα  ενισχύθηκαν και κατά ιρανικών ενεργειών όπως οι δοκιμές πυραύλων.
Ο Trump ίσως αποφάσισε να μην αποσύρει τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας, η οποία θα ωθήσει την Τεχεράνη να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα που θα είναι σε μεγάλο βαθμό παγιωμένο και θα παρακολουθείται διεθνώς.
Ωστόσο, ο φραγμός των αμερικανικών μη πυρηνικών κυρώσεων αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τους επενδυτές, για τους οποίους ακόμη και η τυχαία επαφή με στόχους όπως το IRGC φέρει τον κίνδυνο τεράστιων προστίμων και αποκόπτει τη χρηματοδότηση  από τις αμερικανικές τράπεζες.
Η Total περίμενε προσεκτικά πριν κάνει τη κίνησή της, έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόστιμο 9 δις. δολ. στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas για την άρση των κυρώσεων στο Ιράν.
Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκλείσουν το Ιράν από το διεθνές τραπεζικό σύστημα μπορεί να έχει  το ίδιο αποτέλεσμα με τη διάσπαση της πυρηνικής συμφωνίας.
Ο Trump κάλεσε επίσης προσωπικά τις αραβικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, να απομονώσουν το Ιράν και να ανατρέψουν την προσπάθεια της Τεχεράνης να εδραιώσει ένα τόξο σιιτικής εξουσίας στο Ιράκ, στη Συρία, στο Λίβανο και στον Κόλπο.
 Αυτή η πολιτική είναι απίθανο να σταματήσει την ιρανική εκστρατεία στην περιοχή ενώ  αφήνει στον Rouhani μικρό περιθώριο ελιγμών.
Οι σκληροπυρηνικοί  θα μπορούσαν να κερδίσουν τις εκλογές και  κρατήσουν το Ιράν «κλειστό». Το επιχείρημά τους ότι η χώρα έχει αλλάξει από τη δύση θα μπορούσε να φαίνεται αρκετά αληθινό για να θέσει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο την ιστορική πυρηνική συμφωνία αλλά και το μέλλον του Ιράν - αφήνοντας τη συνολική συμφωνία λίγο περισσότερο από μια υποσημείωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης