Διεθνή

FT: Τελείωσε ο «μήνας του μέλιτος» στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας - Απειλή εμπορικού πολέμου λόγω χάλυβα

FT: Τελείωσε ο «μήνας του μέλιτος» στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας - Απειλή εμπορικού πολέμου λόγω χάλυβα
Μια αμερικανική κίνηση με την επιβολή δασμών ή τον περιορισμό των εισαγωγών από χάλυβα θα θεωρηθεί ως το πιο επιθετικό μέτρο μέχρι σήμερα απέναντι στην Κίνα
Οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου δεν προδιαγράφονται πλέον «ρόδινες», παρά τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις που είχαν ανταλλάξει οι πρόεδροι των ΗΠΑ Donald Trump και της Κίνας Xi Jiping τον Απρίλιο 2017.
Η Κίνα διαμαρτυρήθηκε επίσημα στις ΗΠΑ την Παρασκευή (30/6) για την αλλαγή της πολιτικής του προέδρου Trump απέναντι στο Πεκίνο, καθώς ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται να επιβάλλει περιορισμούς στις κινεζικές εισαγωγές χάλυβα.
Επίσης συμφώνησε στην πώληση οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν και επέβαλε κυρώσεις σε κινεζική τράπεζα.
Ο Cui Tiankai, Κινέζος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, επέκρινε τη συμφωνία όπλων ΗΠΑ- Ταϊβάν αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την προετοιμασία νομικών κυρώσεων σε βάρος κινεζικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική επικράτεια.
Ο Cui δήλωσε ότι οι αμερικανικές ενέργειες υπονομεύουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, που είχε δημιουργηθεί και από τις δύο πλευρές και είναι «αντίθετες με το πνεύμα της συνόδου κορυφής Trump -Xi» τον Απρίλιο 2017 στις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.
Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, έρχεται σε λιγότερες από 100 ημέρες από τότε που ο κ. Trump φιλοξένησε τον κ. Xi στις ΗΠΑ και δήλωσε πως θα έχουν μια «πολύ καλή και σημαντική σχέση».
Έκτοτε, απογοητευμένος είναι και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος εγκαλεί το Πεκίνο, πως δεν έκανε αρκετά προκειμένου να πιέσει τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών.
Η Ουάσιγκτον είχε αναστείλει την πώληση όπλων στην Ταϊβάν και την επιβολή κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες, με την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Πιονγγιάνγκ μετά από αυτό που ο Trump ερμήνευσε ως θετικά μηνύματα από τον Xi.
Όμως, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η Κίνα έχει κάνει περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των εισαγωγών άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα, είναι όλο και περισσότερο απογοητευμένοι, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη περισσότερα.
«Η πρώιμη αισιοδοξία στην αμερικανική πλευρά έχει καταρρεύσει από αυτό που νόμιζε ο Trump ότι άκουσε στη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του τον Απρίλιο 2017», δήλωσε ο Dennis Wilder, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην Ασία.
«Αυτή ήταν μια κλασική περίπτωση όπου ο Trump άκουσε ό,τι ήθελε να ακούσει, αλλά δεν ήταν στην πραγματικότητα το μήνυμα που ο Xi σκόπευε να στείλει», πρόσθεσε.
Μια αμερικανική κίνηση με την επιβολή δασμών ή τον περιορισμό των εισαγωγών από χάλυβα θα θεωρηθεί ως το πιο επιθετικό μέτρο μέχρι σήμερα απέναντι στην Κίνα.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να αποφασίσουν για την εισαγωγή χάλυβα τις επόμενες μέρες.
Εξάλλου ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται έτοιμος να προκαλέσει εμπορική διαμάχη με την Κίνα και άλλους παραγωγούς χάλυβα, όπως η Γερμανία και ο Καναδάς κάνοντας λόγο για απαράδεκτες εξαγωγές στις οποίες έχει επιβληθεί ντάμπινγκ, που σκοπό έχουν να πλήξουν την οικονομία των ΗΠΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross, υποστήριξε ότι οι ξένες εισαγωγές πλήττουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κάτι που θα επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να ενεργοποιήσει μία τιμολογιακή πολιτική που κατά αρκετούς αναλυτές θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο.
Η Cecilia Malmstrοm, επίτροπος για θέματα εμπορίου της ΕΕ, απειλεί με αντίποινα εάν οι ΗΠΑ εισαγάγουν δασμούς για τον χάλυβα, ενώ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να επιδείξουν ενότητα για την υπεράσπιση του διεθνούς εμπορικού συστήματος πριν από τη σύνοδο των G20 στη Γερμανία.
Εκτός από τη συμφωνία πώλησης όπλων αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί τμήμα της επικράτειάς της, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποκλείσουν την κινεζική τράπεζα Dandong από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημ, καθώς τη θεωρούν ύποπτη για συναλλαγές με το βορειοκορεατικό καθεστώς.
Επίσης επέβαλαν κυρώσεις σε μια κινεζική επιχείρηση και δύο άτομα στις σχέσεις τους με τη Βόρεια Κορέα.
Οι προτεινόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ που στοχεύουν στην Bank of Dandong, η οποία είναι ένα σχετικά μικρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, έχουν συμβολική αξία.
Η τελευταία φορά, που κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε μια κινεζική τράπεζα για τις φερόμενες συναλλαγές της με τη Βόρεια Κορέα ήταν το 2005, όταν η κυβέρνηση του George Bush εμπόδισε τις αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με την Banco Delta Asia στο Μακάο.
Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Αμερικανούς προέδρους, ο Trump έχει συνδέσει ρητά τις συνομιλίες ασφαλείας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ με τις εμπορικές και οικονομικές διαφορές.
Τον Απρίλιο 2017, δήλωσε πως είχε υποσχεθεί στον κ. Xi μια «πολύ καλύτερη» εμπορική συμφωνία εάν το Πεκίνο ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Κορέα, η οποία προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους που ενδέχεται να απειλήσουν την αμερικανική επικράτεια.
Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης