Επιχειρήσεις

Chipita: Τα σχέδια για την Κεντρική Ευρώπη - Αποκτά τον έλεγχο του Νίκα

Chipita: Τα σχέδια για την Κεντρική Ευρώπη - Αποκτά τον έλεγχο του Νίκα
Eπιστροφή στο Χρηματιστήριο όταν το κρίνει κατάλληλο εξετάζει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Σήμερα 30 Ιουνίου περνά η Νίκας στον έλεγχο της Chipita
Ισχυρή παρουσία στην Κεντρική Ευρώπη, αναμένεται να αποκτήσει η Chipita με την επένδυση, ύψους 63 εκατ. ευρώ, που ετοιμάζει για τη Σλοβακία, ενώ την ίδια στιγμή εξετάζει μετά την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, την απόκτηση και άλλων εταιρειών.
Όσον αφορά τη Σλοβακία το  εργοστάσιο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Τρνάβα, κοντά στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα, θα απασχολούνται σε αυτό περί τα 600 άτομα και θα παράγει ετησίως 72.000 τόνους αροσκευασμάτων και σνακς, κυρίως τα προϊόντα – σήμα κατατεθεν της Chipita όπως είναι τα κρουασάν «7Days» και τα κράκερς «Bake Rolls».
Η κατασκευή του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι του 2018 και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί την άνοιξη του 2019.
Η Chipita διαθέτει 11 δικά της εργοστάσια σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ινδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, λειτουργώντας 38 γραμμές παραγωγής.
Επίσης, διαθέτει 7 εργοστάσια και 29 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο (4 μονάδες μέσω της κοινοπραξίας Edita), Σαουδική Αραβία (2 μονάδες μέσω της κοινοπραξίας Modern Food Industries) και Μαλαισία (1 μονάδα μέσω της κοινοπραξίας Muchico Bakery). Συνολικά, τα προϊόντα της βρίσκονται σε 67 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Την ίδια στιγμή η Chipita σχεδιάζει εξαγορές και άλλων εταιρειών μετά την απόκτηση της αλλαντοβιομηχανία Νίκας εξετάζει ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ιδιοκτήτης της Chipita.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ο επιχειρηματίας αναλάβει τα ηνία της Νίκας, για την οποία έχει μεγαλοπήβολα σχέδια θέλοντας να την κάνει ξανά ισχυρό παίκτη της αγοράς, μελετάει τρόπους για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση, την παραγωγή και κατ’ επέκταση το μερίδιο αγοράς της νεοαποκτηθείσας αλλαντοβιομηχανίας.
Όσον αφορά την Νίκας, τις προηγούμενες μέρες, τράπεζες και Chipita, προχώρησαν σε τροποποίηση της σύμβασης αναδιάρθρωσης, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν διάφορες αιρέσεις που προβλέπονταν.
Έτσι, η νέα ημερομηνία που το αργότερο θα περάσει η Nίκας στα χέρια του κ. Θεοδωρόπουλου είναι σήμερα 30η Iουνίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Νίκας, προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 8 εκατ. ευρώ την τριετία 2017-2019. 
Από το ποσό αυτό περί τα 7 εκατ. ευρώ αφορούν τον εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού και παραγωγικών εγκαταστάσεων, περί τις 500 χιλ. ευρώ τον εκσυγχρονισμό πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού και αντίστοιχα 500 χιλ. ευρώ για την αγορά νέων φορτηγών διανομής.
Οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν τις εγκαταστάσεις στην Αττική και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία.
Επισημαίνεται ότι η σύμβαση αναδιάρθρωσης προβλέπει επίσης σημαντική απομείωση του δανεισμού της εταιρείας με διαγραφή κεφαλαίου και τόκων σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεων.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρεάς 25,2 εκατ. ευρώ διαμορφώνει νέες προοπτικές για την αναπτυξιακή πορεία της Νίκας καθώς προσδοκάται ότι θα επιτευχθεί εξορθολογισμός στη χρηματοοικονομική κατάσταση του ομίλου και θα περιοριστεί το χρηματοοικονομικό του κόστος.
Υπό το πρίσμα αυτό η στρατηγική για την επόμενη μέρα της αλλαντοβιομηχανίας προσβλέπει σε αύξηση του μεριδίου αγοράς στις βασικές κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται, καθώς και σε ανάπτυξη εξωστρεφούς πολιτικής με επέκταση σε νέες αγορές.
Πηγή:
www.bankingnews.gr

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης