Αναλύσεις

Welt: Η μεγάλη στροφή της Merkel - Τα σχέδια για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου και η Ελλάδα

Welt: Η μεγάλη στροφή της Merkel - Τα σχέδια για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου και η Ελλάδα
Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει προφανώς αλλάξει τα δεδομένα, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Με τη γερμανική οικονομία -τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη- να καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Merkel και το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), παρουσίασαν σήμερα 3 Ιουλίου 2017 το πρόγραμμά τους για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Merkel θα επιδιώξει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία ανφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμά στο πρόγραμμα τονίζεται ότι "είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα γαλλική κυβέρνηση για να αναπτύξουμε την ευρωζώνη βήμα-βήμα", ενώ παράλληλα υπάρχει στόχος για δημιουργία ένος Ταμείου Διάσωσης το οποίο θα λειτουργεί υπό τη σκπεπη του ESM.
Ωστόσο αυτό αποτελεί μια στροφή 180 μοιρών από την Γερμανίδα Καγκελάριο.
Μέχρι στιγμής, η πάγια θέση του Βερολίνου ήταν ότι χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα συμμετείχε σε κανένα προγράμματα διάσωσης σε χώρες της ευρωζώνης.
Το ΔΝΤ θεωρείτο ως κινητήριος μοχλός για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις χώρες που μαστίζονταν από την οικονομική κρίση και τον προμαχώνα ενάντια στις οικονομικές επιθυμίες των χωρών της Νότιας Ευρώπης νότιων χωρών.
Αυτό αλλάζει τώρα.
Η γερμανίδα καγκελάριος προσθέτει ότι το νέο θεσμικό όργανο που προγραμματίζεται να λειτουργήσει στην Ευρωζώνη το EWF, θα μπορούσε να διαδραματήσει ένα "ισχυρότερο¨ίσως και το μοναδικό ρόλο στα μελλοντικά προβλήματα των χωρών της ζώνης του ευρώ.
Για πρώτη φορά, η Merkel παραδέχεται ότι το ΔΝΤ δεν θα διαδραματίσει σημαντικό ή μπορεί και καθόλου ρόλο στα επερχόμενα προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη.
Από οικονομική άποψη, αυτό αποτελεί μεγάλη έκπληξη.
Σε αντίθεση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble, η Angela Merkel είχε καταστήσει σαφές ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν  απαραίτητη βάση για όλα τα προγράμματα διάσωσης από την αρχή της κρίσης του ευρώ.
Ακόμη και στους αντίστοιχους γερμανικούς νόμους καθοριστηκε η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Για τον Wolfgang Schäuble ήταν επίσης θετική η συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης.
Από τη μία πλευρά, μπορούσε λόγω της συμμετοχής του ΔΝΤ να προωθεί τις απαραίτητες σκληρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, η συυμετοχή του ΔΝΤ εμπόδιζε την Merkel να μπορεί να υπαναχωρεί στις αιτήσεις των ευρωπαίων ηγετών.
Αυτή ήταν μια κατάσταση που εξυπηρετούσε και τους δύο.
Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει προφανώς αλλάξει τα δεδομένα.
Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει με κεφάλαια στο τρίτο πρόγραμμα διάδωσης της Ελλάδας, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018 όταν και αναμένεται οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν εάν και πως θα προχωρήσουν στην απομείωση του ελληνικού χρέους, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια στο ελληνικό πρόγραμμα.
Για την Schäuble, αυτή η συμπεριφορά του ΔΝΤ ήταν μια ενόχληση εδώ και μήνες.
Στο Βερολίνο ανέμεναν ότι η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde θα εξασφάλιζε ότι οι Ευρωπαίοι θα ελάμβαναν την απαραίτητη υποστήριξη από το ΔΝΤ.
Από την αρχή της άνοιξης του 2017 λοιπόν, είναι προφανής μια επανεξέταση του ΔΝΤ όσον αφορά την Ευρωπη.
Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι το Παρίσι σκέφτεται τη σύσταση ενός Ευρωπαικού Ταμείου Διάσωσσης (EWF).
Και ότι το ΔΝΤ δεν θα σκεφτόταν να συμεμτάσχει σε κανένα άλλο πρόγραμμα διάσωσης έιτε για την Ελλάδα ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της ευρωζώνης.
Το EWF είναι ένα παλιό σχέδιο από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών που τώρα αναβιώνει.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα σχέδια αυτά εξακολουθούν να προέρχονται από πρώην υπαλλήλους του Wolfgang Schäuble, τον Jörg Asmussen και τον Markus Kerber.
Ο Macron είχε υποσχεθεί μια περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης στην προεκλογική του εκστρατεία. Το EWF θα ήταν ένα ορατό σημάδι της περαιτέρω ενοποίησης.
Εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από την Ευρώπη θα έπρεπε να αλλάξει και η γερμανική νομοθεσία.
Ωστόσο η αποχώρηση του ΔΝΤ θα σημάνει την αύξηση του ρίσκου για τις δανείστριες χώρες της Ευρώπης.
Η αποχώρηση του ΔΝΤ και η ίδρυση ενός EWF θα έχουν μεγάλη σημασία για την Ευρώπη και επομένως για την Γερμανίας διότι πρόκειται για το επόμενο στάδιο της αμοιβαιοποίησης των χρεών.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης