Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δικαστικό "μπλόκο" από τη ΔΕΗ στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ

Δικαστικό
Κατατέθηκε ήδη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της "απόφασης Σκουρλέτη" για τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης με την οποία προσδιορίστηκε η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, κατέθεσε η ΔΕΗ, προκαλώντας αναταράξεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε σχέση με τους δανειστές. 
Πρόκειται για μια κίνηση που είχε προαναγγελθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ήδη από τις 25 Οκτωβρίου όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ και η ΔΕΗ με επίσημη ανακοίνωση της δήλωνε ότι «επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση.»
Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι «προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh, η υψηλότερη τιμή που προσφέρθηκε ήταν τα 37,50 ευρώ/MWh». 
Η ΔΕΗ με την προσφυγή της στο ΣτΕ, ζητεί την ακύρωση της υπουργικής απόφασης της 24ης Αυγούστου 2016, που φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και η οποία καθόρισε τη μεθοδολογία προσδιορισμού της κατώτατης τιμής προσφοράς των δημοπρασιών, οδηγώντας σε τιμή 37,37 ευρώ ανά MWh. 
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών είναι σαφώς κάτω του κόστους παραγωγής και επιφέρει σημαντική ζημιά στην επιχείρηση η οποία υπολογίζεται σε 300 εκατ ευρώ για την επόμενη διετία.  
Είναι χαρακτηριστική η δημόσια δήλωση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Σταύρου Γούτσου ότι η απόφαση προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης δεν λαμβάνει υπόψη όλα τα σχετικά κόστη παραγωγής της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες και δεν προστατεύει από καταστάσεις arbitrage.

Και νέες απαιτήσεις από τους δανειστές 

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ υιοθετήθηκαν κατ΄ απαίτηση των δανειστών ως μεταβατικό μέτρο για την πλήρη απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική εκχώρηση στον ανταγωνισμό, του 50% από το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος, έως το 2020.      
Έτσι η κίνηση στην οποία αποφάσισε να προχωρήσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ενέχει ρίσκο σε σχέση με τη στάση των δανειστών, ειδικά σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι το Κουαρτέτο επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της «Μικρής ΔΕΗ», απαιτώντας να πωληθούν και μονάδες παραγωγής, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική εκχώρηση του μεριδίου της στη λιανική.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η "κίνηση Παναγιωτάκη" ίσως να έχει ακριβώς αυτό το στόχο, δηλαδή να μπλοκάρει τη συζήτηση όλων αυτών των σεναρίων που σε συνδυασμό με την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ θα την οδηγούσαν σε πλήρη αποδυνάμωση. 

Ερωτηματικά για τις πολιτικές επιπτώσεις 

Πάντως η κίνηση του επικεφαλής της ΔΕΗ εγείρει ερωτήματα και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς φαίνεται να στρέφεται κατά του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, στον οποίο η ηγεσία της ΔΕΗ καταλογίζει τη λήψη μιας σειράς αποφάσεων και κινήσεων που επιδείνωσαν δραματικά την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κύριοι Σκουρλέτης και Παναγιωτάκης δεν έκρυβαν τη δυσκολία στη μεταξύ τους συνεργασία, η οποία κατέστη φανερή ήδη από τον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές τον Δεκέμβριο του 2015, όταν οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ απομακρύνθηκαν από τις συναντήσεις, καθώς το επιτελείο του κ. Σκουρλέτη έκρινε ότι η στάση τους ήταν αντιπαραγωγική. 

Παραμένει γρίφος η στάση Σταθάκη 

Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, αλλά γρίφος, παραμένει η στάση του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, αν και σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών προς τα επάνω. 
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ο κ. Σταθάκης αναγνώρισε τη βαρύτητα του θέματος και τη δυσμενή επίπτωση που έχουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ για τη ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει σχετικές επαφές και θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με τους συναρμόδιους φορείς έτσι ώστε η τιμή εκκίνησης να αντικατοπτρίζει  αντικειμενικότερα το κόστος.

Τι προηγήθηκε - Η επιχειρηματολογία της ΔΕΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να αποφύγει την εφαρμογή των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, κατά τον τρόπο με τον οποίο συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με τους δανειστές, σε πρώτη φάση εμφανίστηκε αποφασισμένη να διαμορφώσει πακέτα πελατολογίου λιανικής με τη μορφή θυγατρικών που θα πωλούσε στον ανταγωνισμό, υπό την προϋπόθεση ότι  θα περιλαμβάνονταν όλες οι κατηγορίες των καταναλωτών και όχι μόνο τα κερδοφόρα τμήματα. 
Το σχέδιο αυτό δεν βρήκε ανταπόκριση μεταξύ των μεγάλων ιδιωτών προμηθευτών και σε επόμενη φάση η διοίκηση της ΔΕΗ επεδίωξε να πείσει τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αποτελούν στρέβλωση και ενέχουν κινδύνους για τον ίδιο τον ανταγωνισμό.
Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια τις έδωσε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με αυτές, καθοριστικής σημασίας θέματα προκειμένου η αγορά να ανοίξει περαιτέρω ομαλά και να μην οδηγηθεί σε ακραίες καταστάσεις κρίσης αποτελούν:
 • Η τιμολόγηση (pricing) των δημοπρασιών που, στο βαθμό που θα απέχει σημαντικά από την οριακή τιμή και θα οδηγεί την ΔΕΗ σε υπέρμετρες απώλειες στην παραγωγή, θα αποτελεί σταυροειδή επιδότηση των εναλλακτικών παρόχων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ελεύθερο ανταγωνισμό
• Η διάρθρωση της αγοράς προμήθειας απαιτεί σοβαρή ανάλυση και εκτίμηση του τμήματος των πελατών που αντικειμενικά μπορεί να συμμετάσχει στον ανταγωνισμό και σε κάθε περίπτωση επιβάλλει την εξαίρεση των πελατών με ΚΟΤ και των πελατών της ΥΤ από τον υπολογισμό στο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ. 
 • Οι δημοπρασίες δεν μπορεί να αποτελούν αυτοσκοπό αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς. Επομένως πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος ορίζοντας για τον τερματισμό τους (sunset clause), που να συνδέεται με την γρήγορη εφαρμογή του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου (Μοντέλου Στόχου).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης