Ευρώπη

Η Σερβία επιδιώκει την αναβίωση του αγωγού South Stream μέσω του Turkish Stream

Η Σερβία επιδιώκει την αναβίωση του αγωγού South Stream μέσω του Turkish Stream
Ο Πρόεδρος της Σερβίας επιθυμεί την δημιουργία ενός κόμβου στη Βουλγαρία, μέσω του οποίου θα εκτρέπεται ο Turkish Stream σε αγωγό με κατεύθυνση της Σερβία.
Το όραμά του να γίνει η Σερβία κόμβος ρωσικού φυσικού αερίου σε Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη, εισπράττοντας ετησίως από διακομετακομιστικά τέλη από 114 έως 170 εκατομμύρια δολάρια, ανέπτυξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Αυτό σύμφωνα με τον Σέρβο ηγέτη προϋποθέτει την δημιουργία ενός κόμβου στην περιοχή της Βάρνας στη Βουλγαρία, απ’ όπου ο Turkish Stream θα εκτρέπεται μέσω αγωγού προς τη Σερβία, απ’ όπου μέσω ενός δικτύου αγωγών θα διανέμεται το ρωσικό φυσικό αέριο στις γειτονικές χώρες, Βοσνία-Εργοζεβίνη, Κροατία, Μαυροβούνιο και τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβικής Ένωσης Αερίου Βόισλαβ Βουλέτιτς, πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα για την Σερβία, η τροφοδοσία της οποίας με φυσικό αέριο εξαρτάται τώρα από τον αγωγό που διέρχεται μέσω Ουκρανίας και Ουγγαρίας, τον οποίο η Μόσχα επιδιώκει να καταργήσει λόγω της έντασης με το Κίεβο.
Επιπλέον, ο Βούλετιτς επιχειρηματολογώντας υποστηρίζει, ότι οι αποστολές LNG από τις ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς.
Επικαλείται δε τη σφοδρή επιθυμία της Γερμανίας για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, για να καταδείξει την αναγκαιότητα αύξησης των ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Υποστηρίζει ακόμη, ότι η Σερβία είναι ικανή να κατασκευάσει τις υποδομές για το πιθανό έργο κατασκευής αγωγού από τη Βουλγαρία σε 2 χρόνια, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το Βελιγράδι θέλει εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες λόγω των «πολιτικών κινδύνων».
Όπως επισημαίνει μιλώντας στο Sputnik ο οικονομολόγος Μπόζο Ντράσκοβιτς «η ενέργεια είναι πρώτα απ’ όλα ένα πολιτικό ζήτημα», συμπληρώνοντας ότι «αυτός ήταν ο λόγος που η Βουλγαρία εγκατέλειψε το έργο South Stream δεχόμενη πιέσεις».
«Υπάρχουν ορισμένοι πολιτικοί κίνδυνοι για το έργο για το οποίο μιλάμε» επισημαίνει ο Ντράσκοβιτς και συμπληρώνει, ότι με την υλοποίηση αυτού του έργου που είναι σημαντικό για τη Σερβία «πρώτον, θα μειωθεί το κόστος της διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας και της Ουγγαρίας και δεύτερον, θα ενισχύσει τη θέση της Σερβίας ως περιφερειακό παράγοντα».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ενέργειας της Σερβίας Σεργκέι Τορτοσούτοφ, η πρώτη επιλογή δείχνει να είναι η σύνδεση του Turkish Stream με τον TAP και η προμήθεια φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας και έπεται για τη Μόσχα η επιλογή της Σερβίας μέσω Βουλγαρίας.
«Προς το παρόν είναι δύσκολο να πούμε, ποια επιλογή είναι εφικτή, διότι εξαρτάται από τις Βρυξέλλες» λέει, επισημαίνοντας και αυτός ότι ο αγωγός South Stream «ναυάγησε» εξαιτίας της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, η Gazprom είναι έτοιμη να εξετάσει τη δυνατότητα ενός αγωγού διέλευσης από τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας στα πρότυπα του South Stream.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης