Τελευταία Νέα
Ασία

Η απάντηση του Κατάρ μετά την παράταση των 48 ωρών στο τελεσίγραφο αραβικών κρατών για άρση των κυρώσεων

Η απάντηση του Κατάρ μετά την παράταση των 48 ωρών στο τελεσίγραφο αραβικών κρατών για άρση των κυρώσεων
Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος δέχθηκαν να παραταθεί το τελεσίγραφο μετά την ανακοίνωση του Κατάρ, ότι θα στείλει σήμερα στον εμίρη του Κουβέιτ την απάντησή του στις απαιτήσεις τους.
Upd Το Κατάρ, στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από αραβικά κράτη που το κατηγορούν ότι υποστηρίζει εξτρεμιστές ισλαμιστές καθώς και για την προσέγγισή του με το Ιράν, επέδωσε σήμερα 3/6/2017 στον κουβεϊτιανό μεσολαβητή την επίσημη απάντησή του στα αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, που δέχθηκαν να παρατείνουν το τελεσίγραφό τους κατά 48 ώρες.
Η απάντηση περιέχεται σε μήνυμα του εμίρη του Κατάρ σεΐχη Al Thani προς τον εμίρη του Κουβέιτ σεΐχη Sabax al-Sabax.
Το περιεχόμενό του δεν αποκαλύφθηκε.
Η επιστολή παραδόθηκε από τον επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ, τον σεΐχη Al Thani, στα χέρια του ίδιου του σεΐχη Sabax, δήλωσε αξιωματούχος του Κόλπου.
Κατά την εκπνοή, χθες τα μεσάνυχτα, αυτού του τελεσιγράφου των 10 ημερών, το Κατάρ είχε δηλώσει πως θα δώσει την απάντησή του σήμερα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα:

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ανακοίνωσαν σήμερα (3/7), ότι αποφάσισαν κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε το Κουβέιτ, το οποίο διαμεσολαβεί στην κρίση με το Κατάρ, να παρατείνουν για 48 ώρες το τελεσίγραφο που είχαν δώσει στη Ντόχα, για να απαντήσει θετικά σε έναν κατάλογο με 13 απαιτήσεις που διατύπωσαν.

Σύμφωνα με μια κοινή ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος δέχθηκαν να παραταθεί το τελεσίγραφο μετά την ανακοίνωση του Κατάρ, ότι θα στείλει σήμερα στον εμίρη του Κουβέιτ την απάντησή του στις απαιτήσεις τους, ανάμεσα στις οποίες είναι να ανασταλεί η λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, να κλείσει μια στρατιωτική βάση όπου σταθμεύουν δυνάμεις της Τουρκίας, καθώς και να υποβαθμιστούν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ντόχα και το Ιράν.
Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν θα συναντηθούν στο Κάιρο την Τετάρτη για να συζητήσουν σχετικά με το Κατάρ, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ η αιγυπτιακή διπλωματία.
Οι τέσσερις χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και επέβαλαν ταξιδιωτικούς και οικονομικούς περιορισμούς στο Κατάρ τον περασμένο μήνα, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και αποτελεί σύμμαχο του Ιράν στην περιοχή του Κόλπου.
Το Κατάρ απορρίπτει τις κατηγορίες.
Απείλησαν δε να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις, εάν το Κατάρ δεν συμμορφωθεί προς έναν κατάλογο 13 αιτημάτων που υπεβλήθη στη Ντόχα μέσω του Κουβέιτ πριν από 10 ημέρες.
Το Κατάρ απέρριψε τις απαιτήσεις των γειτόνων του.
Η προθεσμία που είχαν ορίσει για την πλήρη συμμόρφωση της Ντόχας εξέπνευσε αργά το βράδυ της Κυριακής.
Εν τω μεταξύ, στην άσκηση τηλεφωνικής διπλωματίας επιδόθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που είχε συνομιλίες με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και του Αμπού Ντάμπι εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και μερικών αραβικών χωρών.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Τραμπ επεσήμανε την ανάγκη τερματισμού της οικονομικής υποστήριξης της τρομοκρατίας, αλλά και της αποδόμησης της εξτρεμιστικής ιδεολογίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης